Jelenlegi hely

Spóroljunk vele: kincsünk, a víz

Mindennap isszuk, színtelen, szagtalan (jobb esetben), természetes, hogy jön a csapból, a zuhanyból, a kútból, van a poharunkban – nekünk. Valóban tudjuk, mennyire szerencsések vagyunk, hogy ennyi és így jut nekünk a Föld nevű bolygó ezen részén?

Bizonyára ódivatú nézeteket vallok, de tisztelem annyira a Föld többi élőlényeit, hogy spórolni igyekszem a vízzel. Kímélem a vízkészleteinket s erre próbálom a családom is rászorítani. Nem, nem vagyok fremen, de megértem a vízzel kapcsolatos érzéseiket. 

A víz világnapján, március 22-én stílszerűen hoztunk néhány alapvető tippet, hogyan spórolhatunk vele. 

A 2024. év jelmondata: „WATER FOR PEACE – VÍZ A BÉKÉÉRT”

1993 óta az ENSZ célkitűzése, hogy a víz ünneplésével hívja fel a figyelmet az édesvíz fontosságára és arra a két milliárd emberre, akik jelenleg is biztonságos ivóvízellátás nélkül élnek.

Víztakarékos ötletek a konyhában és a fürdőben

A kulacsodban maradt vizet öntsd a virágokra; én összegyűjtöm egy kisebb kancsóba, mely ott áll a mosogató mellett, és úgy öntöm rájuk, mikor locsolási idő van.

Mosogatáskor próbálok nem zubogó vizet használni, a fekete mosogatáskor a zsírosabb edényeket kevés forró vízben alaposan elmosom, majd öblítem.

Mosogatáshoz is használhatunk növényi eredetű, lebomló, ezáltal a vizeket kevésbé szennyező mosogatószert. Gondolnád, hogy a mangó kitűnő zsíroldó enzimekkel rendelkezik? És még kézmímélő is!

Ne mosogass el kézzel rögtön minden darabot! Mire odaér a hatékony mosogatáshoz szükséges meleg víz, nagyon sok víz elfolyhat. Inkább várd össze a kávés bögréket, joghurtos kanalakat és poharakat.

A mosogatógéppel is óvatosan: nálunk van a gyűjtögetős és az indításra váró kategória. Nem indítom el 4 vajas kenyérhez használt kistányérral, inkább összevárom a vacsorához valót is. Majd együtt a nap végén ECO üzemmódban elindítom a tele gépet.

Fogmosáskor ne zubogó vizet használj, hanem fogmosó poharat.

A csapokra szerelhetünk perlátort. Olyan érzetet kelt a bőrön, mintha sok víz jönne a csapból, pedig csak a kifolyó vizet levegővel dúsítja.

A ruhamosáshoz használjatok növényi alapanyagokból készült, lebomló mosószereket, így kevésbé szennyezzük a vizeinket. A növényekben és sok zsíroldó enzim található, nem maradnak a ruhák koszosak.

Viráglocsolás, kerti megoldások

Gyűjtsétek az esővizet a locsoláshoz. Tízezer forint körül kapható százliteres vízgyűjtő hordó, elég csak a csatornakifolyó alá állítani. Kell egy kis odafigyelés, mire beállítjátok az optimális rendszert a ház körül, de megéri.

Befőtt eltevéskor a gyümölcsöt folyó vízben öblítem. Első alkalommal lemértem, 10 kg cseresznyéhez száz liter vizet is el lehet így folyatni. A mosogatóba előtte egy nagyobb műanyag tálat állítok, így felfogom a vizet, melyet szintén locsolásra lehet használni.

Használjatok a kertben, ahol csak lehet, mulcsot. Nem engedi olyan gyorsan kiszáradni a virágágyásokat, a földet, ritkábban kell locsolni.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére