Jelenlegi hely

Hogyan takarítsunk hatékonyan a járvány idején

A járvány idején a takarítás kiemelt jelentőséggel bír, hiszen megakadályozhatjuk vele a fertőzés terjedését. Ha naponta szánunk rá időd, csupán néhány perc alatt végezhetünk is a gyakran használt tárgyak és felületek takarításával. Megkérdeztük a Qjob.hu szakemberkereső portál szakembereit, mit javasolnak, hogyan érdemes hatékonyan takarítani a járvány idején.

Gyakran megérintett felületek takarítása 

Vannak olyan tárgyak az otthonunkban, melyeket ajánlott nagyon alaposan, lehetőleg naponta megtisztítani. Bár sokszor nem fordítunk elég figyelmet ezen felületek takarítására, most, a járvány idején ennek kiemelt jelentősége van. Ennek oka, hogy a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, majd az arc, száj vagy orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Ilyen gyakran megérintett fületek és használt tárgyak:

 • Telefon
 • Számítógép billentyű
 • Ajtókilincs és villanykapcsoló
 • A hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő ajtaja 
 • Törölköző
 • Fiókgomb, szekrény fogantyú
 • Távirányító
 • Konyhapult és asztallap
 • Konyhai eszközök
 • WC-lehúzó
 • Csaptelep
 • Gyerekjátékok

A telefont és akár a számítógép billentyűzetét is lehetőleg pár óránként takarítsuk le. Különösen a telefonra igaz, hogy állandóan a kezünkben van és rengeteg különböző felületekkel érintkezik, amikor letesszük valahova - ezért könnyen megtelepszenek rajta a kórokozók.

Olyan készítményt érdemes használni, amely 70 százalékban tartalmaz izopropil-alkoholt.

A fertőtlenítőt ne közvetlenül a telefonra fújjuk, hanem tegyünk belőle egy rongyra, majd azzal töröljük át a készüléket.

Az ajtókilincseket és villanykapcsolókat minden nap, akár többször is javasolt takarítani.

Egyszerűen csak töröljük át ezeket ecettel és egy nedves ronggyal tisztítsuk meg. Ugyanez igaz a hűtőszekrény és mikróhullámú sütő ajtajára, a gyakran használt konyhai eszközökre, valamint a fiókok gombjaira és a szekrények fogantyúira.

A távirányító tisztán tartásának is egyik legjobb módja, ha pár csepp ecetet teszünk egy rongyra, majd azzal áttöröljük.

A textileket háromnaponta, 60 fokon érdemes kimosni, ugyanis szakértők szerint a vírus körülbelül ötven-hatvan fokon elpusztul. Ha van szárítónk, akkor ebben az időszakban mindenképp használjuk.

További takarítási és megelőzési tippek a járvány idejére 

A fertőtlenítéshez hipó, klórtartalmú vagy vírusölő fertőtlenítőszer használata ajánlott.

A hipós felmosás például bizonyítottan az egyik legalkalmasabb módja a vírusok elpusztítására.

Mivel a vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed - köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre -, fontos a köhögés és a tüsszentés szabályainak a betartása: vagyis a zsebkendő használata, amit utána azonnal a szemetesbe kell dobni, utána pedig alaposan kezet kell mosni. A kézmosást pedig minél gyakrabban kell ismételni. 

A konyharuha használata helyett most biztonságosabb a papírtörlő, a háztartási hulladék kezelésére pedig ajánlott dupla falú zsákot használni. Az otthoni higiéniát szolgálja a gyakori szellőztetés is.

Érdemes gyakrabban kimosni nem csak a törölközőket, de az ágyneműket is, valamint minden utcára lépést követően a ruháinkat is.

A kabátot és a cipőt hazaérkezés után még az ajtóban vegyük le, az utcai ruhákat pedig rögtön cseréljük le otthoni ruhára. Ha abban a ruhában megyünk be a lakásba, amelyben kint tartózkodtunk, akkor szétszórhatjuk a vírust a helyiségekben.

 

Jelenleg minden óvintézkedés kiemelt jelentőségű, hiszen odafigyelésünkkel megvédhetjük magunkat, családunkat és embertársainkat. Ennek érdekében ezeket a fertőtlenítési tippeket, amennyiben van rá mód, naponta ajánlatos elvégezni.

Bízzuk a takarítást szakemberekre!

Elsősorban a járvány után, amennyiben nem szeretnénk több időt tölteni a takarítással, nyugodtan bízhatjuk a takarítást szakemberekre.

Legyen az akár egy heti, havi takarítás vagy egy évente ismétlődő tavaszi nagytakarítás, a Qjob.hu szakemberkereső portálon könnyedén, pár kattintással találhatunk megbízható takarító szakembert a feladat elvégzésére. A Qjob.hu garantálja a kockázatmentes üzletet, az oldalon könnyen és biztonságosan fizethetünk online az elvégzett munkáért.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére