Jelenlegi hely

Rakéta és mókuskerék - Retro játszóterek

Láncos hinta, fémgömb, betonpadkás homokozó, csattanós libikóka – akik a nyolcvanas években voltak gyerekek, biztosan emlékeznek az ilyen játszóterekre. Ma már a mókuskerékről egészen más jut eszünkbe...

A Pál utcai fiúk hősei még a grundon, a Füvészkertben vagy a Múzeumkertben játszottak. Magyarországon a 1920-as években alakítottak ki először olyan tereket, amelyeket kimondottan gyerekeknek hoztak létre.

A játszótér a gyerekek életének fontos helyszíne, a szórakozás mellett egy közösségi tér, a szocializáció, a képességek fejlesztésének eszköze is egyben. A játszóterek kialakulásának is története van.

A babák is hintáznak (Budapest, Békásmegyer, 1983)

A 20. század elején a modern nagyvárosok fejlődésével megjelent az igény, hogy a gyerekek számára kialakítsanak olyan biztonságos és egészséges környezetet, ahol szabadon tudnak játszani. Itt a sötét udvarok és poros utcák helyett a jó levegőn lehetnek. 1928–1933 között szép játszóterek épültek csúszdával, homokozóval, hintával, mászókával, ivókúttal.

A hölgyek és urak is kipróbálják a csúszdát, kalapban, kabátban, ahogy illik (Budapest, VIII.ker.,1936)

Később a szocializmus éveiben a lakótelepek mellé játszóterek is épültek. Ekkor a beton és a vas volt meghatározó: rakéta-, cica-, gömb alakú mászókák, az acélból készült hinták, hullámmászókák, libikókák, betonpadkás homokozók. A színes műanyag csúszdák is ebben az időben jöttek divatba.

Praktikus öltözék játszóterezéshez: fehér ruha a kislánynak, magassarkú anyukának (Budapest, Városliget, 1969)

A népszerű mókuskerék és a gömbmászóka (Budapest, 1968)

Színes csúszdák a Hajógyári-szigeten (Budapest, 1981)

Belvárosi szórakozás (Budapest, VII.ker, Klauzál tér, 1972)

Rakéta és betonpadkás homokozó (1968)

Betonregeteg a lakótelepen, sok gyerek-kevés hinta (Budapest, XIII.ker.,1964)

Számháború 1983-ban

Kisvonat fából (1982)

Amikor a játékok csúcsa a pedálos Moszkvics volt (Budapest,Vérmező, 1979)

Csináld magad! - eredeti megoldás

A 80-as években már több helyen fajátékok is megjelentek, amelyek már biztonságosabbak és szebbek is voltak: mókuskerék, kisvonat, körhinta, palánkvár, kötélhágcsós mászóka.

2008 után az európai uniós szabványnak kell megfelelniük a játszótereknek. A betont és a kavicsot felváltotta a biztonságos gumiborítás és a változatos, színes műanyag játszóeszközök.

Szent Ferenc játszótér (Budapest, XII.ker., 2018)

A sablonos megoldások mellett egyre népszerűbbek a különleges, egyedi parkok: a mai gyerekek kipróbálhatják a tematikus-, mesefigurás-, öko-, vizes és integrált játszótereket.

Fotók: Fortepan

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére