Jelenlegi hely

Bemutatjuk: Tehetségműhely Közhasznú Alapítvány

A Tehetségműhely Közhasznú Alapítványt azzal a céllal hívták életre, hogy a kiemelt figyelmet, különleges bánásmódot igénylő gyermekek és szüleik támogatására sokrétű, szakmailag magas színvonalú megoldásokat kínáljanak.  Fő profiljuk az átütően tehetséges gyermekek tehetséggondozása.

Az alapítvány akkreditált, kiváló tehetségpont minősítéssel rendelkezik. Hitvallásuk szerint minden gyermek egyedi, különleges érték, ezért fejlettségük, egyedi sajátosságaik miatt más-más gondoskodást, fejlesztést igényelnek. 

Tevékenységük

Tevékenységük az alábbi öt területre összpontosul:

  • Átütően tehetséges gyermekek részére „Alkotónap” címen tartanak komplex tehetséggondozó foglalkozást óvodás és kisiskolás korú gyermekek részére. 
  • Tanulási nehézséggel küzdő gyermekek részére állapotfelmérő vizsgálatokat, illetve fejlesztő foglalkozásokat tartanak.
  • Szülők támogatására havi rendszerességgel akkreditált szülőklubot működtetnek, melynek célja, hogy ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal segítsék a szülőket gyermekük problémáival, fejlesztésével, tehetségazonosításával és gondozásával kapcsolatosan. Emellett továbbtanulási, iskolaválasztási tanácsadást is tartanak. A program célja a szülők segítése abban, hogy gyermeküket megértsék, elfogadják, a támogató légkör kialakítását biztosítani tudják. Egyedi problémák személyre szabott megoldását kínálja szülő coaching programjuk.
  • Napjainkban egyre több gyermeknél diagnosztizálnak valamilyen különlegességet, ami befolyásolja iskolai teljesítményüket. A velük foglalkozó pedagógusok szemléletének formálása érdekében szerveznek havonta ingyenes műhelyfoglalkozásokat, ahol tehetséggondozás témában van lehetőség szakmai tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok, bevált praktikák átadására. Évente 2-3 alkalommal szervezett konferenciáik szintén a továbbképzést szolgálják. Ezeken az eseményeken eddig 50 előadó tartott előadást közel 1300 pedagógusnak.
  • Karitatív szolgálat keretében ötödik éve szerveznek országos szépíró versenyt sajátos nevelési igényű (SNI), illetve beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) zavarral küzdő 6-18 éves gyermekek részére, melyen eddig több mint 35.000 diák vett részt az ország minden pontjáról és határon túli magyarlakta településekről. Adminisztratív és végrehajtó szervként működtetik a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanácsot (SNI-TST).

Szülőknek szóló szolgáltatásaik

Az Alapítvány 2015 szeptemberétől jelentősen kibővítette tevékenységét annak érdekében, hogy a kiemelt figyelmet igénylő gyermekeket nevelő családok hétköznapjait könnyebbé tegyék. Szolgáltatásaik körébe olyan vizsgálatokat, tanácsadásokat vontak be, melyek megalapozzák, kiegészítik, megerősítik a szülők és gyermekeik dilemmáinak, küzdelmeinek megoldását. 

•    Tehetségazonosítás azoknak, akik:
-    akinek a gyermeke rendkívül kíváncsi
-    aki a gyermekét különlegesnek, az átlagtól eltérőnek érzi
-    akinek a gyermeke fejlődési szinteket és készségeket a társainál jelentősen korábban ér el
-    akinek a gyermeke a világ megismerésére, az összefüggések feltárására irányuló érdeklődést mutat
-    akinek a gyermeke rendkívül gyorsan tanul, a lassú haladást nem bírja elviselni
-    akinek a gyermeke az átlagtól való eltérése mindkét irányba megjelenik, a hiányok és többletek is problémát jelentenek a számára
-    aki a gyermeke egyéni útját keresi.

•    Komplex felmérés ill. állapotfelmérés tanulási nehézséggel küzdő gyermekek részére:
-    akinek a gyermeke olvasási problémákkal küzd
-    írási problémákkal küzd
-    szövegértési nehézségei vannak
-    mozgásfejlődési hiányos volt
-    beszédproblémás
-    mozgásában bizonytalan, ügyetlen.

•    Logopédiai vizsgálat és fejlesztés: enyhe artikulációs zavarral küzdő vagy beszédsérült, hallássérült, mozgássérült sajátos nevelési igényű gyermekek részére. 

•    Iskolaválasztási tanácsadás

•    Szülői coaching:
-    kisgyermekes szülőknek,
-    kiemelkedően érdeklődő gyermek szüleinek,
-    valamilyen területen korai kiemelkedő teljesítményt mutató gyermek szüleinek,
-    akinek kérdései vannak az iskolaválasztással kapcsolatban,
-    akik gyermekére azt mondják az óvodában/iskolában, hogy okos,
-    akik gyerekére azt mondják az óvodában/iskolában, hogy okos, de szociálisan éretlen,
-    válófélben lévő szülőknek,
-    kommunikációs problémáikat megoldani akaró szülőknek,
-    olyan szülőnek, aki úgy érzi, hogy elakadt gyermeke nevelésével kapcsolatban és átmeneti segítségre van szüksége
-    akiknek a legkülönfélébb közösségekben diszkomfort érzetük van és változtatni szeretnének.

További részletek az egyes szolgáltatásokról ITT.

Pedagógusoknak szóló szolgáltatásaik

Az Alapítvány évek óta szervez havi rendszerességgel ingyenes, szemléletformáló, tapasztalatmegosztó műhelyfoglalkozásokat és szakmai konferenciákat különböző témákban.

Idén beindították a “Kíváncsi láda” képzési programunkat is, ahol a pedagógusok megismerhetik és elsajátíthatják ennek a tehetségazonosító eszköznek a használatát. Igény esetén külső (budapesti és vidéki) helyszínre is elmennek. (A Kíváncsi Ládáról részletesen ITT olvashattok.)

Az Alapítvány kéri a pedagógusok segítségét abban, hogy érintettség esetén a különböző vizsgálatok és tanácsadások lehetőségét közvetítsék a szülőknek.

További részletek az egyes szolgáltatásokról ITT.  

Projektek

Az Alapítvány fennállása óta számos projektet bonyolított, melyek közül kiemelt fontosságúak az Országos Szépíró Versenyek. További részletek ITT

SNI - TST

Az Alapítvány karitatív tevékenység keretében működteti a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanácsot (SNI-TST). A Tanács tevékenységéről további részletek ITT.

Szerző: Antal-Ferencz Ildikó, Budapestimami
Forrás, képek: http://tehetsegmuhely.com
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére