Jelenlegi hely

Csendes Apa-forradalom - Minden kicsit másképp van az apákkal, mint gondoltuk

Szükség van az apákra! Mindenki jól jár, ha visszacsempésszük őket a családokba. De hogyan? Erről szól Léder László új könyve, ami izgalmas olvasmány, a humort sem nélkülözi. Hallottatok már apátlan társadalomról, apabarát várandósságról, vagy az apa-kánaánról? A könyv sok előítélettel és tabuval is leszámol. Például ezekkel:

Az apai ösztönről

Kezdjük rögtön a legelején. Apai ösztönről 25 éves pszichológiai praxisom alatt nem sokat olvashattam. Ha fellapozzuk a fejlett világ legrangosabb lélektani folyóiratait és méregdrága szakkönyveit hamar megállapíthatjuk: néhány kiválasztott és  szerencsés helyzetben lévő férfi, ha minden körülmény optimálisnak tekinthető, lassan, hosszú évek kitartó munkájával, párjuk, gyermekeik és szűkebb környezetük kitartó támogatásával válhatnak valamilyen vagy elég jó apává.

"Könnyű a nőknek - mondja a várandóssági központ kedves asszisztense - nekik jönnek a hormonok meg az ösztön, de a férfiaknak csak a várakozás marad".

Demokratikus hormonok

Úgy tűnik azonban, hogy a hormonoknak nem szólt senki a pszichológusok közül arról, hogy csak a várandós édesanyák testében fejtsék ki működésüket. Rendkívül demokratikus módon hormonjaink nagy része, úgy mint a tesztoszteron, prolaktin, vagy éppen a kötődésért felelős oxitocin a várandósság ideje alatt az apák testében is lelkes munkába kezd és drámai módon átalakítják az apák hormonális, idegrendszeri, érzelmi, viselkedési és sorolhatnánk még hányféle rendszerét és tulajdonságát.

A cél meglehetősen egyértelmű: a férfiből a gyermekét váró, a párja felé forduló, a gyermek gondozására felkészülő, sőt az anya méhében fejlődő kis lénnyel érzelmi kapcsolat kiépítésébe kezdő érző és gondoskodó apát alkosson.

Akkor nem kell az apa minta?

Könyvemben kitérek arra a gyakori kérdésre is, hogy hogyan válhatunk apává abban az esetben, ha férfiként nem rendelkezünk megfelelő, vagy valamilyen saját apai mintával. A jó apai minta nagy segítséget jelent mind az apa mind pedig az anya részére, de semmi sincs kőbe vésve.

A németországi apariport vizsgálata szerint a kisgyermekes német férfiak 70%-a nyilatkozta, hogy többet foglalkozik gyermekével, mint ővele foglalkozott saját édesapja. Gyakran a jó apaság igénye éppen a  "rossz apa" emlékéből táplálkozik. Egyszerűen nem akarjuk úgy csinálni és ugyanazokat a hibákat elkövetni mint saját apánk tette.

Csendes Apa-forradalom
- Nyolc mítosz az apaságról és a felszabadító valóság -

A szerző szakszerűsége mellett személyesen és szenvedélyesen fedi fel az apaság sokunknak eddig ismeretlen mélységeit és az apa - gyermek kötődés kialakulásának elsöprő fontosságát. Kötelező olvasmány minden teljes családra vágyó, apa forradalmár apának, anyának, nagyszülőnek és nagyobbacska gyermeknek.

Apa is lehet anya

A könyvben külön fejezetet szentelek az apaságot alapjaiban megbénító városi legendának vagy apa mítosznak, mely szerint az apa elsődleges feladata gyermekei második anyjává válni. Hogy az apaság és az anyaság kapcsolatát érzékeltessem, gyakran fogalmazok úgy, hogy az apa a C vitamin, az anya pedig a D vitamin egy gyermek számára. Általában erősíthetik egymást, de hatásuk eltérő és sokszor nem is pótolható.

Az apaság lényege, hogy egy apa megtalálja saját nevelési stílusát és gyermekeivel mély érzelmi kapcsolatot épít ki. Apa és anya szerepe annyiban azonos, hogy mindketten kell, hogy gyermekeiket jól szeressék és  megfelelően gondoskodjanak róluk. Ha apa és anya a "helyén van", egymást támogató módon, de eltérő stílusban nevelhetik gyermekeiket.

Hadd csak szívem, majd én megcsinálom...

Te addig csinálj valami mást...Mondja egy jó szándékú édesanya a gyermekét pelenkázó lelkes fiatal apának. Az anya csak segíteni akar, de jó szándéka valóban segítség?  Nem árulok el titkot, ha elmondom: a jó apává váláshoz nagy szükség van az anya támogató attitűdjére.

A családi apa kultúra hiánya sokszor akadályozza meg az apai szerepet kereső férfiak valódi apává válását. Úgy is fogalmazhatunk: az igazi apaság kialakítása "fejben tenisz". Ha egy édesanya és egy édesapa meggyőződéssel vállalja hogy az apa szerepe egyenrangú az anyai szereppel, illetve egy apa a szoptatás kivételével az anyával azonos minőségben képes már újszülött gyermekéről is gondoskodni, párja nagy valószínűséggel kiváló apává válik.

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia megalapítója, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szakértő munkatársa. 

Az író - pszichológus emellett rendszeresen publikál, és előadásokat is tart az apaság lélektani kérdéseiről. Az Apa Akadémiáról vele készült interjú 2017-ben elnyerte a Média a Családért Díj közönségdíját, 2018-ban apákért végzett tevékenységéért Pro Familiis miniszteri kitüntetésben részesült. Két kislány édesapja.Felesége Puja Andrea operaénekesnő.

Apa papucsa

A férfiak sincsenek könnyű helyzetben. Elegendő egy pillantást vetnünk  a népszerű televíziós sorozatok, sőt a legnézetettebb rajzfilmek apa mintáira. Bizony vagy egyáltalán nem találunk apákat, vagy pedig csetlő botló, ügyetlen, időnként "gyermeki szerepben ragadt" férfiakat láthatunk. Apa papucsát kislányom fedezte fel egy olyan mesében, amelyben egyáltalán nem szerepelt apa, de az egyik képen egy férfi papucs volt látható.

Anya a gyerekekkel apa pedig dolgozik

A modern apaság központi problémája a munka-magánélet egyensúly megteremtése. Mai családmodellünk sajnos ebben nem sok segítséget nyújt. Szinte minden magyar család úgy él, hogy a kisgyermekek megszületésekor az anya kiszakad addig megszokott életéből és jó anyaként kicsit "belehal a gyermeknevelésbe".

Ezzel egy időben a rendes magyar apa, családjától távol, éppen belehal családja megnövekedett anyagi terheinek kitermelésébe. Lehet ezt jól csinálni? Apa Akadémiánkon rendezett workshopunkon magam is meglepődtem, hány olyan édesapa él közöttünk, aki tudatosan készült arra, hogy gyermeke megszületésekor kevesebb munkát vállalva, több időt lehessen gyermekével.

Gyakran előfordul, hogy apák vezetői kinevezést, előléptetést, külföldi utazásokat mondanak vissza családjuk érdekében. A példa ragadós. Minél több hasonló esetet ismernek meg apaságra készülő fiatalok, annál népszerűbbé válhat, hogy a párok okos tervezéssel kilépnek a sok évtizedes rossz beidegződésből és gyermekük megszületésekor apa és anya is ott lehet a kicsi körül.

Amit egy apa a gyermekétől kaphat

"Ez szerelem. Másképp nehéz megmagyaráznom, hogy milyen apának lenni-mondja egy alig harminc éves fiatal édesapa. Majd így folytatja: nem terveztük a kicsit, de miután megszületett én más ember lettem. Mindenki csak a gyermeknevelés nehézségeiről beszél, kevés szó esik az örömről amit a kicsitől kapunk..." Más édesapák is megerősítik, ha a kezdeti időszaktól ott lehetnek és gyermekükhöz kapcsolódhatnak az apaságot óriási örömnek és sokszor nagy kalandnak élik meg.

"Egész nap azt várom, hogy a kislányomnak gitározhassak - mondja nekem suttogva egy óriás cég első számú vezetője. Engem a kislányom születése egyértelműen a kiégéstől mentett meg. Szédültem, gyógyszert szedtem, pszichológushoz jártam. Miután megszületett, elkezdtem visszavenni a  tempóból és láss csodát, minden bajom elmúlt. Én is visszautasítottam egy európai vezető állást, nem volt könnyű, de életem legjobb döntése volt."

Mikor győz a csendes apa-forradalom?

Egyszer megkérdezte  tőlem egy kedves újságíró hölgy, hogy miért csendes az apa-forradalom és körülbelül mikorra várom a győzelmét? Válaszul pedig azt mondhatom: azért csendes mert senkinek sem árt, sőt az apák visszacsempészése a magyar családokba, meggyőződésem szerint az anyáknak nyújtható legnagyobb segítséget jelentheti.

És hogy mikor győz? Amikor minden apa és anya szíve mélyén és őszintén hiszi: egy gyermeknek ugyanakkora szüksége van édesapjára mint édesanyjára. A Csendes Apa-forradalom könyvvel ehhez szeretnék hozzájárulni.

Szerző: Léder László
pszichológus, Apa Akadémia
www.apaakademia.hu

Korábbi interjúnk a szerzővel - Randevú a világgal - Az apák szerepe ››

Játék a Csendes Apa-forradalom c. könyvért ››

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére