Jelenlegi hely

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Egy nagygyerekes anya napja is filmbe illőek, de ott már a drámai, majdhogynem már háborús jelenetek uralkodnak.

Itt már nem csak pelenkacsatákról és tűzoltásról van szó, hanem érzelmi hullámvasutakról és a tinédzser lázadások diplomáciai kezeléséről. Itt is van sírás, csak már a puszi elmarad utána, és néhány esetben nem a gyerek sír... A nap folyamán az anyák folyamatosan új szerepben tűnnek fel: pszichológusokként próbálják megfejteni a legújabb baráti viszályok okait, sofőrként cikáznak az iskola és az edzések között, és még a közösségi média rejtélyeit is megoldják, hogy megértsék, mi zajlik a digitális világban.

Míg a kisgyermekes anyák hősies küzdelmei a fizikai túlélésről szólnak – evés, alvás, tisztaság – addig a nagygyerekes anyák napi küzdelmei inkább az érzelmi intelligencia és a gyors problémamegoldás körül forognak. Egyik pillanatban még a matematika házi feladat végtelen mélységeiben bolyonganak, a következőben pedig a legújabb szívtörés okozta drámákat igyekeznek enyhíteni. Ráadásul ott van a folyamatos rutinos detektíves készenlét az "anya, hol van a...?" kérdésekre, amelyek bármikor bárhonnan, de legfőképp a lakás legtávolabbi pontjairól ordítva érkeznek.

Egy felnőtt gyerekes anya napja is filmre kívánkozik, ám itt a műfaj már inkább a drámai vígjátékra vagy romantikus szerelmi történetre vált.

Miközben a gyerekek már saját életüket élik, az anyák itt is lesben állnak, hogy segítsenek döntéseik meghozatalában, legyen szó karrierjükről, párkapcsolatukról vagy akár családalapításukról. Az érzelmi támogatás és a bölcs tanácsok igénye itt még tovább nő, ahogy a gyerekek megértik és értékelik mindazt, amit az anyák értük tettek. Az együtt töltött idő már nem kötelesség, hanem választás kérdése, a családi közös nyaralás, már nem az érzelmi csatákról szól, hanem az értékes közös emlékek tárolásáról. Itt derül ki minden, hogy az elmúlt tízen-húszon évben jól csináltuk-e?

Egy unokás anya vagy inkább nagymama napja már másfajta filmre hasonlít, egy sok epizódos, hosszú vígjátéksorozatra.

Ez a film már tele van könnyedséggel, nevetéssel, könnyekkel, és kalandos megható pillanatokkal. A nagymamák itt a bölcsesség, a hasmegtömés és a szeretet forrásai, akiknek szerepe a család szívében és lelkében mutatkozik meg. Az Anyák napja nekik az a különleges premier, ahol a nagymamák a színpad középpontjába kerülnek, egyrészt a saját anyaságuk középpontjába, másrészt unokájuk révén anyai örömeik újra feléledésében.

Egy anya napja ezernyi kétség, küzdelem, bűntudat és szégyen, aggodalom és lelkiismeretfurdalás, fáradság és fájdalom, csalódás és bosszúság mellett büszkeség, öröm, hála, feltétlen szeretet, sok-sok ölelés és simogatás.

Minden édesanyának kívánunk sok örömet, kevesebb aggódást, hosszú örömteli életet a gyerekeivel és az unokáival. Külön szeretnénk köszönteni azokat az anyákat, akiknek ez az első Anyák napja! Isten éltesse az anyukákat!

Makai Marianna - Kecskemétimami
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére