Jelenlegi hely

Egyre több általános iskolás használja a snüsszt, akár a tanórák alatt is

A minap 8. osztályos Zsófi lányomnál voltam szülői értekezleten, én, mint nem dohányzó szülő, csak kapkodtam a fejem, hogy mennyire nem vagyok tájékozott a mai „trendekben”, de ha dohányoznék, nagy valószínű, akkor sem hallottam volna róla.

Persze, ez csak nekem volt újdonság, a gyerekeim viszont naprakész tudással rendelkeztek, bízva bennük, hogy csak mások tapasztalataiból... És nem csak olyan gyerekeket érint, akik nehezebb családi körülmények közül jönnek, hiszen a gyerekek kíváncsiak, befolyásolhatóak, vagy csak menőzni akarnak a többiek előtt. Ráadásul ez is egy pénzkereseti lehetőség, és bizony vannak gyerekek, akik ezzel kereskednek, árulják a többieknek, a legtöbb esetben sajnos tisztában sincsenek a lehetséges következményekkel. Pont ezért, ássunk egy kicsit mélyebbre ezeknek a dolgoknak:

Snüssz, Poco Bar, Elf Bar, Iqos, E-cigi?

Bizony, a legtöbb ember nem is érti, hogy mikről beszélek. Régen ez is sokkal egyszerűbb volt: vagy cigizett a gyerek, vagy nem! És ha cigizett, előbb utóbb megbukott, hiszen még a dohányos is méterekről kiszimatolta, hogy szívott-e, vagy csak ott állt a többiek között. Ez most már teljesen más formát ölt, jelenleg ahhoz, hogy a gyerek dohányozzon, már nem is kell feltétlen cigarettát szívni.

Ráadásul a dohányzás és a nikotinfogyasztás új formái, mint a Snüssz, a Poco, az Elfbar és az Iqos, egyre elterjedtebbek az általános iskolás korú gyerekek körében is. Ezek a termékek nem égetik, hanem hevítik vagy nedvesítik a dohányt, így kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos társaik, de továbbra is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és károsítja a szervezetet.

Nagyjából szülőként, ha még nem is cigizünk, akkor is képben vagyunk, ha egy gyerek a szájába vesz valamit, és az füstöl, gőzöl, akkor ő dohányzik. De most a legnagyobb őrület, ami a fiatalok körében egyre népszerűbb, az a cigaretta nélküli „dohányzás”.

Snüssz – a legújabb füstmentes dili:

Az eredeti svéd snüssz dohányból, sóból, vízből és különböző ízesítő anyagokból áll, nálunk legálisan a dohányboltokban nikotinpárnák kaphatóak, amelyek tiszta növényi rostból és hozzáadott nikotinnal készülnek. Csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg, fogyasztása legális, viszont értékesítése a dohányboltokon kívül már bűncselekmény.

Nem ég és nem kell szívni. Ez nem egy klasszikus cigaretta, hanem egy kis dobozkában lévő rágóhoz hasonlító termék kis tasakokban. A kis tasakokat az ajak és az íny közé helyezik fel, majd rágás nélkül a nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén át felszívódik a véráramba. Zsibbadásig csípi az ínyt, majd átmeneti bódultságot eredményez, és nagyon gyorsan szívódik fel. Ezáltal sokkal könnyebben adagolható túl, mint a cigaretta és szinte észrevétlenül csap le a szervezetre. Ha nincs hozzászokva még a használója a nikotinhoz, főként a fiatal szervezet esetében, sok esetben émelygést, hányást, remegést, szédülést és ájulást is okozhat.

A snüssz használata főleg a fiatalok - 13-25 évesek- körében elterjedt, hisz bárhol és bármikor tudják diszkréten használni, iskolában stressz levezetésére, akár órán is, vagy otthon a saját lakásukban. Nincs füst, nincs kellemetlen szag, majdhogynem lebukásmentes. Szülőként ínyvizsgálattal vehető észre -ha már hosszabb ideje használja-, a használati helyen fehéres elváltozás, leukoplakia alakulhat ki. Nem akarom ijesztgetni a szülőket, de a szakemberek szerint, gyorsan előre haladhat szájnyálkahártya rákká. Használatával nem képződik égéstermék, de nikotinfüggőséget okoz, növelheti a szív- és érrendszeri problémákat, és súlyosan károsítja a nyálkahártyát és a fogakat.

Sok szülő azzal hitegeti magát, hogy ez a fiatalok esetében „- a cigarettázás egészségesebb alternatívája”. „-Inkább ezt használja, mint szívja azt a büdös bagót…!” Azért az egészség szót nem használnám, talán kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, viszont ennek is ugyanúgy meg van a maga kockázata, és ami a legrosszabb, hogy a fiatalok körében a használata kapudrog lehet a dohányzás világába.

És, hogy érezzük ez nem egészségesebb, mint a cigaretta!

Képzeljük el, milyen lehet az, amikor egy fiatal szervezetnek dohányt adunk. Elszív egy szál cigit, élvezi, majd közvetlenül még egyet, már köhög, émelyeg, felmegy a pulzusa, pörög, belassul, aztán még el sem nyomja, de máris adjuk a szájába a következő szálat, szívja és szívja, mikor már a végére érne, gyújtjuk is meg a következőt neki, majd a következőt, a következőt és a következőt. Bármennyire is szörnyű belegondolni, de gondoljuk végig: először csak köhögne, fuldokolna, majd sírna, könyörögne, hogy hagy hagyja abba, figyelmeztetné a szervezete, hogy ez már nem élvezet, mert érezné, hogy nem bírja tovább, aztán szépen nikotinmérgezés alakulna ki.

Ezzel ellentétben a snüssz sokkal „szelídebb”, csak feldobja az ínye alá, az pedig 3-5 percen belül bekerül a véráramba, aztán üt, hogy mekkorát, az attól függ, hogy a csomag hány milligrammos. Míg egyetlen szál klasszikus cigaretta nikotintartalma 1-2 mg, addig az említett snüsszé 4-6-10-16-20 mg/tasak kiszerelésű is lehet, a netről, feketén rendelhetők pedig ezeknél is sokkal magasabbak lehetnek. 

Képzeljük el, egyetlen egy adag, akár 10-20 szál cigarettának is megfelelhet, akkor ez valóban egészségesebb? Nikotin mérgezés felnőtteknél 40-60 mg elfogyasztása után léphet fel, gyermekeknél ez már 6 mg belélegzés, lenyelés után jelentkezhet. Képzeljük el, mi van, ha a gyerek nem a kezdő snüsszel találkozik, hanem a legdurvábbal, a Pablo-val…

Szülőként olvassunk utána, tájékozódjunk a lehetséges hatásairól és beszélgessünk el a gyerekekkel, hogy akkor, amikor megkínálják őket, tudjanak nagyon egyszerűen csak annyit mondani, - köszi, de nem kérek…

És végül nézzük, hogy milyen alternatívák vannak a dohányzásra:

ELF BAR - eldobható elektronikus cigaretta, a pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz, amely Magic Bar, Manórúd, Nutristick és még sokféle néven ismert. A gyártók főként a tinédzsereket, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg. Csak, hogy tisztában legyünk: Magyarországon az ELF BAR tartása, használata és kereskedelme is illegális.

Kereskedését, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja. Azzal szemben, akinél pedig ilyen terméket talál a hatóság - a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal - jövedéki bírságot szabhat ki. Ettől hogy dohányboltokban nem kapható, a netről könnyedén megvásárolható, egy kisebb adagú Elf Bár már 5000Ft-ért beszerezhető. Ez nem pult alatti vásárlás, egyszerűen Magyarországon illegális, de a szomszédos országokban nem, és magyarnyelven elérhető, akár határmenti székhellyel rendelkező weboldalakról könnyedén lehet rendelni, de azt tudni kell, hogy a csomag nem feltétlen ér célba, mert a postát is figyelik.

A POCO BAR tulajdonképpen az Elf Bar ízesített e-cigaretta szinte kifogyhatatlan újabb verziója, akár tízezer slukkig kitart, míg a régebbi típus legfeljebb 3000 slukkig volt használható. Míg a hagyományos cigarettánál tudjuk, hogy a kátrány és a nikotin az, ami károsíthatja a szervezetet, addig ezeknél a termékeknél senki nem tudja pontosan milyen mérgező anyagokat juttatnak a szervezetbe. Poco bar szintén illegális, de a netről bárki számára hozzáférhető, körülbelüli ára: 10000slukk – 14.000Ft.

Az IQOS egy elektronikus eszköz, amit szívni kell, leginkább hasonlít a hagyományos dohányzáshoz. Használatához speciális dohánytöltetekre van szükség (mini cigik sokan így ismerik), amelyeket a készülékbe helyezünk, és egy gombnyomással aktiválhatunk, nem égetik, hanem hevítik a dohányt. A dohánytöltetek lehetnek dohánylevelet, tealevelet vagy gyógynövényeket tartalmazóak, nikotinosak vagy nikotinmentesek. Nemzeti dohányboltokban legálisan kaphatóak. És itt is jön egy változás az Iqos-t kivonják a forgalomból és helyette a hasonló működési elvű TEREA lesz kapható.

Makai Marianna

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére