Jelenlegi hely

Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák

Különleges női alkotók munkásságát mutatja be a Hagyományok Háza időszaki tárlata. A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa, a szecesszió, valamint az art deco és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából.

Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák

A kiállítás olyan meghatározó női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében.

A kiállítás elsősorban a női lélekre és azokra a női alkotókra fókuszál, akik maguk is jelentős néprajzi kutatásokat végeztek, jelentős gyűjteményt hagytak hátra, és akikhez a Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményével is tudott kapcsolódni.

Kevesen ismerik az intézmény több mint tízezer műtárggyal rendelkező népművészeti gyűjteményét, ezért a szervezők egy új kiállítási koncepció mentén szeretnék a későbbiekben feldolgozni, és bemutatni a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum anyagát. Így született meg az új kiállítás ötlete is, hiszen rengeteg olyan tárgyuk van, amellyel tudnak kapcsolódni a korszakhoz.

A kiállított alkotók munkásságának közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket érdekes és reprezentatív tárgyak segítségével eleveníti meg a tárlat, kibontva életük és a népművészet kapcsolatát.

A gyűjteményes tárgyak "párbeszédbe lépnek" a kiállításhoz más köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel, így a közönség számára is láthatóvá válik a kollekció jelentősége. A Hagyományok Háza saját gyűjteményi részének fókuszában a kiemeltek mellett azok a női alkotók, azok a hímző parasztasszonyok állnak, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában, és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt mások mellett Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné Pólik Erzsébet.

A múzeum saját tárgyai mellett olyan intézményektől kölcsönzött tárgyakat a kiállításhoz, mint a Budapest Poster Gallery, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Gödöllői Városi Múzeum, a Hatvany Lajos Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a közmédia archívuma és az Országos Széchényi Könyvtár, de néhány magángyűjteményből származó darab is látható a tárlaton.

Nyitvatartás:
Február 1-től június 22-ig: Kedd-vasárnap 10:00-18:00
Hagyományok Háza, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

A belépőjeggyel a Hagyományok Háza állandó kiállítása is, az Illatok, ízek, formák is megtekinthető.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére