Jelenlegi hely

Hogyan éltek a római légió katonái 2000 éve? – Új turisztikai attrakciót adtak át az Aquincumi Múzeumban

Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át a BTM Aquincumi Múzeum főépületében. A látványsétány pedig a Szentendrei úton, a múzeum előtt látható.

Az aquincumi limest védő római katonaság mindennapjait ismerhetjük meg az Aquincumi Múzeum új, komplex kiállításán, ami a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá váljon.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum és Régészeti Park gyűjteménye az óbuda-aquincumban szolgáló római légió tagjainak hétköznapjait bemutató kiállítással bővült. „A római sas árnyékában, katonaélet az aquincumi limes mentén” című tárlatot és a látványsétányt szeptember 13-án adták át.

Aquincum a Római Birodalom határvárosa volt mintegy 400 éven keresztül. Ebből adódott kiemelkedő katonai szerepe a pannóniai tartományok védelmében.

A Szentendrei úti látványsétányon végig sétálva e város történetéből kaphatunk ízelítőt, megismerve többek között Aquincum fejlődése szempontjából legfontosabb császárok munkásságát. A hatalmas bronzkapun belépve pedig az egykori város alaprajza mellett egy híres aquincumi sírfelirat segít visszaröpíteni minket az időben kétezer évvel.

A múzeum főépületének alagsorában megnyílt állandó kiállítás az ókori római fegyverzet, katonai ruházat és a katonaság életmódja mellett békeidőben végzett tevékenységét is bemutatja.

A kiállítás interaktív termébe lépve, a nyüzsgő légiótábor főutcájának közepére cseppenve korhű enteriőrökbe bepillantva ismerkedhetünk meg egy katonai barakk belsejével, egy római fürdő felszerelésével, és egy Mithras-szentélyben közel 2000 éves falfestményével is találkozhatunk. A kiállítótér a korabeli életmód bemutatása és megtapasztalása mellett többek között ókori dallamokkal is meglepi a látogatót, és játékos, interaktív megoldásaival múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is kiváló helyszínéül szolgál.

A látogatók egy nyüzsgő legiotábor főutcájának kellős közepére cseppenve korhűen berendezett enteriőrökbe is bepillanthatnak, sőt, a VR tartalomnak köszönhetően egy katonai barakkban, fürdőben, vagy éppen római szentélyben találhatják magukat, a kihelyezett hangpanel segítségével pedig ókori dallamokkal telik meg a kiállítótér.

A forgatagban is érdemes figyelni a kis sas figurát, akinek útját követve az Aquincumban állomásozó katonák mindennapjairól és életútjáról tudhatnak meg érdekességeket.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vár a játéksarok, ahol az ókor rettegett harcosainak ruhatárát ismerhetik meg, de kipróbálhatnak korabeli társasjátékokat, illetve a hadsereg békeidőben végzett építőmunkájából is kivehetik a részüket, például fakockákból építhetik meg egy római őrtorony mását, vagy éppen elrendezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképén.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére