Jelenlegi hely

A pedagógusok és a kiégés új kisokos a leggyakoribb kérdésekkel

A pedagógusok és a stressz: magasabb a kiégés kockázata, de megelőzhető. Egy most megjelent kiadvány kifejezetten a tanárok szemszögéből veszi sorra a kiégéssel kapcsolatos gyakori kérdéseket. Áttekinti az okokat, a kiégés kockázatát növelő tényezőket, és ami még fontosabb, sok gyakorlati tanácsot is ad a saját energiáink levédésére.

 Tanári kiégés kisokos a leggyakrabban felmerülő kérdésekről

A tanáriban mostanában sokszor hangzik el hol viccesen, hol már inkább az elkeseredettségből fakadó iróniával: már rég elkéstünk a kiégés megelőzésével. A tanári hivatás más foglalkozásokhoz képest stresszesebb és kiégésre is jobban hajlamosít.

Ugyanakkor jó hír a pedagógusoknak, hogy nem csak a kiégési adataik emelkednek ki a statisztikákban, hanem az is egyértelműen látszik a kutatások alapján, hogy más szakmák képviselőivel összehasonlítva ők nagyobb élvezetet találnak a hivatásukban.

Milyen stressztényezők jellemzők a tanári munkában, amikre különösen oda kell figyelni? Mit jelent a határok meghúzása, és hogyan történik ez a gyakorlatban? Mit tehetnek a tanárok a saját lelki egészségükért vagy a kiégésben érintett kollégájukért? 

A Sulinyugi pszichológus csapatának pedagógus napra megjelent új kiadványa kifejezetten a tanárok szemszögéből veszi sorra a kiégéssel kapcsolatos gyakori kérdéseket. Áttekinti az okokat, a kiégés kockázatát növelő tényezőket, és ami még fontosabb, sok gyakorlati tanácsot is ad a saját energiáink levédésére.

Részlet a pedagógus kiégés kisokosból:

A diákok fiziológiai stresszmutatóját, a kortizolszintet vizsgáló kutatások kimutatták, hogy mérhető biológiai hatása van a gyerekek stressz-szintjére az őket tanító tanár kiégésének. Ez alapján ki lehet mondani, hogy a kiégés okozta stressz terjed az iskolán belül.

Ha kiégésben érintett pedagógus tanítja az osztályt, a gyerekek stressz-szintje magasabb lesz. Ez olyan magatartás-problémákhoz vezethet, melyek még inkább növelik a tanárra háruló terheket, ami tovább erősíti a kiégést.

Ha a szülők küzdenek a kiégéssel, az szintén hat a gyerekekre, így az is előfordulhat, hogy az otthonról, a családtól behozott negatív hatások erősítik tovább az iskolában ezt az ördögi kört.

Ezek az összefonódó negatív hatások sajnos jelentősen erősíthetik egymást. Jó hír viszont, hogy bármelyik ponton be lehet avatkozni, és ez az egész rendszerre kihatással van.

A pedagógusoknak szóló kiégés kisokos letölthető a Sulinyugi honlapjáról.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére