Jelenlegi hely

Ingyenes családi nappal nyitja meg kapuit a Campona Victrix

Időpont: 2023. május 23., 13.00-16.00
Helyszín: 1225 Budapest, Szent Flórián tér

Május 20-án ünnepélyes keretek között nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, a Campona Victrix - Győzedelmes Campona nevet viselő régészeti kiállítóhely a főváros 22. kerületében, a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett.

A múzeum közleménye szerint az ünnepélyes megnyitót követően az érdeklődőket ingyenes családi délutánra várják, amely ókori római hagyományőrző csapatok felvonulásával kezdődik. A látogatók találkozhatnak a rézműves és a csizmadia mesterségeket bemutató kiállítókkal, és antik női viseleteket felvonultató divatbemutatóval is készül a régészeti park.

A legkisebbek nemezlovacskát készíthetnek és megismerkedhetnek Campona történetével, a felnőttek Bodolay Géza rendezésében, Gidró Katalin és Kedvek Richárd színművész előadásában antik lírai költeményeket hallhatnak egy felolvasószínházi játék keretében.

A gyerekek arc- és testfestéssel élhetik át a 4. századi életérzést, a felnőtteket Mráv Zsolt kurátor vezeti be a római katonai tábor kultúrtörténetébe.

A budatétényi bevásárlóközpont neve, Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt. A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

A régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor területét felfedezése után évtizedeken át benőtte a természet. A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.

A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták.

A Campona Victrix -Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

További infó

- Budapestimami -

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére