Jelenlegi hely

Ünnepi családi programok március 15-én a Budavári Palotanegyedben

Előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

Ingyenes családi programok március 15-én

10.00 – János vitéz – Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa

Az egész estés animációs filmek hazai gyártása a János vitézzel indult 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján, Jankovics Marcell és Richly Zsolt tervezésében. Színes, magyar animációs film, 74 perc

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

10:00; 11:30 – Verseljünk képekben – Újra itt van János vitéz

Múzeumpedagógiai foglalkozás a János vitéz verses meséje és a Gyere ki a partra című kiállítás kapcsán. A költészet játéka lehetőséget teremt, hogy átélhetővé tegyük a korlátlan fantáziavilágok képekbe való foglalását a művészet eszközeivel, kollázs-, rajz- és festési technikákkal. Interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokkal hozzuk közelebb a 9–12 évesek számára Petőfi klasszikusát. A program időtartama: 60-90 perc.

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

Találkozási pont: Várkert Bazár, Oroszlános kapu, a Gloriette alatt.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Gyere ki a partra

Szabadtéri kiállításunkon a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai láthatók, amelyek a János vitéz részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. Részletek itt. 

Helyszín: Várkert Bazár, Déli panorámaterasz

Lovarda

10:00-17:00 – Kézműves foglalkozások

Ünnepi kokárdák, rafia sörényes pálcás lovacska bábok, huszár ujjbábok és tavaszi ablakdíszek készítése a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága közreműködésével.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Interaktív játékok

Gyerekjátékok az Activiteam Art közreműködésével.

Toborzó harangjáték: A harcok során a huszárok időnként csengőkkel adtak le jelzéseket, instrukciókat, hogy a közelben lévő ellenséges seregek ne érthessék a hadmozdulatokat. Kis huszáraink ismert huszárdalokat hallgathatnak meg és jászhatnak le kis harangok segítségével. 

Huszár hajsza: Minden huszár leghűségesebb barátja a lova. Huszár növendékeinknek falovacskán galoppozva kell teljesíteniük a furfangos akadálypályát, ahol kitűzhetnek egy hatalmas kokárdát. 

Gábor Áron rézágyúja: Mit sem ér egy rézágyú, ha nincs hozzá muníció. Mókás feladatunkban ágyúgolyókat kell eljuttatni az ágyúkhoz egy kalandokkal teli labirintuson.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Csikós udvar

11:30; 15:00 – Fegyverbemutató

A kardcsörtetéstől hangos fegyvernemi bemutatókon a fegyverzetet, harcászati módokat és a régmúlt katonai hagyományait mutatjuk be a jövő nemzedékének.

10:00; 12:00; 13:30; 16:00 – Élő történelem – Improvizációs előadás

A Momentán Társulat Katona Csaba történésszel idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítjük meg és hozzuk testközelbe a közönség ötleteiből táplálkozva.

14:30; 15:30 – Ünnepi fúvószenekari koncert

A Zenélő Budapest Huszárzenekarának műsora

Lovas huszárjárőr-szolgálat

A Budavári Palotanegyedben feltűnő huszárok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát idézik. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége és a Honvéd Huszár Díszalegység lovasai teljesítenek szolgálatot honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.

A Csikós udvar összes programja ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges! Rossz idő esetén a programokat a Lovardában tartjuk. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt lehetséges, hogy várni kell a belépésre.

Budai Várséták

Nem engedünk a ’48-BÓL!” – történelmi séta

Vezetett séta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszínein a budai Várban. Megnézzük, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmeséljük, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom. 

Indulás helyszíne: De la Motte–Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 15.)

Időpontok: Március 15. 11:00; 11:30; 14:00; 14:30 | Március 18.  11:00 | Március 19. 11:00

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni a budaivarsetak.hu oldalon!

Szent István-terem

Oroszlános udvar, Budavári Palota déli összekötő szárny

Március 15-én ingyenesen látogatható a megújuló Budavári Palotanegyed történelmi díszterme. Az érdeklődők megtekinthetik az újjászületett Szent István-terem iparművészeti csodáit és a hozzá tartozó kiállítást, valamint a Hauszmann-sztori című tárlatot. Részletek itt.

A várható nagy érdeklődés miatt javasolt az előzetes online időpontfoglalás március 1-től, csak korlátozott számban lesz lehetőség a helyszínen is belépőt váltani. 

Egyéb programok

Március 14., 19.00 – IRODALMI SZERELMEK: PETŐFI SÁNDOR (Várkert Bazár)

Születésének 200. évfordulóján, határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Nagyszabású esten ismerhetjük meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szerelmes költőjét irodalmi beszélgetéssel, zenés felolvasószínházzal és a Sose lesz vége című rövidfilm bemutatásával. Juhász Anna vendégei: Adorjáni Bálint, Háy János, Kacsó Hanga, Koltai Lajos, Margócsy István, Márkos Albert, Somossy Barbara, Szűcs Nelli.

Március 15., 19.00 – János vitéz – Élőzenés táncköltemény (Várkert Bazár)

Szirtes Edina „Mókussal” és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarával. A Varidance és a Bartók Táncszínház társulata Vári Bertalan vezetésével látványos tánckölteményként varázsolja elénk Petőfi Sándor 1844-ben pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt. 1904-ben született Kacsóh Pongrác megzenésített darabja, amelynek friss és mai hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg, és a kultikus Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarának tagjaival kiegészülve csendül fel élőben. Részletek és jegyvásárlás itt.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére