Jelenlegi hely

Csavarkompresszor, a profik választása

A kompresszorok feladata egyértelmű bár, az ehhez párosuló műszaki megoldások és a teljesítménybeli különbségek mégis megfontolandóvá teszik, hogy ki milyen készüléket válasszon. A piacon elérhető berendezések minden igényt lefednek a barkács céloktól az ipari igényekig. Ez utóbbi esetben a megoldást a csavarok hordozzák.

A működés szerepe​

Bár a kompresszorok viszonylag egyszerű berendezéseknek számítanak, mégsem mondhatjuk, hogy az összes készülék ugyanolyan paraméterekkel bír. A feladat persze adott, hiszen a levegő sűrítésén és szállításán kívül nem is igazán várhatunk mást a berendezésektől. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a munkát milyen működési elven végzi el. Az évtizedek során számos különféle technológiai megoldás felbukkant a kompresszorokban, mára azonban tisztább a kép.

Napjainkra lényegében két típus lelhető fel a forgalmazók kínálatában, így a dugattyús- és a csavarkompresszor termékcsaládok képezik a kiválasztás alapját. A kompresszorok neve sokat elárul a működési elvről is. A dugattyús modelleknél értelemszerűen dugattyúk felelnek a sűrítésért. Ez a megoldás költséghatékony, ugyanakkor szerényebb teljesítményt garantál. A csavarkompresszor esetén már egészen más a helyzet, ezek a készülékek más szintet képviselnek és éppen ezért az ipari szereplők figyelmére tarthatnak számot.

Mérnöki precizitású konstrukció

A csavarkompresszor belsejében tehát – ahogy neve is jelzi – csavarok, vagy ha úgy tetszik orsók végzik a munka oroszlánrészét. A konstrukció itt már jóval kifinomultabb munkát tükröz. A készülék belsejében található csavarokat mérnöki precizitással helyezik el egymással szemben. A csavarkompresszor működését általában elektromos vagy robbanómotor segíti, így a csavarok forgását is ezzel biztosítják. A csavarkompresszor esetén a levegő sűrítését pedig a meghajtott csavarok egymással ellentétes mozgása hajtja végre.

A precízen elhelyezett és nagy sebességgel forgó csavarok folyamatos működésre képesek, mindezt nagy teljesítmény mellett. Míg a dugattyús kompresszorok esetén probléma lehet a túlhevülés és az emiatt bekövetkező leállás, egy csavarkompresszor nem találkozik ilyen buktatókkal. Ez a fajta folyamatosan fenntartott nagy teljesítmény pedig az ipari környezetben szinte alapkövetelmény. Nem is csoda tehát, hogy a komolyabb gyártási és ipari folyamatokhoz szinte kizárólag e modelleket ajánlják.

Ipari sűrített levegő

Jól látható tehát, hogy miért is a csavarkompresszor az ipar elsőszámú választása. Az alapvető – és döntő fontosságú – tulajdonságai mellett a különféle alkatrészek, kiegészítők segítségével még inkább testre szabható megoldást kínálnak a felhasználók számára. Az ipari szereplők sok esetben különleges igényekkel állnak elő, egy csavarkompresszor pedig adott esetben egyedi konfigurációkkal is megvásárolható, ez is komoly versenyelőnyt jelent a többi modellhez képest. De mire is alkalmazzák ipari keretek között az eszközt?

A csavarkompresszor leginkább gyártósorok részeként képzelhető el, vagy olyan eszközök háttértámogatásaként, melyek működése stabil sűrített levegőellátást igényel. Jó példák lehetnek a pneumatikus elven működő gyártósori eszközök vagy más ipari készülékek. De említhetünk akár takarítási vagy minőségellenőrzési feladatokat is. Ami azonban minden esetben nélkülözhetetlen, az a csavarkompresszor stabil, folyamatos és nagyteljesítményű működése, mely az iparban nélkülözhetetlen.

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére