Jelenlegi hely

Őszi pompájában látható az ország leggazdagabb juhargyűjteménye a Vácrátóti Arborétumban

Aki október végén sétál egyet a botanikus kertben, a kastély épülete mellett megcsodálhatja a sárga és vörös színekben pompázó cukorjuhart. Magyarország legnagyobb arborétumában megismerhetjük a növényvilágot és gyönyörű környezetben barangolhatunk.

Őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, ahol a látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és fajtát tekinthetnek meg.

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén mintegy félszáz juhar található. Az októberben erre sétálók így a narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen, a borvörösön át egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek (kloroplasztiszok) színanyagának lebomlása áll, melynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek (kromoplasztiszok), valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak.

A Kárpát-medencében 5 őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében.

Legismertebb közülük a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez. A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj.

A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa, minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet.

Hasonlóan szép a papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló.

A Nemzeti Botanikus Kert

Magyarország legnagyobb arborétuma, a több mint 200 éves műemlék és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron.

Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a vendégeket.

A szépen gondozott parkon patak fut keresztül, a tavon két kis híddal megközelíthető szigetet, zegzugos ösvényeket, a fák között megbújó műromokat és kastélyt találunk, mindezt a dús növényzet évszakonként változó pompájába öltözve. Különlegesség a hatalmas mocsári ciprus a jellegzetes lélegző gyökereivel. Az egzotikus növények bemutatását szolgáló trópusi pálmaház és a kaktuszház sem hiányzik.

Minden évszak tartogat látnivalókat a parkban, a kényelmes sétautakon babakocsival is bebarangolhatjuk a kert távoli zugait is. Sziklakert és rendszertani gyűjtemény, fűszer-, gyógy-, és egyéb kultúrnövények teszik teljessé a kínálatot.

Az arborétum változatos programjain megismerhetjük például a Biblia növényeit, a kert történetét, de akár akvarelleket is festhetünk. A pénztárban sokféle tájékoztató füzet közül választhattok, munkafüzetet is vehettek a gyerekeknek. Mielőtt a kertbe látogattok, érdemes a honlapjukról a kert térképét letölteni.

Nyitvatartás: minden nap: 8.00-18.00 óráig
A Nemzeti Botanikus Kert október 23-án és november 1-jén is a szokásos nyitvatartással, 8:00-18:00 óra között látogatható.
A téli nyitvatartás november 2-án lép életbe, amikortól 8:00-16:00 óráig tart majd nyitva a kert.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.

Forrás: MTI, botanikuskert.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére