Jelenlegi hely

Kirándulóhely a Balatonnál – Megújult a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Átadták a megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, új kiállítóteret, játszóteret, pihenőpadokat és tereplépcsőket alakítottak ki. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Káli-medencére és a Balatonra, maga a hegy is különleges jelenség.

A Balaton-felvidék vonzó turisztikai célpont, sokan látogatnak ide egész évben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye idén megújult, az épület átalakításával egy komplett kiállítóteret hoztak létre, amely megismerteti a látogatókat a nemzeti park mellett a Bakony–Balaton Geopark földtani értékeivel is.

A bemutatóhely kényelmes és biztonságos megközelítését, illetve látogatását segíti a tereplépcsők és korlátok létesítése, emellett asztalokat, padok és egyedi pihenőágyakat helyeztek ki. A családokat egy új, árnyékolt játszótér várja, ezen kívül többnyelvű információs táblák ismertetik meg a vendégeket a térség természeti értékeivel.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Monoszló

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye a Bakony-Balaton Geopark része. 

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit. Lenyűgöző látvány, kiránduló- és panorámahely a Balaton északi partján.

A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait, és a nemzeti park természeti értékeit.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók. A geológiai bemutatóhelyen egy, a környék köveit bemutató kiállítást láthatunk, a hegy lábánál pedig egy monumentális szabadtéri kőtár kapott helyet.

A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, de a legcsodálatosabb közülük talán a hegyestűi bányaudvar nyugati peremén található, ahol panorámakép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket.

Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Cím: Monoszló, külterület (Zánka és Monoszló között)

Megközelítés autóval, kerékpárral: A Zánkáról Monoszlóra vezető műútról leágazó, a Hegyestű Geológiai Látogatóhelyhez vezető bitumenes úton a bemutatóhely parkolójáig.

Megközelítés gyalogosan: A Monoszlóra vezető műúttól a bemutatóhelyig vezető útszakasz gyalogosan felfelé kb. 20 perc, visszafelé kb. 15 perc alatt megtehető. A bemutatóhely Monoszlóról gyalogosan a sárga sáv és a kék háromszög turista jelzésen, vagy Zánkáról a sárga sáv turista jelzésen közelíthető meg (kb. 45 perc).

Nyitvatartás:
2021. május 1. - augusztus 31.: 9.00 - 19.00 óra
szeptember 1 - november 1.: 9.00 – 17.00 óra (szürkületig)
november 2 - 15.: szombat és vasárnap 10.00 - 16.00 óra (szürkületig)
november 16 - február 14.: zárva

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére