Jelenlegi hely

Virágzó Rózsakert a Margitszigeten

Látogass el a margitszigeti Rózsakertbe, ahol megcsodálhatod a teljes pompában tündöklő különleges rózsákat! Mutatjuk a képeket.

A Margitsziget szívében, közel a kisállatkerthez találjuk a díszparkot, amely különösen nyáron szép. Az ellipszis alakban kialakított óriási virágoskert szimmetrikus ágyásaiban egynyári virágok illatoznak, körülötte zöld pázsit. A park mentén megpihenhetünk a padon és megcsodálhatjuk a színpompás virágzást.

Töltődj fel a virágoskert látványától!

A díszpark mellett kezdődik a Rózsakert pergolákkal, padokkal, sok színben pompázó különleges rózsákkal. Nyáron a legszebbek, de néhány faj még ősszel is virágzik.

„A keskeny parkban, hol jobbra is, balra is láthatja felcsillanni olykor a Dunát, a múlandóság folyamát, a szinte már túlságosan szép virágágyak között, az alsó és a felső vendéglők között, itt szoktunk gyermekek lenni, és itt szoktunk megöregedni.” (Szerb Antal: Budapesti kalauz marslakók számára)

A Rózsakert arról kapta a nevét, hogy egykor sokféle, különböző színű és fajtájú rózsabokrot ültettek ide. Az első rózsakert az 1810-es években József nádor kezdeményezésére a nádori nyaraló közelében jött létre. Arany János jegyzetei között is található egy régi ábrázolás, ahol Rózsás volt a neve a területnek.

Az 1870-es években a szigeti kertészeti üzem területén európai hírű „rozariumot” létesítettek. A margitszigeti rózsákról a Vasárnapi Újság 1875. június 13-i száma így számolt be: „…A Margitsziget most a rózsák hona. A pompás virágok fölséges illatot sugárolnak ki, s még vonzóbbá teszik a tartózkodást e kies helyen. Van itt tömérdek rózsafaj, melyek kitűnő gondozásban részesülnek…”

A Rózsakertben találhatjuk a Margitsziget legszebb, egyedi alakú piramistölgyét, amely a parkrész egyik kiemelkedő fája. Mivel szabad állásban növekedhet, ezért lombkoronája az évtizedek alatt szabályos formájúvá fejlődött.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére