Jelenlegi hely

Betlehemi jászol kiállítás nyílt a Duna Palotában

A kiállításon természetes alapanyagok felhasználásával készült, a betlehemi jelenetet, a betlehemezés népszokásait megörökítő, és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások láthatók.

26. Betlehemi jászol kiállítás

Megnyílt a 26. Betlehemi Jászol című pályázat anyagát bemutató kiállítás a Duna Palotában, ahol az érdeklődők a betlehemi üzenethez, a szent családhoz és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat nézhetnek meg.

A betlehemezés és a betlehem állítás az egész Kárpát-medencében az egyik legismertebb és legelterjedtebb adventi néphagyományok közé tartozik. Az első betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki az itáliai Grecció városban 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd elevenítse fel Jézus születésének történetét.

Az idei kiírásra határon inneni és túli pályázók neveztek az óvodás korútól a nyugdíjasig, egyénileg és alkotói csoportban egyaránt. A tárlaton számos betlehemet tekinthetnek meg az érdeklődők, a megfogalmazás, a stílus képviseli az egyes tájegységek jellegzetességeit.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) pályázati anyagából rendezett kiállítás január 10-ig látogatható. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett, amelyek megjelenítik a betlehemezés népszokásait, a betlehem szereplőit, az adventi ünnepkört, vagy a mának szóló betlehemi üzenetet fogalmaznak meg.

2019. december 17. - 2020. január 10., 10.00-16.00
Duna Palota, Budapest, V. ker., Zrínyi u. 5.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére