Jelenlegi hely

A világ csodái - Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Itt az igazi őszi idő, ami kiválóan alkalmas a múzeumlátogatásra. A Múzeumok Őszi Fesztiváljára a budapesti intézmények is színes programokkal készülnek. Idén több mint 50 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a 2019. szeptember 23-tól november 10-ig.

Felfedezések kora

A fesztivál 2019. évi jelmondatával és kiemelt tematikánkkal „A világ csodái – Felfedezések kora!”, kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 programjai tizenegy központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. Mindehhez az alábbi tizenegy tematikához kapcsolódóan kínálunk színes programokat.

A fesztivál célja bemutatni a múzeumok sokoldalúságát, hogy miként tudnak egyszerre hiteles tudásátadási központként és szórakoztató kulturális programot nyújtó intézményként működni, hozzájárulni az élményközpontú oktatáshoz, és speciális programok nyújtásával az eltérő generációk közötti párbeszédet generálni. 

Közönségprogramok

16 +  – FELFEDEZŐK NYOMÁBAN
A 2015-ben nagy sikerrel bevezetett tematika kapcsán a hangsúly a krimik világát idéző interaktív nyomozós feladatokról idén az éves mottóhoz illeszkedve a felfedezésekre tevődik át, főszerepbe a felfedezők kerülnek. Játékos megoldásokkal, kisérletekkel tarkított, meghökkentő társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással szeretnénk a korosztály számára megkönnyíteni a egy-egy múltbeli innováció  tudásanyagba való beillesztését. 

Egzotikumok és ritkaságok, Kolumbusz távcsöve, hordható művészet LED-technológiával, alumínium a sci-fikben?! Kalandorkedvű kamaszoknak minden, ami előremutató, és amit érdemes személyesen is felfedezni!

„NYITOTT AJTÓ” – PINCÉTŐL A PADLÁSIG
A program lehetőséget nyújt a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Az intézmények számára ezzel lehetőség nyílik bebizonyítani, hogy a múzeum nem csupán kiállítási helyszín; a háttérben kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy a tudás és a tárgyak a jövő generáció számára is elérhetőek és ezáltal a különböző korok még inkább megérthetőek legyenek.

UTAZÓ MÚZEUM
A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

Szomszédolás
A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény potenciális látogatóihoz, hogy maguk is befogadójává válhassanak egy szomszédos intézmény produktumának. 

Múzeum a bőröndben
A program keretében a kiállítás, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások lépnek ki a múzeum falai közül – utcára, óvodákba, iskolákba, közösségi helyszínekre, áruházakba. A program célja továbbá, hogy azokhoz is eljussanak a múzeumi értékek, akik nem tudják valamilyen ok miatt (betegség, hátrányos helyzet, anyagiak hiánya, stb.) felkeresni az eredeti helyszínt.

MÚZEUMI SZÜNETELŐ

A 2016-ban sikerrel bevezetett tematikához kapcsolódó múzeumok az iskolai őszi szünet idején (október 26. és november 3. között ) különböző érdekes programokkal várják a családokat vagy a szünetelő gyermekeket. Tedd csodálatossá az iskolai őszi szünetet! A családi naptól kezdve a rendhagyó múzeumi napközis táborokig minden adott a minőségi szabadidő múzeumi környezetben való eltöltéséhez.

Múzeumi Éjszakázás

  • Gyerek fejjel: Múzeumpedagógiai, tematikus foglalkozás (filmvetítés, múzeumi mesék, szerepjáték, vetélkedő, elemlámpás tárlatvezetés), ami akár múzeumi bent alvással is társulhat, hiszen a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet.
  • Felnőtt fejjel: Az esti múzeumlátogatás felnőttek számára is izgalmas lehetőségeket hordoz. Igazi kulturális kikapcsolódás a fárasztó, munkával teli nap után! 

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ
Jeles napokhoz kapcsolódó programok, őszi hangulat a múzeumok tálalásában - szórakozás és kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül.

SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK! - ÖRÖKSÉGI BARANGOLÁS
Kirándulások, felfedezőtúrák élményszerűen és egészségtudatosan a helyi építészeti gyöngyszemektől a gasztronómiai különlegességekig. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

További információ és részletes program

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére