Jelenlegi hely

Állj meg egy novellára! - Reklám helyett kortárs irodalom a megállókban

Amíg várjuk a következő buszt vagy villamost, olvassunk el egy jó történetet! Az Álljon meg egy novellára! pályázatra beküldött legjobb 20 novellát Budapest belvárosában és a megyeszékhelyeken álló city light hirdetőtáblán teszik ki.

Magyar Csaba A házikedvenc című műve nyerte az idei Álljon meg egy novellára! című novellapályázat fődíját. A második helyen Dizseri Barnabás  végzett Minden oké? c. írásával, a harmadik Pölczmann Péter tollából a Várandósságmenedzser férfiaknak című alkotás lett.

A JCDecaux versenyének eredményhirdetése szerdán volt a fővárosban, a legjobb húsz írást a nyáron a busz- és villamosmegállókba helyezik ki Budapesten és a megyeszékhelyeken. Az akcióval igyekeznek tartalmasabbá és kellemesebbé tenni a járművekre várás perceit.

Az idei, immár harmadik kiírásra minden korábbinál több, mintegy 4500 novella érkezett. Az alkotók legfeljebb három, minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelmű művel pályázhattak. Közülük előzsűri választott ki ötvenet, majd a zsűri húszra szűkítette a listát.

Az idei témák között nagy számban szerepeltek az életproblémák, gyerekkori emlékek, a szerelmi történetek, néhány, a közösségi közlekedéshez kapcsolódó írást is beküldtek. Tavaly az emberi kapcsolatok nehézségei, a generációk közötti viszony és a digitalizáció térhódítása inspirálta a legtöbb írót, idén ez kiegészült némi tudatossággal is: a zsűri szerint a pályázók már nem csak az írásaikra, de az azt közvetítő médiumra, azaz a citylightra is egyre jobban ráhangolják műveiket. 

A novellákat bíráló testületet ebben az évben is a József Attila-díjas Grecsó Krisztián író elnökölte, aki az ünnepélyes díjátadón elmondta: „A JCDeaux novellapályázata olyan, mint egy országos szabadegyetem. Évről-évre tömörebb, kidolgozottabb, okosabb és néha persze karcosabb novellák jönnek. A pályázat jeligés volt, egyenlő eséllyel indult rajta a pályakezdő és a műkedvelő is. Idén azt tapasztaltuk, hogy az alkotók sokkal tudatosabbak lettek, az ötpercesnek mondott terjedelem megtervezését jobban tetten lehetett érni."

"A rövid novella talán a legnehezebb műfaj, minden szónak óriási szerepe van. Az irodalmat, az olvasást magától értetődővé teszi, hogy a megállókban lehet vele találkozni" - fogalmazott Antal Nikolett zsűritag, a Fiatal Írók Szövetsége társelnöke.

A tavalyi évhez hasonlóan a JCDecaux az idén is közönségszavazásra buzdítja az utazó- és az olvasóközönséget: a pályázat weboldalán július 9-ig lehet szavazni az egyéni kedvencre a zsűri által legjobbnak ítélt húsz novella közül, a legtöbb voksot kapó novella szerzője lesz a közönségdíjas.

Minden OK? 

A második helyezett pályamű:

"Nálunk minden rendben van.
A hétvégén kirándulni mentünk anyával és apával. Miután elfáradtam, felülhettem apa nyakába és útközben lovakat is simogattunk, meg anya le tudott fényképezni egy mókust, amelyik épp egy mogyorót vitt fel egy fenyőfára. A kirándulás végén háromgombócos fagyit vettünk, én egy vaníliát és két csokit kértem, anya még cukrot is kapott az övére! Így feküdtünk fagylaltozva a fűben és egy medve alakú felhőt bámultunk.

Nálunk minden rendben van.
Anya tegnap elkeverte apa kedvenc ingét, ezért apa egy kicsit kiabált, de estére már kibékültek és azt kérdezték tőlem, hogy merre szeretnék nyaralni. „Írottkőn!” – mondtam. Mert a Gabiék is ott voltak tavaly és azt mondták, hogy nagyon szép volt, meg annyira vicces neve van!
Nálunk minden rendben van.

Anya tegnap veszekedett egy kicsit apával, mert nem jó helyre tette el a vasalódeszkát, és ezért anya hajnalban véletlenül jó nagyot belerúgott. Erre apa azt mondta, hogy „A franc üssön ebbe a hóbelevancba, egy ilyen kis hülyeségen veszekszünk?”, és mérgében meglökte a vasalódeszkát, ami aztán ráesett a padlóvázánkra és összetört. Ekkor csendben fogta a kabátját és elment, vett egy másikat.

Nálunk minden rendben van.
„A rohadt életbe, még ez is!”, kiabálta apa, amikor meglátta az asztalon a parkolási bírságot, amit anyu tett oda, pedig nem is anyu volt a hibás: én kértem, hogy vegyen nekem csokit, mert jól sikerült a szereplésem. És mire kijött, az a bácsi már odatette a zacskót az ablakra, amiben aztán benne volt a csekk. Én nem tudtam, hogy azt teszi oda, különben mondtam volna, hogy miattam ment be anyu, de apa csak kiabált, hogy „Mikor álltunk meg utoljára a bolt előtt?” Nagy sokára nyugodott csak meg. Akkor aztán az ölébe vett, megölelt és apuhangon azt mondta: „Nem te vagy a hibás!”

Nálunk minden rendben van.
Amikor a munka után apu belépett a konyhába, anyu a kövön ült és sírt. Apu odament hozzá és kiszedett a kezéből egy kis papírcetlit, elolvasta, aztán szó nélkül kiment az ajtón. „Ki az az Ildikó?”, kiabálta utána anya, de apu nem válaszolt. Este aztán az egyik barátjánál aludt, ezért anyával közösen megnéztünk egy vicces filmet; csak anya nem nevetett, ezért egy idő után én is csak halkan, magamban mertem mosolyogni.

Nálunk minden rendben van.
Apával reggel megbeszéltük, hogy a hétvégén elvisz bobozni, és aztán már ment is, „Sietnem kell!”, mondta, és láttam, hogy valamiért tényleg kapkod. Anya csak azután jött le az emeletről, miután apa elment, „Itt volt apa!”, mondtam. Nem szólt egy szót sem, csak bement a konyhába és süteményt készített nekem az iskolai születésnapozáshoz.

Nálunk minden rendben van.
Már több napja nem tudott apa hazajönni, mert messze dolgozott, de ma itthon volt és hozott nekem egy vadonatúj telefont! „Most majd gyakrabban tudunk beszélni!”, mondta és megmutatta hogyan kell ujjlenyomatosan feloldani. Beállítottunk egy közös háttérképet és anyu számát is elmentettük, már három barátomat is bejelöltem, hamarosan meglesz az egész osztály!

Nálunk minden rendben van.
A bíróságon azt kellett mondanom, hogy én anyával szeretnék maradni, mert minden így lesz a legjobb. Aztán szomorúan odajött hozzám apa és azt mondta, hogy csak kéthetente láthatjuk egymást. Én nem is értettem, mit jelent ez a szó… Kéthetente, kéthetente, kéthetente, ismételtem magamban, de aztán rájöttem, megint csak viccelni akart. Mert most is itt eljött! És elmentünk Visegrádra a bobpályára, és bemutatta nekem Ildikó nénit, akivel együtt dolgoznak és egyébként egy bobozóbajnok, és azt mondta, hogy az összes trükköt meg fogja mutatni nekem. 
Meg lehet egy nap alatt tanulni az összeset?"

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére