Jelenlegi hely

Mesterségek Ünnepe 2018 - A családok fesztiválja 

A Mesterségek Ünnepe nem csak táncos és zenés programjairól és a mesteremberek bemutatóiról híres, hanem a rendezvény alatt folyamatosan működő vásárról is, ahol a mesterek saját készítésű portékáikat árusítják a vendégeknek. Kihagyhatatlan családi fesztivál, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számukra kedves mulatságot. 

Idén augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is a hajdani vásárok utánozhatatlan hangulatával, közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel, és népi játszóházakkal várják a látogatókat.

A több, mint 800 magyar és 150 külföldi mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a látogatók a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból.

A tartalmas kikapcsolódásra vágyó látogató itt úgy érezheti magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatja és vásárolhatja meg. A rendezvényen ki is lehet próbálni a mesterségeket, közel 100 műhelyben tekinthet be a közönség a mesterségek műhelytitkaiba.

Kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és a fonás, amelyek eredete a történelem előtti időkre nyúlik vissza. Erdélyből még a gyári termékek sem tudták teljesen kiszorítani a paraszti szövőszékeket, s még mindig akad falusi ház, ahol csattog az osztováta. Háznál készül többek között a subaszőnyeghez hasonló, puhára ványolt, vastag, meleg gyapjútakaró, a cserge. Gyapotból, kenderből és lenből vagy ezek elegyes anyagából hímes törülközőket, abroszokat, futókat, szedettes falvédőket, kispárnákat, sodrott gyapjúból szőnyeget szőttek.

A fonás vesszőből, gyékényből, szalmából vagy csuhéból kivitelezhető minden más eszköz nélkül. Vesszőből kosarat és tárolóedényeket, szalmából kalapot, táskát, csuhéból széktámlát és ülőkét, gyékényből szőnyeget, falvédőt fontak. A Mesterségek Ünnepe szövő műhelyeiben mutatják be a népi szövés és fonás sokszínűségét, és formagazdagságát.

Megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a szalag-, és a szőnyegszövéssel, de lesz rokkán fonás és hajfonás is. A rendezvényen többek között egy korabeli parasztporta udvarára invitálják a látogatókat, ahol a gyapjú, illetve a kenderfeldolgozás ősi műveleteit követhetik nyomon. A gyapjúval foglalatoskodók a lenyírt birkagyapjút tisztítják, majd mossák, fésülik, kártolják, festik, úgy, mint elődeink.

A Mesterségek Ünnepe az év kihagyhatatlan családi fesztiválja, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a számukra kedves mulatságot. Idén a Családok éve tiszteletére még nagyobb hangsúlyt kapnak a családi programok, igazi játékélmény lesz közösen kipróbálni a régmúlt idők tevékenységeit idéző mesterségeket.

A Babajátszóban a legapróbbak lazíthatnak, és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A fesztivál látogatói idén is igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményre számíthatnak.

A Családok éve tiszteletére bemutatkoznak olyan, több generációs kézműves dinasztiák, ahol máig élő módon történik a hagyomány átadása. A három generációs csizmadia család mellett megismerkedhetnek a szintén három generációs hartai bútorfestő műhellyel, és különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelye is.

Gyermekprogramok, játékok

Hihetetlen, de igaz, hogy a hagyományos társadalomban közel 300 féle népi játékot ismertek a gyerekek. Mi több, a felnőttek sem röstelltek beállni játszani. Az egykori játékokat a győzni akarás helyett a mozgás vagy az alkotás öröme és a győztes-vesztes kimenetel állandó változása, cseréje jellemezte.

A Mesterségek Ünnepén testet – lelket – szellemet gazdagító gyerekprogramok várják a Családok Évében is a kicsiket és nagyokat. Izgalmas élmény lesz közösen kipróbálni a régmúlt időket idéző mesterségeket. Egészen biztosan nagy sikert arat majd a Felnőttmegőrző, az Asszonyműhely és a Mosoda is. A Babajátszóban a legapróbbak lazíthatnak, és a népi logikai, ügyességi és sportjátékok kedvelői is örömmel fedezhetnek fel újabb és újabb mókákat. A résztvevő népművészeti egyesületek játékműhelyekkel és játszóházakkal várják a kicsiket és a nagyokat.

Babajátszó

(helyszín: Újvilág kert)

Környei Alice babajátszójában megpihenhetnek az érdeklődők: „Mesében, muzsikában rejtezve” énekelnek, mondókáznak együtt szülők és gyerekek.

Környei Alice: A babás foglalkozások és játszók nagymestere. Aki eddig csak egyetlen Alice által vezetett programban is részt vett, rajongva emlékszik vissza arra a mély és tiszta élményre, amivel ott találkozott. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyszerű, letisztult játékos foglalkozások a gyermekekre és szüleikre is hatnak. Átéljük a szeretés és teremtés ősi erejét, belefeledkezünk a játék csodájába. Nézve kisbabáink önfeledt örömét, már verjük is a ritmust. Újratanuljuk a rég elfeledett mondókákat, miközben babszemeket rakosgatunk egyik tányérkából a másikba, és örülünk, repdes a lelkünk, hogy itt lehetünk, ebben a megfoghatatlanul szépséges játékban, együtt…

“Nagyon régen álmodozom arról, hogy a Mesterségek Ünnepén hosszú évek alatt készült fotókat – örömről, játékról, gyermekről, családról, mesében-muzsikában-megmerítkezésről, szélben-vízben-kőben-sárban rejlő csendről, kulturánk-, örökségünk nemzedékeket összekötő, megtartó szépségéről – másokkal is megoszthassam – mindenek előtt, azokkal, akik maguk is részesei voltak, hogy találkozhassunk, játszhassunk, muzsikálhassunk együtt újra – s felidézhessük a kedves pillanatok sorát.”

Pompás hangulat – népi játéktér

Artera Alapítvány (helyszín: Oroszlános udvar)

  • ügyességi játékok
  • vetélkedők

Saját készítésű játékainkat természetes anyagokból állítjuk elő. A színes, népi motívumokkal díszített fajátékok vonzzák a kíváncsi tekintetet. Mindenki talál kedvére valót. A választék: gólyalábazás, páros – családos síelés, labirintus, ügyességi játékok, vetélkedők.

Játékaink elsősorban a remek hangulatról gondoskodnak, de fejlesztik is a gyerekeket. Kézügyesség és egyensúly, illetve a szem-kéz koordinációt fejlesztő szerepük van. És amiről még nem volt szó, segítik a családtagok együttműködését, ezért többségük párban vagy akár többen, egymást támogatva is játszható. Persze vendégeink az alkotás örömét is kipróbálhatják, a mestereink szívesen kalauzolnak hivatásuk rejtelmei között, a próbálkozások eredményét haza is lehet vinni.

Jóízű, önfeledt szórakozás – miközben megismerheti eleink kultúráját

Békés Megyei Népművészeti Egyesület 

  • ügyességi játékok (helyszín: Sikló utca)
  • kosaras körhinta (helyszín: Újvilág kert)

Választható játékok: csoszogi, kukoricamorzsoló, diótörő, gólyaláb, memória, halász, lyukakat kerülgető, erőemelő, kötélhúzó, célba dobó játék, parasztcsocsó és sok minden más. Fából készült, kézzel hajtható körhinta, ahol a gyerekek fűzfa kosárba huppanhatnak. A körhinta a kisebb gyerekek kedvenc szórakozása.

Mi van a góréban? – nagymamáink játékai a középpontban

Bihari Népművészeti Egyesület 

(helyszín: Sikló utca)

  • játszótér
  • rongyszőnyeg

Felépítünk egy hagyományos górét és előtte kialakítjuk a játszóteret. A nagy sikert a „nagymamáink” játékai aratják: a teknő, a kisszekrény, a régi mérleg, az edények, a kosarak, a kóró állatkák. A góré előtt a rongyszőnyegeken rongybabát, rongylabdát, csutka pólyást készítünk közösen és a „körmöcskézést” is meg lehet próbálni.

Újdonság az „Év műhelyétől” – De mi az a viking fonás?

 Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Egyesület 

(helyszín: Hunyadi udvar)

  • a szövés-fonás rejtelmei
  • családi manufaktúra

A műhelyünk neve az idén: „DUGÓ – HÚZÓ” lesz. A családok, gyerekek együtt próbálhatják meg a szövés alapjait, majd az elkészült munkáikat el is vihetik: edényalátétként, asztali díszként, faliképként, vagy egyszerűen emlékként otthonukban élhetnek tovább.

A műhelyben nem feledkezünk meg a fonásról sem, egy érdekes és szórakoztató, látványos viking fonást lehet kipróbálni és megtanulni. A magasról lelógó és megfelelő súlyú eszközre rögzített fonalat a szemben állók egymásnak dobva alakítják ki a fonatot.

Családi manufaktúra – kalap és Kubus

Egyesületi tagunk – Szombathy Márta – családi műhelye. A család lányai a kislányoknak és babáiknak készült öltözékek között forgolódnak. Márta a kalapkészítés és masamód mesterség fogásait mutatja be. A család fiai pedig. a látogató férfi és fiú vendégekre figyelve, a Kubus térlátást fejlesztő logikai játékot mutatják be.

Családi Játéksziget – 3 féle Játék-Alkotó-Tér-Felcsigázza az egész családot!

Magyarországi Alkotóművészek Közép – és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága

(helyszín: Sikló utca)

  • MintaKINCStár
  • játszóudvar fajátékokkal
  • történelmi játéksziget

 MintaKINCStár családi program:

A játékokon varázslatos népi minták jelennek meg: különböző tájegységek hímzésmintái, pásztor faragások mintái, kékfestő minták, mézeskalács ütőfák mintái, szűrhímzések, miskakancsók.

Lesz itt: memóriajáték, mátrixok, illeszd a helyére!, bújtasd el!, nyomozz!, óriás dominó, ragassz és színezz!, rakd össze!, öltöztesd fel!

Alkotó foglalkozások: különféle fonalmunkák segítségével könyvjelzők, kulcstartók, karkötők, kicsi bábok készülnek. De készítünk virágszőnyeget is.

Régi játékok: pecázás, lengőteke, patkódobálás, csigafuttatás, gólyaláb, nemezlabda reptetés, célbadobás, hintalovak

Játéksziget – időutazás hazánk jelképei, nevezetességei körül

memóriajáték, rejtvények tára, koronázási jelképek lapozós könyvben, óriás puzzle, építőjáték, óriás társasjáték

Tekergőtér

Furfangos gurítós, Bökdösődő, Trükkös labirintus, Röptető, Bárányterelgető, Tiki-taki       

Népi udvar, népi játéksziget

Levendula Játszóház és Alkotóműhely

(helyszín: Sikló utca)

„Jár a malom jár – a kenyér útja”

A mag elvetéstől a kenyérsütésig. Interaktív gyermekprogram, rengeteg eszközzel, kellékekkel.

A kenyér útja – játékosan sok-sok kellékkel.
Ebben a gyermekjátszóban a kenyérsütés folyamatát mutatjuk be.

Kalászos búzát viszünk, amit a gyermekek játékból fából készült kis kaszával learatnak, majd kézi cséplővel csépelik a búzát. Zsákokba téve elviszik a búzát a malomba, ahol eredeti malomkővel őrölnek. A malomból kisszekérrel elviszik a lisztet egy nagy fateknőbe, ahol átszitálják a lisztet, majd meggyúrják a tésztát, amit kelesztőbe raknak. Amint megkelt a tészta, péklapáttal behelyezik a kis cipókat a kemencébe, ahol ropogósra sül.

Kötélverő műhely

Kötélverő mester tanítja a díszzsinórok, zsinegek, kötelek készítését. Megismerkedhet mindenki a ritkán látható, egyedi kötélverő szerkezettel.

Népi babakonyha

Konyhatündérképző

Fatálaló régi csipkékkel, komód, lóca, kispad, kisszékek, zománcos konyhai edénykék, szárítóállvány csipeszekkel, mosdótál, magtároló edénykék, zsíros bödön, vasalóállvány fából – favasalóval, vesszőből font bölcső, kis fateknő.

Legyél te is értékőrző!

  • Magyar Értékek és Hungarikumok Játszóház
  • óriás képkirakó
  • hungarikum piramis

Nálunk hatalmas logikai játékokon ismerhetik meg a gyerekek Magyarország büszkeségeit. Az óriás képkirakón többek között a matyó hímzéssel, az akácméz begyűjtésével vagy a Halászbástyával találkozhatnak a legkisebbek.

A piramison a helyi, megyei, nemzeti értékeket, na meg a hungarikumokat ismerhetik meg a fiatalok, s rakhatják őket a megfelelő logikai sorrendbe egyszerű piktogramok segítségével.
A játszóházhoz színező, hungarikum-totó és hungarikum fotóválogatás is dukál. A feladatokat a nagyobbak egyedül is, a kisebbek kis szülői segítséggel könnyedén tudják teljesíteni.
Szívből reméljük, hogy a nálunk töltött idő alatt kiderül az is, hogy ki, mit tehet otthon azért, hogy a települése számára értékes termékeket, épületeket, ételeket, hagyományokat megőrizzük és továbbadjuk.

További információ

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére