Jelenlegi hely

Mezítlábas parkok Budapest környékén

A Kneipp-parkok, vagyis mezítlábas parkok jótékony hatással vannak az egészségre, egyben remek családi programot is ígérnek. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés fakérgen, tobozon, kavicsokon, süppedős tőzegen, meleg téglán járni.

Üdít, frissít és pihentet

Sebastian Kneipp német természetgyógyász az 1800-as évek második felében fedezett fel olyan természetes gyógymódokat, amelyeket Németországban a modern orvostudomány a mai napig szívesen ajánl a betegeknek, és az emberek nagyon komolyan is veszik. 

Kneipp szerint a mezítláb járás az, ami a legjobban kapcsolatba hozza szervezetünket a földdel, és annak gyógyító energiáival. Nemcsak a vérkeringést szabályozza, hanem az egész alhasra is hatással van, serkenti a vérkeringést, salaktalanít, javítja az anyagcserét és az emésztést.

Az eltérő anyagokon sétálva változatos talpmasszázsban részesülünk, ami jó hatással van az idegrendszerre, az érrendszerre és erősíti az izomzatot. A parkok csodaszép természeti környezetben helyezkednek el, kellemes sétát tehetünk az árnyat nyújtó fák között, patak mellett.

Tabajdi mezítlábas park

A Budapesttől 45 km-re lévő helység huszonegy különféle talajt biztosít a mezítlábas sétához. A túra, a teljes kört, kb. 2-2,5 óráig tart, de a gyerekek lassabban haladnak a sokszor nem könnyű terepen. Egy kis dombról, mely ugyan a Szabadsághegy nevet viseli remek kilátásban gyönyörködhetünk, akár a Vértes-hegységet is láthatjuk a távolban, vagy elleshetünk néhány pillanatot egy nyugalmas kis falu életéből. Lovasokat láthatunk a határban, de előfordul egy-egy fogat is vagy szekér. Eközben a jó levegő biztosított, hiszen ameddig a szem ellát, és még azon túl sincs ipari környezetnek nyoma.

Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset a vagy éppen a téglaburkolat melegségét. És, hogy nem szoktunk járni kukorica csutkán vagy fenyőtobozon? De lehet! Gyere próbáld ki!

Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett.

Békásmegyer-Ófalu játszótér és mezítlábas ösvény

Az Árok utcai játszótér mellett egész évben, 0-24 órában látogatható. Az ösvényen 23 féle felülettel (pl. mosott folyami kavics, faforgács, fakocka, homok) találkozhat a kicsik talpa, rendszeres használatukkal pedig csökkenthető a lúdtalp kialakulása.

A régi játszótér teljesen fel lett újítva, a balesetveszélyes eszközöket modern, biztonságos játékszerekre cserélték, a környezetet pedig rendezték, parkosították, s kialakították a taposóösvényt. Amíg a kicsik a játszótéren szórakoznak, a felnőttek megtekinthetik az itt található, szépséges közösségi mintakertet.

A mezítlábas ösvény egy hosszabb kirándulás kiinduló vagy célpontja is lehet, a közelben található a Nagy-kevély, vagy Pilisborosjenő határában az Egri vár másolatának romjai, amelyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek fel.

Békásmegyer-Ófalu, Árok utcai játszótér

Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

A Bodzaliget Pihenőpark 12 állomásból álló tanösvénye a közelben felújított játszótér mellett található. A mezítlábas ösvény számos, különféle anyag segítségével pezsdíti fel a talp vérkeringését, emellett mozgásfejlesztő gyakorlatokat is végezhetünk a séta közben, a közeli fűszerkertből áradó illat pedig a szaglásunkat teszi próbára.

Amíg a kicsik játszanak, a szülők a könyvmegállóban választhatnak maguknak érdekes könyvet az itt elhelyezett polcokról, melyeket a helyszínen ingyenesen olvashatnak.

Remeteszőlős, Hold u.

Ceglédi erdei tornapálya és mezítlábas park

Az útvonalon 30 féle járófelület dolgoztatja meg a talpizmokat. Egyes helyeken a meleg bazalt kövek, majd a különböző frakciójú kavicsok, máshol a süppedő tőzeg és a hűs pázsit kényezteti talpunkat.

Árnyas környezetben leülési és pihenési lehetőséggel, egy méter széles, szakaszolt területekben, egy kanyargós útszakaszon. Hangulatos szép környezetben talpunk izgalmas anyagokkal találkozik és mindez jót tesz egészségünknek lelkünknek egyaránt.

2700 Cegléd, Nádasdi u. 1.

Szent László tanösvény Mogyoródon

2022-ben adták át a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot Mogyoródon. A Szent László tanösvény is megújult, amelynek egyik állomásaként a Mogyoródi-patak és a Csíkvölgy forrásvidékén mezítlábas ösvény létesült. A 150 méter hosszú mezítlábas ösvény különlegessége – azon túl, hogy csörgedező patak mentén, szép, erdei környezetben található –, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes-burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag.

2146 Mogyoród, Rózsa u. 4., (Főtér - Csíkvölgyi utca)

Mezítlábas ösvény a Gödöllői Királyi Kastély parkjában

Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852, 2100

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére