Jelenlegi hely

Negyedszázados Fesztivál a Kerekasztal Színházban

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Közép-Európa első független színházi nevelési társulata december 6-8. között azzal a céllal szervezi meg szülinapi ünnepét, hogy eddig megszerzett tapasztalatait megossza barátaival, partnereivel, a sajtó képviselőivel és azokkal, akik érdeklődnek a műfaj iránt, és akik most indulnak el pályájukon a színházi nevelés területén.

A Kerekasztal huszonötödik születésnapját a huszonötödik év “termésével” ünnepli. Többek között meghívták a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulatot, a Vaskakas Bábszínházat és a budapesti Trainingspot Társulatot. A szakmai és közösségépítő programok záróakkordjaként a Kerekasztal Színház könyvbemutatót és felolvasószínházat rendez.

A Kerekasztal egy olyan műhely, amely a legkülönfélébb és legsokszínűbb alkotók tudását és kísérletező kedvét beforgatva invitálja együttgondolkodásra nézőit. A befogadók életkortól függetlenül nem csupán szemlélői lehetnek az előadásoknak, hanem aktív résztvevőivé is válnak.

A Kerekasztal Színház komplex színházi nevelési előadásai az elmúlt 25 év során több, mint 5000 alkalommal ösztönöztek gondolkodásra és kérdésfelvetésre, nemcsak Budapesten, hanem országszerte és határainkon túl is.

A négynapos rendezvény minden programja ingyenes, nyitott a nagyközönség előtt is, de regisztrációhoz kötött.
Az ünnep helyszíne, a Társulat bázisa: Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a)

A Kerekasztal Színházról

Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulata. Küldetése olyan színházi előadások megvalósítása, amelyek interaktív módon, a drámapedagógia eszköztárát is használva vetnek fel olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket, melyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek.

Az előadásaik során a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői a színházi eseménynek.

Céljuk, hogy gondolkodásra ösztönözzenek, és kérdéseket vessenek fel. Az előadások alatt minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál és hozzáadódik a közös játékhoz.

A színház társulata óvodás kortól egészen a felnőtt korig minden korcsoport számára kínál színházi nevelési programot. Előadásaikat a színházi és a színházi nevelési szakma elismert képviselőivel együttműködve, a saját, közel negyed évszázados tapasztalatunkra építve valósítják meg. Munkjuk a különböző színházi formák és pedagógiai módszerek kölcsönhatására épül.

Elsősorban a Marczibányi Téri Művelődési Központban lépnek fel, de az előadásaikat elviszik az ország bármely pontjára és határainkon túlra is. Fontosnak tartják, hogy a színházi élményből senki ne maradjon ki, így a közép- és általános iskolai osztályok részére díjtalanul tudjuk biztosítani az előadásokat.

Mi az a színházi nevelési előadás?

A színházi nevelési program magas művészi színvonalon kidolgozott színházi előadásból és a nézők - általános iskolai vagy gimnáziumi diákcsoport - aktív részvételére épülő feldolgozó részből áll.

A foglalkozásokban színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett színész-drámatanárok mindig egy osztálynyi csoporttal dolgoznak, hogy minden egyes vélemény, ötlet, személyes megjegyzés meghallgatásra találjon.

A színházi nevelési foglalkozások mindig fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémák köré épülnek. Az előadást megelőző, megszakító, vagy azt követő feldolgozó részekben a fiatalok színházi eszközöket, munkaformákat használva, gyakran szerepbe bújva, megélt tudást szereznek az adott problémakörről.

A diákok általuk vagy mások által játszott szerepekre reflektálva tanulnak magukról és az őket körülvevő világról. Nemcsak egymásról, hanem egymástól is tanulnak, hiszen a műfaj alaptézise, hogy a gyerekek önálló tapasztalatokkal és véleménnyel rendelkező autonóm személyiségek, akiknek lehetőséget kell teremteni, hogy biztonságos környezetben tegyék próbára és alakítsák értékrendjüket, hogy egészséges, szociálisan gondolkodó tagjai lehessenek társadalmunknak.

A színházi nevelési programok alapja az erőteljes színházi élmény, hiszen ez jelenti a további közös gondolkodásnak alapját. Gyakran a foglalkozások során a résztvevők is elkezdik használni ezeket a színházi formákat, de a színházi nevelési programok célja elsősorban nem a színházi eszköztár, formanyelv vizsgálata.

Forrás

- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére