Jelenlegi hely

Design Hét Budapest

A Design Hét Budapest idén egy több, mint százhúsz eseményt magában foglaló tíznapos eseménysorozat, mely a társadalmi hasznosságon túl a design gazdasági jelentőségére is kiemelt hangsúlyt helyez.

Meghatározó paradigmaváltás zajlik a design világában: a digitalizáció, a technológiai fejlődés és a kommunikációs eszközök átalakulása az elmúlt évtizedekhez képest ma már gyökeresen más megközelítést igényel – tervezőktől, gyártóktól, forgalmazóktól és fogyasztóktól egyaránt.

A rendkívül gyorsan lezajlott változások olyan mértékű kihívást jelentenek a szakma számára, amilyenre talán még nem volt példa az ipari formatervezés, a sorozatgyártás megjelenése óta.

Kibővült a designer szerepköre is: egyre nyilvánvalóbb, hogy a piacból az képes nagyobb szeletet kihasítani, aki egyszerre tehetséges alkotó, talpraesett üzletember, alkotásait saját üzemében legyártó kivitelező, és kiváló kommunikátor. Az új évszázad designere tehát egyfajta reneszánsz ember, aki művész és vállalkozó is egy személyben. Ez az átszerveződés egyaránt számos lehetőséget rejteget a pályakezdők, a növekedés útján lévő kis- és középvállalkozások, valamint a több évtizede működő nagyvállalatok számára.

Mivel az átrendeződés világszerte egyidőben zajlik, kellő időben, jó stratégiai érzékkel megtett, okos lépés hatalmas helyzeti előnyt jelenthet a megváltozott piaci környezetre gyorsan reagáló cégek számára. Egy jó rajt hosszú időre meghatározhatja az erőviszonyokat, sőt: akár a versenyt is eldöntheti – nemcsak a sportban, hanem az élet bármely területén.

A Design Hét Budapest hívószava: a START erre a lehetőségre kíván reflektálni, a rendezvény pedig ebben a folyamatban kíván katalizátor lenni – mintegy 150 program segítségével, immár négy magyarországi városban.

2017-ben minden eddiginél több vállalkozásfejlesztésre fókuszáló konferenciára, előadásra, workshopra és networking eseményre kerül sor a Design Hét Budapest időtartama alatt, több tucat kiállítás, előadás és más program segíti a pályakezdők, kis- és középvállalkozások bemutatkozását, egyben számos rendezvény kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a nagyközönség számára. 

A Design Hét Budapest a designt mint olyan innovatív eszközrendszert és szemléletet igyekszik bemutatni, mely a funkcionális, felhasználói és társadalmi igényeket harmonikusan ötvözi, és mely termékek és szolgáltatások létrejöttében egyaránt nélkülözhetetlen eszköz.

Lesznek a nagyközönség számára szervezett események (kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátató gálá), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban (befektetői találkozók, esettanulmányok bemutatása, előadások, workshopok).

A szervezők a saját szervezésű programokon túl lehetőséget nyújtanak a legkülönbözőbb szakmai partnerek önálló bemutatkozására is (múzeumok, intézmények, iskolák, üzletek, designstúdiók, galériák). A szervezés során a Design Hét Budapest munkatársai a műfaji változatosságra is törekednek, így a rendezvénysorozatban a design legkülönfélébb megvalósulási formái is megtalálhatóak, a formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a tervezőgrafikáig, a service designtól az UX/UI designig. 

Ízelítő a programokból

Október 1. - Wamp design vásár - Ahol a design kezdődik
Millenáris D csarnok, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

Az idei évben a Design Hét beharangozó eseményeként a WAMP design vásár keretében megmutatkozhat a nagyközönség számára is a hazai alkotók sokszínűsége, a még csak szárnyukat próbálgató tehetségektől kezdve a komoly szakmai felkészültséggel rendelkező, végzős hallgatóktól egészen a pályamódosító és újrakezdő tervezőkig. A helyszínen kiállítás is látható „Startolj velünk!” címmel. Levásárolható belépő: 500 Ft

Október 10. - Vállalkozz stílusosan! - Kerekasztal-beszélgetés
Hilda 1051 Budapest, Nádor u. 5.

A FUNZINE Magazin tizenegy év után új arculattal köszönti olvasóit. Ennek jegyében új előadás-sorozatot indít, melynek első állomásán arra invitálja a hazai feltörekvő alkotókat, vállalkozókat, művészeket, hogy meséljék el sikerük történetét. Beszélgetőpartnerük lesz számos olyan designer, aki ötletével hazai platformon maradandót alkotott. A beszélgetéseket FUNZINE főszerkesztője, Krajnyik Cintia moderálja. 

Október 7-15. START – Elemi design - Nyitókiállítás
Artus Stúdió, 1117 Budapest, Sztregova u. 7.

A Design Hét Budapest idei nyitókiállítása, az év szlogenjének megfelelően, elsősorban pályakezdő designereknek illetve a rendszerváltás után indult kis- és középvállalkozásoknak kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Olyan projekteket mutat be, melyek többsége gyártás alatt álló, vagy kevés továbbfejlesztéssel könnyen sorozatgyártható termék, emellett felvillant néhány izgalmas, kísérleti koncepciót is, melyek gondolatébresztőül szolgálhatnak a látogatók számára.

A kiállítás olyan projektek közül válogat, melyek tervezésekor a Kárpát-medence gazdag ásványi kincsei és változatos növényvilága, folyói és kiváló minőségű ásványvizei, haszonnövényeinket tápláló, ásványi anyagokban gazdag termőföldje szolgált inspirációul – hiszen ez az a kiindulópont (ha úgy tetszik: startvonal), amely bárki számára rendelkezésre áll, és amelyben Magyarország egyedi és összetéveszthetetlen.

A kiállítás keretében olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyek ha nem is explicit módon, de anyaghasználatuk és megmunkálásuk szimbolikáján keresztül mindemellett a természeti erőforrások értékeire is felhívják a figyelmet: a fenntarthatóság szempontjait előtérbe helyezve, a design eszközeivel kívánják tudatosítani a tárgyak használóiban a bennünket körülvevő természeti kincsek értékét, valamint saját tervezői és fogyasztói felelősségünket azok megőrzésében, továbbörökítésében.

Október 9. - Design, mint üzleti gondolkodásmód - Mi az a Service Design? – Konferencia
BÁLNA Budapest, HYGGE Központ, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Miért lett fontos a cégeknek az utóbbi időben a design gondolkodás? Milyen szerepe lehet a designernek az üzleti megoldások fejlesztésében? Mi az a service design, és mely területeken alkalmazható? A konferencián előadások és esettanulmányok segítségével ismerkedhetünk meg a service design fogalmával, elméleti hátterével és gyakorlati alkalmazási területeivel.

Október 8-15. - A vasárnapi ebéd - kiállítás
Hybridart Space, 1052 Budapest, Galamb u. 6.

Emlékszel, milyen volt körbeülni a terített asztalt? Milyen érzés volt a legjobb falatokon osztozkodni? Számos történet és emlék által örzött nagybetűs vasárnapi ebéd megidézése és újraértelmezése Góg Angéla formatervező „tálalásában”. Ízek, formák, emlékek – vasárnaptól vasárnapig.

Október 8., 10., 13., 15. - Cellux Csoport - Nyitott stúdió
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 4. 2. em.

  • Workshop gyerekeknek - Október 8., 11:00-13:00
  • Meseterápiás workshop - Október 8., 14:00-17:00
  • Design Research bemutató - Október 15., 11:30-13:00
  • Service Design workshop -Október 15., 14:00-17:00 

A Cellux Csoport 2006 óta foglalkozik tervezéssel, design módszertani workshopok és alkotófoglalkozások szervezésével. A Design Hét Budapest ideje alatt többek között meseterápiás foglalkozásokkal és service design workshoppal várják a stúdióba érkező kicsiket és nagyokat.

Október 5-15. - Kulikalapban a pesti nő - Tárlatvezetés és workshop
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 1062 Budapest, Andrássy út 103.

Honnan került a jachtpizsama a pesti nő ruhatárába? Mi volt Dessewffy Flóra, a Shanghaiban is fellépő revütáncos kedvenc összeállítása? Miként ihlette meg a Van Cleef & Arpels-t a kínai kulikalap? Sétáló tárlatvezetés a Sanghay-Shanghai: Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között c. kiállítás kurátorával és Kollár Csilla viselettörténésszel. A tárlatvezetés mellett ékszerkészítő workshoppal is várják az érdeklődőket.

Október 11. - Manage [it] Yourself - Induló kreatívipari vállalkozások estje
Magyar Építőművészek Szövetsége, Kós Károly terem, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.

A hazai kreatívipari szektor területén különböző stratégiákkal vágnak bele fiatal tervezők a saját vállalkozás és brand építésébe. A piacralépés mindenki számára meghatározó momentum. Az esemény útkereséseket, stratégiákat és ezek megvalósult eredményeit gyűjti össze, amit előadások, illetve kerekasztal-beszélgetés keretein belül mutat be a közönségnek.

Október 15. - Workshop a MadeByYou PEST alkotóműhelyben

PROGRAMFÜZET

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére