Jelenlegi hely

Lányok, fiúk figyelem! – Gyermekvasutasnak lenni nagyon jó élmény

Utaztál már a Gyermekvasúton? Tetszett a gyermekvasutasok munkája? Esetleg szeretnél te is csatlakozni? Tudj meg többet a gyermekvasutas szolgálatról, a közösségről, és jelentkezz az októberben induló következő tanfolyamra!

    Miért jó buli a gyermekvasút a gyerekeknek?

    • mert egy valódi kisvasúton önállóan lehet jegyeket kezelni, váltót állítani vagy vonatot meneszteni;
    • sok új barátot lehet szerezni;
    • nyáron Hűvösvölgyben táborozni;
    • megismerkedni a vasút rejtelmeivel;
    • egy vidám közösség tagja lenni;
    • részt venni a vasútmodellező szakkörben...


    A Gyermekvasút egyik érdekessége, hogy számos beosztásban 10-14 éves korú gyermekek látják el a vasutas szolgálatot. Munkájukat felnőtt vasutasok és nevelőtanárok irányítják és ellenőrzik. 

    Ki lehet gyermekvasutas?

    Azok a 10-14 éves gyerekek, akik megfelelnek az orvosi alkalmassági vizsgálaton, elvégzik a gyermekvasutas tanfolyamot, jó tanulmányi eredményük van, valamint szüleik és az iskola engedélyezi számukra a rendszeres szolgálatba járást. 

    A tanfolyamot sikeresen elvégző gyerekek először tanuló szolgálatba állnak, és amikor már a gyakorlatban is megismerkedtek a különböző beosztásokkal, önálló – felnőtt dolgozók felügyelete alatti – gyermekvasutas szolgálatra osztják be őket. A gyerekek általában 15-18 naponként járnak szolgálatba. A szolgálati beosztás napról-napra változik, hogy lehetőség szerint mindenki minden alkalommal más szolgálatot láthasson el. A nagyvasúton dolgozó vasutasokhoz hasonlóan, a gyermekvasutasoknak is rendszeresen, éves vizsga keretében számot kell adni szakmai tudásukról. A vizsgán kiválóan megfeleltek között szakmai versenyt rendeznek.

    A következő gyermekvasutas tanfolyam 2016. októberében indul Hűvösvölgyben. Jelentkezni on-line lehet szeptembertől. A tanfolyam indításával és a gyermekvasutas élettel kapcsolatos részletes információk ITT.

    Budapestimami

    Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

    Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
    Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Neked ajánljuk!

    A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

    A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

    Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
    Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

    Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

    Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
    Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

    Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

    Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
    Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

    Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

    Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

    Partnereink

    Ugrás az oldal tetejére