Jelenlegi hely

Zenélő Budapest: 520 minikoncert három hónap alatt tíz fővárosi helyszínen

A Zenélő Budapest programsorozat második évadjának első szabadtéri koncertjeit 2016. május 27-én, pénteken hallgathatja a közönség. A tíz budapesti helyszínen megrendezett program az augusztus 14-ére tervezett fellépésekkel zárul.

A Zenélő Budapest koncerthelyszínei: a Várkert Bazár Gloriettje, illetve neoreneszánsz udvara, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, és idén új színhelyként: a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty, valamint a Vigadó tér. A szabadtéri helyszíneken 15-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség.

Összesen 80 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai.

Összesen 80 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal. 

A tíz fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel a magyar romantika és néphagyomány értékeiből adnak ízelítőt, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a neoreneszánsz kertben pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei hallhatók, ütősegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a belvárosi Deák, Vörösmarty és Vigadó téren pedig kürtök és fuvolák versengenek majd megszólaltatva Mozart, Dvořak, Bizet, Csajkovszkij, Doppler műveit.

A közönség minden előadási napon –  ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertet élvezhet majd. (Helyszínenként, naponta két előadást tartanak, kivéve a Deák, Vörösmarty, illetve Vigadó téren, ahol fél óránként lesz egy-egy koncert a kijelölt napokon). A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről a www.budapestinfo.hu oldalon, valamint az esemény facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest elérhetőségen található.

A sorozat érdekessége, hogy a program változik és a szereplők széles repertoárt mutatnak be, így a közönség hétről-hétre új művekkel ismerkedhet meg. Aki megszerette, annak módja és lehetősége van akár végig kísérni a program változatosságát.

A projekt ötlet- és szakmai gazdája Götz Béla, művészeti vezető, a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas díszlettervező és Götz Nándor zenei vezető, klarinétművész. A Zenélő Budapest koncertsorozat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

Forrás: budapest.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére