Jelenlegi hely

Sárkányok Éjszakái Kínai fényvarázs az Állatkertben április 8-tól május 22-ig

Péntek estétől várja a nagyközönséget a Sárkányok Éjszakái címet viselő kínai fényvarázs program a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az április 8-tól május 22-ig, összesen 45 estén át tartó lampionfesztiválon a kínai lampionművészet több száz színpompás alkotását, köztük egy óriási sárkányt, fénylő állat- és növényalakokat, illetve a kínai zodiákus figuráit is megtekinthetik az érdeklődők.

A különféle lampionok és más világító alkotások fontos szerepet töltenek be a kínai kultúrában, hagyományokban és művészetben. A tradicionális kínai naptárban nagyon sok olyan ünnep és esemény van, amelyeket – egyebek mellett – lampionokkal szokás megünnepelni, s a különféle lampionok készítése éppen olyan művészeti ágnak számít, mind például a festészet, a szobrászat, a porcelánművesség vagy éppen a kalligráfia.

Európában viszonylag ritka, hogy a kínai lampionművészet alkotásaiból nagyobb kiállítást, tárlatot szervezzenek. Az elmúlt években elsősorban a belga és a holland közönség láthatott ilyen bemutatót erre alkalmas szabadtéri programhelyszíneken, ottani állatkertekben és botanikus kertekben. Közép-Európában viszont mostanáig nem volt ehhez hasonló kiállítás. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve – most negyvenöt estén keresztül tartó program keretében mutat be egy nagyszabású válogatást a kínai lampionművészet alkotásaiból.

A Sárkányok Éjszakái címmel megszervezett kínai fényvarázs programra április 8-tól május 22-ig kerül sor az Állatkertben, kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeihez. A tárlaton sok száz lampiont és egyéb kivilágított objektumot láthat a közönség, amely lampionokat a szervezők 45 tematikus kompozícióba rendezték. A főbejáratnál mindjárt egy közel húsz méteres, színpompás kínai sárkány fogadja a látogatókat, de a sétányok megjelennek a kínai zodiákus figurái, valamit sokféle állatot és növényt ábrázoló lampion is. Ahogy más művészet ágak esetében, úgy a lampionművészetben is különböző irányzatok, stílusok léteznek, ezek sokfélesége is érzékelhető a színpompás tárlaton.

Az április 8-tól május 2-ig tartó időszakban a Fővárosi Állat- és Növénykert nap közben a szokásos nyitvatartási rendnek megfelelően üzemel. Ezután este a szokott rend szerint bezár, majd 19 órakor újra kinyit, már a lampionfesztiválra érkező látogatók előtt. A kínai fényvarázs minden este 19 órától 22 óráig látogatható, a belépés 21:30-ig történik. A Sárkányok Éjszakái negyvenöt napon át tartó időszakában az esti órákban a lampionoké lesz a főszerep, az állatok közül csak azokat lehet látni, amelyek a tárlat által érintett sétányok mentén laknak és az éjszakát a kifutókban töltik. Mivel azonban az ő láthatóságuk is esetleges, ezért az Állatkert azt javasolja, hogy akik elsősorban az állatokat szeretnék látni, azok látogatásukat a nappali órákra időzítsék

A Sárkányok Éjszakái hivatalos megnyitóját már április 7-én, azaz csütörtök este megtartották. A különleges tárlatot dr. Guo Xiaoguang, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, Szalay-Bobrovnickzy Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitón a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti csoportja vízigesztenye táncot, a Golden Tiger’s Kung-fu Egyesület pedig hagyományos kínai oroszlántáncot mutatott be.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére