Jelenlegi hely

Elkészült a szülői kérdőív a koragyermekkori program keretében

A szülői kérdőívet a gyermek 1 hónapos és 6 éves kora között összesen 12 alkalommal kell a szülőknek kitölteniük.

 Elkészült a szülői kérdőív az uniós támogatással megvalósult koragyermekkori program keretében, valamint a gyermek-alapellátás szakembereinek szóló két módszertani útmutató és a tesztelés alatt álló informatikai rendszer, amelyek az új szűrőrendszer alapját képezik - közölte a projektgazda Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) csütörtökön, a program zárórendezvényének napján az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a koragyermekkori program eredményei időben és megbízhatóan jelzik majd a veszélyeztetett kisgyermekek körét, azt várhatóan a jövő év első félévében vezethetik be.

A közleményben idézték Fogarasi Andrást, a projekt szakmai vezetőjét, aki felhívta a figyelmet arra: hosszú távon az a legfontosabb, hogy minél korábbi életkorban történjen meg az ellátásra szoruló gyermekek kiszűrése. "Azért lényeges ez, mert az első három évben - azon belül is a csecsemőkorban - megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban" - mondta a szakember.

A projekt legfontosabb eleme a szülői kérdőív, amely bevonja a szülőt is a szűrés folyamatába, az ő megfigyelései, tapasztalatai nagyon fontosak a fejlődés menetének, illetve megakadásának meghatározásához. A szülői kérdőívet a gyermek 1 hónapos és 6 éves kora között összesen 12 alkalommal kell a szülőknek kitölteniük. Ehhez kapcsolódik még három kiegészítő életkor azoknak a gyermekeknek az esetében, akiknél a szülői kérdőív, illetve a vizsgálatok eredménye után valamilyen fejlődési zavar gyanúja merül fel.

Lányok

Függetlenül attól, hogy a szülői kérdőívet elektronikusan vagy papíron töltik ki, az információkat rögzítik az Egységes Védőnői Informatikai Rendszerben (eVIR), amely a gyermek ellátásával kapcsolatban minden egyéb adatot is tartalmaz majd.

Az eVIR számos szolgáltatást nyújt a szülők számára is, amihez a védőnőtől tudják megkérni az ügyfélkapus hozzáféréssel biztosított láthatósági, illetve a szülői kérdőív esetében a szerkesztési jogosultságot. A szülőnek lehetősége nyílik így gyermeke egészségügyi adatainak folyamatos nyomon követésére. A többi között figyelemmel követheti, hogy gyermeke milyen életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat kapott meg, a betegségeit, a védőnő által feltöltött leleteket, a védőnői látogatások, tanácsadások eseményeit, az életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok eredményeit. Bármikor megtekintheti a kórházi védőnő által kitöltött adatokat, az újszülöttkori adatokat, továbbá kitöltheti a szülői kérdőívet és láthatja annak kiértékelését is.

A tájékoztatás szerint mindehhez további fontos elemként kapcsolódik két - védőnőknek, házi gyermekorvosoknak és gyermekeket is ellátó háziorvosoknak készült - módszertani útmutató is.

Szentes Tamás, az ÁEEK főigazgató-helyettese szerint az említett fejlesztések és sok más, a projekt keretében kidolgozott elem abban segít, hogy a jövőben hatékonyan nyomon követhessék és segíthessék a gyermekek fejlődését, és idejében felfedezzék, ha olyan probléma merül fel, amely beavatkozást igényel.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére