Jelenlegi hely

Ormányosmedve kölykök az Állatkertben

Újabb „cukiságok” cseperednek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: öt ormányosmedve kölyök. A kicsik június elején születtek, így mostanra érték el azt a kort, amikor már a nagyközönség is jól láthatja őket.

Öt ormányosmedve cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kicsik még június elején születtek, így mostanra érték el azt a fejlettséget, hogy már a nagyközönség is jól láthatja őket. Azt azonban még nem sikerült kifigyelni a gondozóknak, hogy a jövevények milyen neműek. Az anyaállaton kívül a kifutóban lakó másik két felnőtt nőstény is gondozza a kölyköket, így igazán nagy figyelem és gondoskodás övezi őket. A hol hancúrozó, hol egy kupacban szunyókáló apróságok nagyon népszerűek a közönség körében is, hiszen az ormányosmedvék eleve aranyos külsejűek, a kölykök pedig a mindennapi szóhasználatban mostanában polgárjogot nyert „szupercuki” jelzőt is kiérdemlik. A kis ormányosmedvék az Ausztrál-ösvény szomszédságában található kifutóban tekinthetők meg.

Fotó: Kovács Attila (MTI)

Az ormányosmedvék – más néven koatik – a mosómedvefélék családjába tartoznak. A természettudósok négy különböző fajukat tartják számon, amelyek közül állatkertben legtöbbször a vörösorrú koatival (Nasua nasua) lehet találkozni – ez a faj látható Budapesten is. A nőstények 77 napos vemhesség után hozzák világra utódaikat, számuk ellésenként kettő és hét között szokott lenni. Az újszülöttek vakon és meglehetősen fejletlen állapotban jönnek a világra, az első hetekben anyjuk egy megfelelően védett fészekbe, odúba vonul vissza velük. 4-6 hetes korukra azonban a kicsik már elég fejlettek ahhoz, hogy a külvilággal is megismerkedjenek. Az ormányosmedvék élettartama a természetben átlagosan 7 év, állatkerti körülmények között azonban ennek kétszerese sem számít ritkaságnak.

A megelőző faápolásnak köszönhetően nem esett komoly kár az Állatkert fáiban. A szerda délutáni vihar az Állatkertet is elérte. Komolyabb károk azonban szerencsére nem keletkeztek sem az épületekben, sem pedig a faállományban. A kert dendrológiai kollekciója – vagyis a fás szárú növények gyűjteménye – csaknem ezer fajból, s természetesen még ennél is több egyedből áll. A fák közül azonban csak kettőben keletkezett említésre érdemes kár. A Szavannakifutóban egy japánakác (Sophora japonica) tört el a koronanyaknál, a Holnemvolt Park területén pedig az egyik juharlevelű platán (Platanus x acerifolia) veszítette el alsóhelyzetű vezérágát. Az apróbb, ujjnyi vastagságúnál vékonyabb leveles ágvégek körül persze így is sokat letépett a viharos erejű szél. Az, hogy a vihar erejéhez és másutt tapasztalható pusztításához képest az Állatkert faállományában alig esett kár, a kertben folytatott megelőző faápolási munkáknak köszönhető. Az Állatkert fáit rendszeresen ellenőrzik, ultrahangos favizsgálatnak vetik alá, és a megfelelő időben elvégzik az idősebb vezérágak ifjítását, az esetleges odvak kezelését, illetve plombálását is. 1000 juniperus chinensis júdásfa a hullámvasút indóházánál platán ostorfa fa 3 nőstény meg hím.

Esti séták az Állatkertben

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére