Jelenlegi hely

Őszinte legyek vagy udvarias? - Így kommunikálj sikeresen!

"De jó neked, hogy otthon vagy…" Neked is mondták már ezt? Szépen mosolyogtam, amikor korombéli hölgy ismerősöm szájából elhangzott ez a mondat. Akkor sem kezdtem el vitatkozni, amikor egy fiatal apuka a  kijelentette, hogy ő bizony nem kel fel éjszaka a kisbabájukhoz, mivel ez az asszony dolga. Hiszen ezért van otthon a gyerekkel, míg ő dolgozni megy, nem igaz?

Aki ismer, könnyen leolvassa az arcomról a gondolatokat az ilyen és hasonló megállapítások hatására. Az őszinte mosolyom erőltetetté válik, a szememet kicsit összehúzom. Koncentrálok, hogy ne rohanjanak meg annyira az érzelmek, hogy belekezdjek egy lényegtelen, önigazoló vitába.

Az említett két megjegyzés után úgy döntöttem, hogy nincs értelme a fejemben kavargó gondolatokat hangosan kimondani. Persze nem mindig teszek így, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor ki kell állnom magamért, ilyenkor őszintén és nyíltan beszélek az érzéseimről, aggályaimról.

Kommunikációt tanultam a főiskolán. A rengeteg elméleti tudást sokáig nem tudtam hasznosítani. Hiányzott az önismeret, az emberek megértése és a figyelem mások iránt. Anyaként szembesültem azzal, hogy ezek nélkül nehezen boldogulok az életben.

Most már egyre jobban megfigyelem a környezetemben lévőket és a kommunikációjukat. És szerencsére az anyaság abban is előnyömre van, hogy most már jobban sikerül hatékonyan kifejeznem magamat, elmondanom sértődés és kiabálás nélkül a véleményemet, tudatosabban beszélgetni. Ha pedig nagyon úgy kívánja a helyzet, akkor határozott témaváltással elkerülöm a vitatkozást.

Ha neked is problémát okoznak időnként ezek a helyzetek, az alábbi néhány kérdést érdemes átgondolnod, mielőtt bármilyen vitába, vagy félreértésbe belebonyólódnál:

 • Szeretnék beszélgetni? Most épp nyitott, kommunikatív vagyok vagy épp ellenkezőleg?
 • Az adott témáról szeretném kifejteni a véleményemet, elmondani saját gondolataimat, vagy úgy érzem parttalan vitába torkollna csak?
 • Biztos vagyok a saját véleményemben?
 • Tudok őszinte lenni?
 • Úgy tudom kifejezni a saját álláspontomat, hogy ne általánosítsak?
 • Mennyire alkalmas az idő és a helyszín, hogy az adott témáról beszélgessek? 
 • A velem szemben ülő/álló/telefon végén várakozó hölggyel/úrral tényleg szeretném megosztani a gondolataimat?
 • A másik fél valóban véleményt tud formálni adott témában? Érintett ő ebben?
 • Várhatóan milyen érzéseket keltek majd a másik félben?
 • Tudom higgadtan kezelni, ha eltérő véleményen vagyunk?
 • Képes vagyok személyeskedés nélkül érvelni, vitatkozni?
 • Mi a célom a beszélgetéssel? Tájékozódni szeretnék? Esetleg szeretném megváltoztatni a másik véleményét?
 • A kommunikáció milyen zárásával lennék elégedett?
 • Hogyan fogom érezni magamat, ha nem úgy sikerül a beszélgetés, ahogyan terveztem?
 • A másik félnek mi lehet a célja a beszélgetésünkkel?
 • Ő milyen zárással lenne elégedett?

A felsorolt kérdésekre adott válaszaink segítenek a kommunikáció helyes irányát meghatározni, akár magánbeszélgetés, akár hivatalos egyeztetés során. Mert ugye vitatkozni is csak úgy érdemes, ha arra megfelelően felkészültünk. Sokszor a siker kulcsa csupán a megfelelő időzítésben és megfogalmazásban rejlik.

Noémi
- Budapestimami -

Hozzászólások

Szegeden hol lehet a sikeres kommuniikálást szervezett keretek közt elsajátítani?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére