Jelenlegi hely

Hol vannak a harmincas nők? – A szerepeltolódás csapdája

Mit tettél ma önmagadért? Mitől vonzó egy nő? Mitől függ a szépség?  Az adottságoktól? Mások visszajelzéseitől? A külcsíntől? Vagy belülről ered? Csernák Krisztina, pszichológus írása.

A sminkelés vagy az öltözködés nem pusztán külsőség: belülről fakad, hiszen tudatosságot igényel részünkről, és önismeretet feltételez.

A mai rohanó, divat-, és pénz centrikus világunkban sokszor ellentmondásban keveredünk: először ismerd meg önmagad, döntsd el, mit szeretnél az öltözködéseddel üzenni, tudd, mi áll jól, és csak olyan ruhát vegyél meg, ami méltó hozzád.

Még a melltartód megválasztása is üzen, és visszahat a testtartásodra, s ennek nyomán a belsődre is! A szépség tehát komplex, egymásra kölcsönösen ható tényezők összessége.

Te mit teszel a benned lévő nőért?

Önmagunkhoz való viszonyulásunk életszakaszonként változó.

 • Tinédzserként elmerülünk saját külsőnkben.
 • Húszas éveinkben kinyílunk, és nőiségünket bártan használjuk az ismerkedésben, párkeresésben.
 • Negyvenes éveinkben megújulunk.
 • Ötvenes éveinktől kezdve pedig elfogadjuk és bártan vállaljuk önmagunkat.

Közös jellemzője ezen életszakaszoknak, hogy éljünk bármelyikben is, nőiségünkért aktívan teszünk.

Hol vannak a harmincas nők?

Szánunk magunkra időt, eljárunk rendezvényekre, kimozdulunk otthonról, azért, hogy magunknak okozzunk örömet?

Ugyan kinek van lehetősége elmenni egész délutános rendezvényre pl. ráadásul szombaton? Hogyan lenne szívünk magukra hagyni a gyerekeket ilyen hosszú időre a párunkkal vagy a nagyszülőkkel? Miért is kellene olyan programot választanunk, ami kizárólag női? Menjünk helyette együtt valahova! Kinek is van kedve hajat csinálni, kiöltözni és kocsiba ülve a város túlsó végéig elmenni, és más nők dumáját hallgatni?

Az átlag harmincas nő aktív dolgozó, feleség és családanya.

És úgynevezett szerepeltolódásban van: nőisége kevésbé hangsúlyos, vagy alig-alig aktív más női szerepeivel szemben. Másokkal szemben többnyire hátrébb sorolja magát.

Már nem tinédzser, de nem is öntudatos húszas. Élete gyökeresen átalakult, ám önismeretre, önfejlesztésre nincs elég „ideje”. Gyakran sodródik az árral, miközben családja összetartásán fáradozik, élete szétcsúszik.

Kifogások örvényében, avagy a szerepválsághoz vezető út

Vannak vitán felüli helyzetek, például, amikor beteg a gyerek. Az esetek többségében azonban ütősnek tűnő magyarázatok széles arzenálját vagyunk képesek felvonultatni annak érdekében, hogy kifejezésre juttassuk, miért is nem tudunk önmagunkért tenni.

Mikor kimondjuk, már érezzük, hogy sántít a dolog, és –valljuk be!- annak az arcán is látszik a hitetlenség, akinek címezzük. Barátnőnk/párunk/édesanyánk persze szeret bennünket annyira, hogy nem játszik Csernust, és meghagy bennünket a „boldog” tudatlanság illúziójában.

A következmények csak évek múlva lesznek láthatóak, többségük egy tünet formájában. Tünet a túlevés következtében létrejövő elhízás, párkapcsolati válságok, vagy akár a női identitásunkban való válság is.

Anya vagyok, feleség, de ki is vagyok valójában?? Hol vagyok én ebben az egészben?

Ráadásul pont abban az életszakaszban vagyunk, amikor kisgyermekünknek – legyen bármilyen nemű!- egyenesben adjuk tovább a nőkhöz, nőiséghez való viszonyulásmódot, és szocializáljuk őt, hogy adott módon viselkedjen későbbi élete során.

A legtöbb nő elégedetlen a testével: vagy vastag hájréteggel veszi magát körül, vagy kitartó önsanyargatásba kezd. A divatdiéták korát éljük.

Vallom, a sikeres életmódváltásnak és fogyásnak az a titka, ha nem hagyod kívülről irányítani magad, ahogyan ezt a fogyókúrák, csodaszerek és pár hetes programok esetében történik. Hozz létre saját „rendszert” a gondolkodásodban, étkezésedben és válassz egy hozzád passzoló mozgásformát is. De mindenekelőtt a lelked tedd rendbe.

A belső szépség a kiegyensúlyozottságból is ered. Egyre kevesebb a ma jól működő és tartalmas párkapcsolat. Míg régebben az emberek az extrémet keresték, addig mára belefulladtak, és a „normál” testi kapcsolat vált kuriózummá, elérendő céllá.

Van kedved kilépni ebből az ördögi körből?

Tudatosítsd magadban: mindig van lehetőség a változásra, változtatásra. Megteheted akár ma!

Tippek, hogyan légy jól működő harmincas nő!

 • Légy tudatos! Tudd ki vagy, mi a célod, figyeld a belsőd.
 • Mondj bártan nemet! Jelöld ki a határaid, különösen, ha nem komfortos számodra egy helyzet.
 • Légy stabil! Került azokat a helyzeteket, amik kiszolgáltatottá tesznek.
 • Éld meg a női szerepeidet! Légy néha a végzet asszonya, máskor odaadó anya, lojális munkatárs.
 • Szeresd magad! Mások is úgy fognak viszonyulni hozzád, ahogy te önmagadhoz!
 • Alakíts kis mély és szeretetteli kapcsolatokat. Nem a mennyiség számít…
 • Csakis önmagamnak felelj meg!

Önismeretre fel!

A legjobbakat kívánva Mindannyiótoknak:

Csernák Krisztina

Pszichológus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére