Jelenlegi hely

10 randi házaspároknak

Mikor beszélgettetek utoljára 30 percet? Mikor volt utoljára egy igazi randitok? Romantika csak a filmekben van, a hétköznapokon csak a mókuskerék marad? Néhány bevált tipp, hogy házasságotok új lendületet kapjon.

Kezdetben természetes volt naponta találkozni és kéz a kézben sétálni, egymásra figyelni, de a gyerekek mellett ehhez komoly szervezés szükséges. Viszont érdemes befektetni az időt, energiát, odafigyelést, mert az erőfeszítés sokszorosan megtérül.

Néhány praktika, jó gyakorlat:
- A találkozásnál a lényeg a minőségi figyelem és egymásra szánt idő.
- Próbáljuk meg erre az időszakra másra bízni a gyerekeinket.
- Kapcsoljuk ki a külső és a belső zavaró körülményeket: pl. háztartási munka, telefon, tv, internet, a fejünkben pergő listák
- Próbáljunk meg hetente legalább egy estét együtt tölteni. Írjuk be a naptárba a megbeszélt időpontot!

David és Claudia Arp házassági és családi tanácsadó szolgálatot vezetnek az USA-ban, és elkötelezettek amellett, hogy a házasság egy életre szól. Ketten az úton című "kézikönyvükben" megosztják a 10 legkedvesebb "randevújukat".

1. Közös séta és beszélgetés

Különleges felszerelés nem szükséges hozzá, és semmibe sem kerül. Milyen helyeken lehet sétálni? Bárhol, pl. a belvárosban, a ház körüli utcákban, a hegyekben, az erdőben, a parkban, a kijelölt sétautakon, tóparton, folyóparton. (Budapesti tippek)

Hallgassuk meg egymást. Ilyenkor beszélgessünk, ne csak megbeszéljünk, tehát nem a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat és aktuális elintéznivalókat egyeztessük, hanem ami a szívünket nyomja:  örömünket, fájdalmunkat, érzéseinket, gondolatainkat, terveinket. Érdemes előre gyűjteni és felírni az ötleteket, jó témákat, kérdéseket.

"Élvezzétek az együttlétet! Meglátjátok, hogy a séta és a beszélgetés segít a házasságot sínen tartani."

2. Meglepetés

Használd a fantáziád és lepd meg a párodat! Készítsetek egymásnak valami apró kis meglepetést, még akkor is, ha nincs semmilyen évforduló, vagy ünnep. Ez a meglepetés lehet egy apróság, lehet program. Pl.: Vacsora egy étteremben vagy otthon, kávé egy cukrászdában vagy kávézóban, koncert, kirándulás, sétahajózás, csillagles, csónakázás, múzeumlátogatás, kiállítás megtekintése, utazás, színház, mozi, saját készítésű videóüzenet, szerelmeslevél, rejtett üzenetek cetliken

"Nem is sejted, hogy a jó ötletek hova vezethetnek!"

3. Romantikázás

A változatosság gyönyörködtet. "Az egyhangúság elkerülésére tervezzünk olyan találkát és töltsük az éjszakát olyan helyen, ahol még sohasem jártunk."

Válasszátok ki együtt a helyszínt és teremtsétek meg az együttlét hangulatát. Kérjétek kölcsön egy barátotok lakását, aki éppen elutazott. Menjetek el újra oda, ahol nászúton voltatok, vagy az első találkozásotok helyére. Legyetek kreatívak! A kísérletezés és újszerűség színt vihet az életünkbe. Pl. szauna, panzió, fürdőszoba gyertyafényben, masszázs, vagy amit szerettek…

4. Mérföldkövek a kapcsolatunkban

Ez a randi a visszatekintésről szól, a közös emlékeink felidézéséről. Milyen mérföldköveket éltetek meg a házaséletetek során? "Olyan események vagy helyzetek, amit együtt éltünk át és befolyásolták a közös életünket." Pl. az első találkozásunk, gyerekek születése, utazások, betegségek, költözés… Előfordul, hogy ugyanannak az eseménynek más-más részletére emlékezünk, vagy másként éltük át. Ha szeretnétek, külön-külön leírhatjátok ezeket, érdekes élmény lesz megbeszélni egymással.

5. Egész napos kiruccanás

"Amikor a gyerekek még kicsik voltak, az egész napos együttlétek csodálatos szabadságot jelentettek a szülői felelősség és az otthoni sok munka alól, és időt engedtek, hogy újra egymásra figyelhessünk." Pl. táborozás, barátok lakása vagy nyaralója, egy hétvége vidéken, túra.

"Ne várjátok, amíg lesz rá idő és pénz, vagy amíg a gyerekek felnőnek – most menjetek el. Higgyétek el: örülni fogtok, hogy elmenetetek!"

6. Sportrandevú

A sporttalálkákon az együttlét a cél, nem a versenyzés. Mit szeretnétek együtt sportolni? "Esetleg elhanyagoltatok egy sportot, amit szerettek? Él-e bennetek titkos vágy egy új sport iránt?"
Tenisz, squash, tollaslabda, bowling, kocogás, biciklizés, úszás, evezés, nordic-walking, fitness edzés, tánc

7. Házassági évforduló

Milyen volt az esküvőtök? Emlékeitek az esküvő napjáról nagyszerű kiindulópont lehet ehhez a randihoz. Segít az élmények felelevenítésében, ha megnézitek a fényképalbumokat és a videókat, az üdvözlő képeslapokat, egyéb emlékeket. Az esküvő helyszínének felkeresése és a korábbi évfordulók felidézése is jó ötlet.

8. Közös biciklizés

Ha szép az idő, pattanjatok fel a bringára! Közeli vagy távolabbi célponthoz kiránduljatok kettesben, a biciklitúra testi-lelki felüdülést jelent. Ha kalandra vágytok, próbáljátok ki a tandem kerékpárt.

9. Lelkinap

A lelki közösség lényeges része a kapcsolatunknak. Téged mi foglalkoztat pillanatnyilag? Elmondtad-e a problémáidat, örömeidet, kérdéseidet a házastársadnak? "Elmondjuk egymásnak őszinte érzéseinket, építjük és bátorítjuk egymást, és együtt keressük a harag és a konfliktushelyzetek megoldását."

10. Együtt a könyvesboltban

Ha szeretitek a könyveket, a könyves standokat, talán jól esik egy könyvesbolti találka. Még jobb, ha kávézó vagy teázó is kapcsolódik hozzá, ahol leülhettek beszélgetni. Válasszatok ki egy témát, és nézzetek körül, milyen használható könyveket fedezhettek fel a témához. Pl. kommunikáció, konfliktuskezelés, gyereknevelés, vagy bármi más, ami érdekel.

Ha a házasságról szeretnétek olvasni, ezeket a könyveket ajánljuk:
Kevin Leman: Péntekre új férj
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Arnold Mol: Házaspárbaj
E Lawrence J. Crabb: Egybeszerkesztve
Gary Chapman: Családi összhangzattan
Gary Chapman: A házasság 4 évszaka
James Dobson: Amit a feleségekről tudni kell(ene)
Kendrick: Merj szeretni!

Sínen maradni, némi kisiklás után is

"Ne essetek kétségbe, hogyha házasságotok vonata időnként zökken egyet vagy egy időre kisiklik. Ez csak azokkal történhet meg, akik nem állnak, hanem haladnak. Kezetekben tartjátok a lehetőséget, hogy házaséletetek újra sínre kerüljön és rajta is maradjon. Tartsatok ki, és meglátjátok, hogy a helyes irányban haladtok!"

"Örüljetek az életnek! Tervezzetek együttléteket és ne engedjétek, hogy ezekben bármi megakadályozzon!"

Felhasznált forrás: David és Claudia Arp: Ketten az úton

Halász Kinga, Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére