Jelenlegi hely

Tervezd meg az életed! - Design Thinking, az üzleti ötlet kidolgozása

Hiába van egy jónak tűnő vállalkozás ötletünk, egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy az a valóságban is működni fog. Mit tehetünk? Hívjuk segítségül a tervezőmérnökök gondolkodását és a dizájnerek kreatív, problémamegoldó eszközeit. Interjú Holló Anna, üzleti modell és termékfejlesztési tanácsadóval, a Design Thinking módszer oktatójával.

Honnan ered a Design Thinking ötlete?  

A Design Thinking, vagy magyarul dizájn gondolkodás, egy kreatív, problémamegoldó módszertant takar. Kezdetben a klasszikus tervezői szakma, például építészek, terméktervező mérnökök használták a módszer eszköztárát. Az üzleti életben elsőként az 1990-es években az IDEO innovációs ügynökség kezdte alkalmazni. 

Hogy szivárgott át az üzleti tervezésbe?

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy a segítségével sok időt és pénzt takaríthatunk meg, miközben csökkentjük a kockázatokat is. Egy vállalkozás beindítása előtt ez a kettő rendkívül fontos. A tervezés folyamata során olyan eszközöket alkalmazunk, amelyek elősegítik a kreatív, stratégiai gondolkodásmódot. Sokan nem tartják magukat kreatívnak, a folyamaton végighaladva mégis olyan ötleteik támadnak, amiket maguk is meglepődve tapasztalnak és komoly sikerélményként élnek meg. Fontos még, hogy végig a felhasználó igényeit helyezzük a középpontba, mindezt nagyon empatikus hozzáállással. 

Magyarországon mennyire ismert és elterjedt ez a módszer?

Világszert egyre népszerűbb a módszer, így nálunk is egyre több helyen találkozni vele. Bár viszonylag sokan hallottak már róla és elméletben találkoztak is vele, a gyakorlatban még nem annyira sokan használják. Egyelőre az egyedi szoftverek és applikációk tervezésével foglalkozó cégeknél ismertebb, de más területeken is kezdi felütni a fejét. Sokszor az a tapasztalat, hogy a felhasználók igényeinek igazán alapos, valódi empátián alapuló megismerését kellene még erősíteni, talán ez a lépés hiányzik a legtöbbször.

A "tervezői gondolkodásmódot" hogyan tudjuk hasznosítani a saját életünkben? Alkalmas a módszer akár az életünk megtervezéséhez is?

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de igen. A módszertan kialakulásában nagy szerepet játszottak a Stanford Egyetem munkatársai az elmúlt évtizedekben. Ott dolgozó szerzők munkája a “Tervezd meg az életed” című könyv is, ami teljes mértékben erre a metodikára épül, a Stanford Egyetem munkatársai írták. 

Amikor valaki fontolgatja, vagy úgy dönt, hogy szeretne belevágni egy új vállalkozásba, akkor nagyon nagy segítséget jelent a módszer abban, hogy megtervezze a termékét, szolgáltatását, üzleti modelljét.

A Design Thinking segítségével sokkal nagyobb eséllyel vihetünk piacra úgy bármit, hogy arra valóban lesz kereslet. Jobbak lesznek az esélyeink abban is, hogy megtaláljuk, pontosan kiknek és milyen árazással és kommunikációs csatornákon keresztül érdemes eljuttatni a portékánkat, szolgáltatásunkat.

Emellett a módszer elsajátítása azoknak a szakembereknek lehet hasznos, akik a munkájuk során termékek, stratégiák tervezésével foglalkoznak. A Design Thinking gakorlat segítheti őket abban, hogy a munkahelyükün a saját csapatukkal sokkal jobb eredményeket érjenek el, hatékonyabban haladjanak.

Milyen életszakaszokban és helyzetekben működik?

Általában akkor, ha van valamilyen konkrét probléma, amit szeretnénk megoldani és az eddigi megoldási kísérletek nem hozták a várt eredményt, vagy ötletünk sincs, hogyan fogjunk hozzá.

Tipikusan ilyenek a karrierváltással, saját vállalkozás elindításával járó időszakok vagy például nőknél a gyerek(ek) érkezése után visszahelyezkedés a munkaerőpiacra. Sok döntést kell meghozni, például, hogy váltsunk-e, ne váltsunk, szívesen csinálnánk már valami mást, miközben kevés információnk van a döntésünk várható következményeiről.

Ilyenkor jó ötlet elővenni a módszertant, mert a segítségével viszonylag rövid időn belül információkat szerezhetünk a piacról, lehetőségekről. Utána könnyebb lesz dönteni, arról nem is beszélve, hogy ha belevágunk egy új kalandba, vállalkozásba, akkor már lesz egy jó kiindulási alapunk hozzá. 

Te magad hogyan kezdtél ezzel a témával foglalkozni? 

A Budapest Műszaki Egyetemen végeztem, Okleveles műszaki menedzserként. Már ott is a terméktervezés érdekelt, ez volt a szakirányom is. Aztán pályakezdőként Spanyolországban, Barcelonában dolgoztam egy forma- és arculattervező cégnél. Ott találkoztam először a Design Thinking módszertannal. A mai napig emlékszem, hogy becsöppentem egy megbeszélésre a Kreatív igazgatónk és a Coca-Cola egyik új termékek fejlesztéséért felelős menedzsere között. A Coca-Cola sokféle termékkel kísérletezik, ezeknek csak a töredéke kerül piacra és ez a termék is egy teljesen új innováció volt.

Teljesen lenyűgözve hallgattam, ahogy arról beszélgettek, hogy hogyan is indul egy-egy ilyen fejlesztés, milyen a jó hozzáállás, mennyire fontos, hogy valóban meghallgassuk és tiszteletben tartsuk, hogy mit szeretnének a felhasználóink, milyen problémáik vannak. Ez körülbelül nyolc éve volt, azóta rengeteget tanultam és tapasztalatot szereztem a metodikával kapcsolatban, több más hasonló módszertannal együtt.

És annyira megtetszett, hogy szerencsére most már tanítod is a módszert...

Néhány éve egy szuper csapattal belevágtunk a saját termékünk fejlesztésébe is, ami akkor egy hobbi projektnek indult, mára egy startup nőtt ki belőle. Emellett valóban, igyekszem minél több emberhez eljuttatni a Design Thinking és más, hasonló remek módszerek hírét, mert szerintem nagyon jó eszköztárról van szó, érdemes tudni róla és használni széles körben.

A másik nagy szerelem a munkámban az, hogy hogyan lehet társadalmi vállalkozásokat segíteni, hogy nekik is stabilabb, fenntartható üzelti modelljük, bevételi forrásuk legyen. Illetve hogy hogyan lehet profitorientált cégek működésébe minél több értékteremtő folyamatot, célt becsempészni. Vagyis hogy hogyan tudunk minél több olyan projektet indítani, ami építő, üzletileg fenntartható és közben még jól is érezzük magunkat.

Ha valakit érdekel a Design Thinking, hol találkozhat a tréningjeiddel?

Legközelebb a Tervezd Újra Akadémia (TEA) workshopján (október 9-én) tartok egy két órás ízelítőt a módszerből. Sokan vannak, akik szívesen megnéznék, miről is szól a Design Thinking a gyakorlatban, számukra ez a workshop egy nagyszerű lehetőség. 

A résztvevőkkel egy egyszerű példán keresztül fogjuk kipróbálni a módszert, vagyis rögtön meg is tapasztalhatják, hogy miben jelent mást ez a gondolkodásmód és metodika, valamint ízelítőt kapnak a hatékonyságáról is. Amolyan “probléma megoldása előtte és utána” feladat lesz, meglátjuk milyen megoldások születnek a 2 órás workshop elején és végén ugyanarra a feladatra.

Szeretnék egy átfogó képet mutatni a módszertanról, a használható eszköztárról, illetve arról, hogy hol tudnak még bővebben tájékozódni a témában, ha valaki szeretne jobban elmélyedni benne. Emellett arról is fogunk beszélni, hogy konkrétan mikor és hogyan érdemes alkalmazni, milyen alapvető hozzáállás szükséges a sikerhez.

Bővebben a TEA Akadémiáról
Design Thinging workshop - október 9., 17.00-19.00
Jelentkezés a workshopra ITT

Halász Kinga
- Budapestimami – 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére