Jelenlegi hely

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.

Ezen a reggelen is, mint annyiszor, hátizsákkal a hátán felsétált a patinás iskola márványlépcsőjén, végig a folyosókon a jól ismert terembe. Egykor az apja is ide járt, az osztálytablója a biológia terem és a kémia előadó közötti falon látható. Az ő tablójuk vajon hol lesz?

Mindent hazaviszünk! – mondta Aczél tanár úr jellegzetes hanglejtéssel. Az osztályfőnök intelme a tanítási szünetek előtt szokott elhangozni, ezt még a táblára is felírja. Ilyenkor Dávid a hátizsákjába bepakolja a tornazsákot, a szekrényben hányódó tanszereket, pulóvert, kulacsot. Több napos szendvicseket és régi dolgozatok kallódó lapjait is rendszerint talál a padban.

Ez a hátizsák, amit a 14. szülinapjára kapott – farmer anyagból varrt, fényképpel, monogrammal díszített táska – végigkísérte a gimnáziumi évek alatt. Kicsit megkopott már, de valahogy nem akart megválni tőle, hozzátartozott, mint egy hűséges barát.

Vele volt az első biciklitúrán, amikor eláztak a viharban, a barátokkal töltött vidám délutánokon, ez volt a focikapu a meccsen, a hátán volt, amikor remegő lábakkal jött vizsgázni… Nyolcadikban a vitorlástáborból még „meglepetésvendéget” is hazahozott benne: egy egér ugrott ki belőle. Egyszer elveszítette a sítúrán, de szerencsére később előkerült.

Most elérkezett a pillanat, amikor tényleg mindent hazaviszünk! – gondolta.

Az emlékeket, a találkozásokat, fájdalmakat és örömöket… Mindent hazaviszünk! A sokadfokú egyenletek megoldását, a történelmi összefüggéseket, a sav-bázis reakciót, a verselemzést, a latin mondásokat… és ami ezeknél is fontosabb, az itt szövődött barátságokat, a közösséget, a kapott törődést, a közös élményeket. Ezek mind beleférnek a hátizsákba, amit magával visz az útra.

Kilépve az életbe „az elbocsátó iskolapadok” közül, hivatalosan is véget ért a gyerekkora. A hátizsákot, amibe mindent belepakolt, nem veszítheti el többé. Örökre vele marad.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére