Jelenlegi hely

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.

Ezen a reggelen is, mint annyiszor, hátizsákkal a hátán felsétált a patinás iskola márványlépcsőjén, végig a folyosókon a jól ismert terembe. Egykor az apja is ide járt, az osztálytablója a biológia terem és a kémia előadó közötti falon látható. Az ő tablójuk vajon hol lesz?

Mindent hazaviszünk! – mondta Aczél tanár úr jellegzetes hanglejtéssel. Az osztályfőnök intelme a tanítási szünetek előtt szokott elhangozni, ezt még a táblára is felírja. Ilyenkor Dávid a hátizsákjába bepakolja a tornazsákot, a szekrényben hányódó tanszereket, pulóvert, kulacsot. Több napos szendvicseket és régi dolgozatok kallódó lapjait is rendszerint talál a padban.

Ez a hátizsák, amit a 14. szülinapjára kapott – farmer anyagból varrt, fényképpel, monogrammal díszített táska – végigkísérte a gimnáziumi évek alatt. Kicsit megkopott már, de valahogy nem akart megválni tőle, hozzátartozott, mint egy hűséges barát.

Vele volt az első biciklitúrán, amikor eláztak a viharban, a barátokkal töltött vidám délutánokon, ez volt a focikapu a meccsen, a hátán volt, amikor remegő lábakkal jött vizsgázni… Nyolcadikban a vitorlástáborból még „meglepetésvendéget” is hazahozott benne: egy egér ugrott ki belőle. Egyszer elveszítette a sítúrán, de szerencsére később előkerült.

Most elérkezett a pillanat, amikor tényleg mindent hazaviszünk! – gondolta.

Az emlékeket, a találkozásokat, fájdalmakat és örömöket… Mindent hazaviszünk! A sokadfokú egyenletek megoldását, a történelmi összefüggéseket, a sav-bázis reakciót, a verselemzést, a latin mondásokat… és ami ezeknél is fontosabb, az itt szövődött barátságokat, a közösséget, a kapott törődést, a közös élményeket. Ezek mind beleférnek a hátizsákba, amit magával visz az útra.

Kilépve az életbe „az elbocsátó iskolapadok” közül, hivatalosan is véget ért a gyerekkora. A hátizsákot, amibe mindent belepakolt, nem veszítheti el többé. Örökre vele marad.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére