Jelenlegi hely

Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek

Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot?

Heló, nincs drogmentes iskola! Sokáig csak azt hittük, drogmentes középiskola nincs, de ma már nyugodtan mondhatjuk: nincs drogmentes iskola. A ti gyerekeitek, amikor a kortárs csoportok és különféle online tartalmak felkeltik a kíváncsiságukat – szóval simán 14 éves koruk alatt –, oda fognak fordulni, ahová minden másért is fordulnak: az internethez. Beírják a Google keresőjébe, hogy ’herbál rendelése’ – és a keresőmotor azonnal kidob nekik több magyar nyelvű weboldalt is. Ezeken az oldalakon „legális füvet”, „bombaerős füstölőt” – vagyis egy ismeretlen eredetű és tartalmú, vegyszerrel átitatott növényi törmeléket, tudatmódosító szert árulnak a gyerekek által is elérhető, párszáz forintos áron.

Megnyílik egy űrlap, beírják a nevüket és a lakcímüket – nem gondolva arra, hogy ezzel széles nyomot hagynak maguk után a virtuális valóságban –, és két nap múlva, utánvéttel meg is érkezik a saját otthonotokba a gyerek nevére és lakcímére egy ismeretlen, rendkívül veszélyes szutyok tudatmódosító, amit a zsebpénzéből simán kifizet. A gyereknek azt az egyet kell tudnia elintézni, hogy ő legyen otthon, amikor jön a postás. (Oké, ez nem magától értetődő – de ahol a gyerek ér haza először délután, ott a postaládába bedobott értesítést is ő látja először, és másnap szépen besétál vele a postára. A kollégista pedig átveszi a kollégium portáján.)
Szóval ilyen egyszerű. Ha nem hiszed, próbáld ki!
A herbál nem egy jól definiált valami – ezért nem is szerepel a droglistán. Ellenőrizhetetlen, hogy mi kerül a vásárlók kezébe – éppen ezért potenciálisan jóval veszélyesebb, mint bármi más. Míg a jól körülírt, droglistán szereplő drogoknak ismerjük a hatásait, a herbálról sosem tudjuk, micsoda. Minden dílernél más, valami, ami előidézi a tudatmódosított állapotot, de ennél persze sokkal veszélyesebb állapotokat is előidézhet. Mivel sokkal egyszerűbb megszerezni, mint bármi mást, a gyerekek nagy része ezzel találkozik először. Olyan, mint az orosz rulett: mivel nem tudja, mit vesz, az sem kiszámítható, hogy milyen hatása lesz. Ha rosszul lesz tőle, annyira, hogy kórházba kerül, a kórház nem tesz hivatalból feljelentést, mint a droglistán szereplő szereket használók esetében – hiszen ez nem szerepel a droglistán, mert nem is tudjuk, mi van benne, és az is mindig változik. (Aki eddig nem értette, hogy mégis mivel érvelnek a droghasználat legalizálása mellett, akik mellette érvelnek – például ezzel, hogy egy hatásait tekintve jól ismert könnyű drog kisebb kárt tesz, mint egy teljesen ismeretlen szutyok. És ez tényleg így van. Ettől még persze nem szeretnék a legalizálás mellett érvelni, sőt, ellene vagyok, félreértések elkerülése végett.)

Folytatás a Képmás magazin blogján.

Szerző: Molnár-Bánffy Kata

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére