Jelenlegi hely

Mindenszentek, halottak napja - emlékezünk...

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. De mit is jelentenek ezek az ünnepek?

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Hazánkban 2000 óta "piros betűs", munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este (október 31.) a halloween ünnep ideje (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”).

A mindenszentek ünnepe a katolikus keresztény egyház saját ünnepe. A történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel, amely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. A katolikusok november 2-án tartják. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.

Az eredetileg katolikus ünnepet és népi hagyományait más felekezetek is átvették. Így nemcsak a katolikus hívek ünnepe, hanem a reformáció több felekezete is elfogadta. A régi magyar népnyelvben a két egymást követő ünnepnapnak a „lölkök napja” (=lelkeknek emlékezete) elnevezése volt.

Sok európai országban – köztük valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek illetve halottak napján, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Mivel a krizantém fehér és színes változatai ez idő tájt nyílnak, leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik.

Sokszor halljuk, de nem lehet elégszer ismételni:

  • A közlekedés során legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek! A kettős ünnepet megelőző és az azt követő időszakban a temetők, sírkertek környékén a szokásosnál jóval nagyobb a forgalom.
  • A tömegközlekedésben szintén zsúfoltságra és rendkívüli menetrendre kell számítani!
  • Nagyobb településeken érdemes előre tájékozódni a temetői nyitva tartásról.
  • Értékeinket tartsuk magunknál, ne hagyjuk a parkoló autóban, a sírra dobott táskában!
  • Vigyázzunk a mécsesekkel, gyertyákkal: elhelyezésükkor vegyük figyelembe a szél irányát, ne tegyük őket gyúlékony koszorú, mű- vagy száraz virág közelébe! A lakásban legyünk különösen óvatosak, kisgyermekes családban érdemes megfontolni az elemes mécsesek használatát élő láng helyett.
  • Ügyeljünk a gyufára, öngyújtóra is, nehogy véletlenül hozzáférjen a gyermekünk.
  • Ha gyermeket is viszünk magunkkal, érdemes a délelőtti órákra időzíteni a temetői látogatást. Elkerülhetjük a tumultust, könnyebben észrevesszük az esetleg balesetveszélyes sírokat és kisebb az esélye, hogy szem elől tévesztjük a kicsit.
  • Amennyiben mégis sötétedés után indulunk útnak, hasznos lehet, ha a gyermek kézfejére, alkarjára jól láthatóan, tollal felírjuk a nevét és a telefonszámunkat. Magyarázzuk el neki, hogy ha nem talál minket, ne ijedjen meg, hanem mutassa meg a feliratot egy kisgyermekes anyukának, vagy rendőrnek, láthatósági mellényt viselő embernek.

 

Forrás: Wikipédia innen és innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére