Jelenlegi hely

Mit tehetünk a nyugodt, boldog iskolakezdésért?

Néha úgy érzem, az augusztus olyan, mint a karácsony: ez is a gyerekekről szól, ekkor is rengeteg pénzt elköltünk, sokat idegeskedünk, és ezért nagyon örülünk, amikor túl vagyunk rajta. Belökjük őket az iskolapadba, és megnyugszunk: oké, kész, megvan. Indulhat a tanév. 

Ha hiányzik valami, akkor így jártunk, biztos ráér. Ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy szorít az ünneplő cipő, sebaj, azt a 10 percet kibírja benne, aztán átvesz valami mást.

Na de mi van addig?! Még tart a nyár, örülni szeretnénk a jó időnek, az együtt töltött napoknak, de közben egyre többet gondolunk az őszre… Nemsokára minden megváltozik. Óvodásunkból iskolás lesz, elsősünk már a másodikat kezdi… A nagy kérdés az: hogyan könnyíthetjük meg (nekik és magunknak) az iskolakezdés gyötrelmeit? Néhány javaslat:

  1. Írjunk listát! – Ha szerencsések vagyunk, az iskolában adtak már egy papírost, amin a beszerzendő dolgokat megtaláljuk.  Érdemes kiegészíteni ezt a listát a tornafelszerelés vagy az ünneplőruha hiányzó darabjaival. Ragyogó napsütés van, de már érdemes az őszi kabátra, cipőre is gondolnunk!
  2. Nézzük át, miből élünk! – Érdemes megnézni a gyerek meglévő dolgait. Próbálja fel a tornacipőt. Ha még jó, és külsőre is elfogadható, nem kell feltétlenül újat venni. A rajz, technika felszerelés is átnézendő. A vízfesték, ecsetes tál több évig is jó, ha megfelelő minőségű. Nem kell a temperát sem kidobni, lehet egyesével is színeket vásárolni hozzá. A tavalyi olló tökéletes. Az ecsetek és a ragasztó viszont mindenképp cserére szorul. Táskát, tolltartót sem kell minden évben újat venni, ha vigyázott rá a csemete, egy jó kis sikálás után újra használható.
  3. Állítsunk korlátokat anyagilag is! – Nem kell az utolsó forintunkat is a tanszerekre költeni! Vegyünk szép, jó minőségű dolgokat, de nem kell a legdrágábbakat. A gyerekek úgysem tudják igazán értékelni. Nagyobb költségekkel számoljunk, ha tanulósarkot is berendezünk, illetve ha új táskára, tolltartóra is szükség van. Érdeklődjünk szülőtársaktól, internetről mi mennyibe kerül nagyjából, mások mennyit költenek.
  4. Beszéljük meg! – Már annyiszor elhangzott, de nem lehet elégszer elmondani. Vásárlás előtt a gyerekkel is beszéljük meg, mit kell venni, és ő mit, milyet szeretne. A kompromisszum jó dolog, és a kisiskolások is elkezdhetik tanulni. Érdemes közösen átböngészni a reklámújságokat is. (Neten is elérhetőek.)  Nem csak az árakról tájékozódhatunk, de megtudhatjuk azt is, mi tetszik a gyereknek. Na és akkor jöhetnek a kompromisszumok…
  5. Együtt vásároljunk! – Vigyük el magunkkal (leendő) iskolásunkat is! Egyrészt ez is segít abban, hogy a hosszú nyár után ráhangolódjon az iskolára. Ha olyan dolgokat veszünk, amiket ő választott vagy együtt választottuk, motiváltabb is lesz, hiszen szívesebben használja majd azokat a dolgokat. Ráadásul vásárlás közben azt is láthatja, hogy mi mennyibe kerül. Ekkor is sort lehet (és kell) keríteni néhány kompromisszumra…

Ha már bevásároltunk, de a suli még nem kezdődött el:

  1. Legyen napirendünk! – Ha nem pont augusztus végén megyünk nyaralni, próbáljunk az utolsó két hétben közelíteni a szürke hétköznapok napirendjéhez. Könnyebb lesz az átállás az egész családnak.
  2. Készítsünk elő, amit csak tudunk! – Ebben a tanévben a gyerekek a könyvet az első napokban kapják meg a legtöbb iskolában. Viszont a füzeteket és egyéb dolgokat már előre becsomagolhatjuk, összekészíthetjük. Mindenre írjuk rá a nevét, monogramját, esetleg ovis jelét, hogy a kisiskolás könnyebben megtalálja!
  3. Együtt készüljünk! – Csomagoljunk, pakoljuk együtt! Fontos, hogy ő is tudja, hogy mi hol van, mi hova lett csomagolva. Ő fogja használni, neki kell tudni!
  4. Beszélgessünk! – Amikor gyereknevelésről van szó, mindig elhangzik, de nem lehet elégszer mondani. Meséljünk róla, milyen volt mikor mi iskolások voltunk. (Persze ne azt, hogy milyen tökéletes gyerekek voltunk!) Kérdezzük meg, mit gondol: milyen lesz a suli? Szerinte mit fognak csinálni az első napokban? Beszélhetünk arról is, hogy aggódik-e valami miatt az iskolakezdéssel kapcsolatban. Ezek az aggodalmak többnyire alaptalanok, de jó, ha már most megértően beszélgetünk róluk. Talán sikerül valamennyire feloldani szeptemberre…
  5. Ismerkedjünk! – Nyár végén már sok (leendő) iskolatárs otthon van. Vegyük fel a kapcsolatot a szülőkkel, és hozzuk össze a gyerekeket. Egymásnál, játszótéren, mindegy. (Ha elsőbe megy gyermekünk, akkor is kereshetünk lehetőséget arra, hogy megismerjünk néhány leendő kis osztálytársát.)

+1 Élvezzünk a nyarat! – Mindezek mellett persze örüljünk a napsütésnek! Fagyizzunk, játsszunk, kiránduljunk! És közben sokat beszélgessünk…J

A felnőttek feladata, hogy okosan, ügyesen készítsék elő az iskolakezdést, hogy szeptemberben ne kelljen idegeskedni. A nyugodt, boldog iskolakezdés ugyanis egyáltalán nem lehetetlen!

Szerző: Budácsik Éva, tanító, fejlesztő pedagógus
Fotó: Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére