Jelenlegi hely

Az óvodások és a napirend

Sok kisgyermekes szülő találkozik azzal a problémával, hogy reggelente csemetéjét alig tudja felkelteni, este pedig ágyba küldeni. A jól összeállított, következetesen betartott (és betartatott) napirenddel sokat segíthetünk ezen...

... egyben olyan életritmust alakíthatunk ki gyerekeink számára, ami biztosíthatja harmonikus, egészséges fejlődésük feltételeit is.
 
Mindent a megszokott idejében
 
Minél kisebb egy gyerek, annál fontosabb, hogy a napi tevékenységek lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban kövessék egymást. Ennek hiányában a gyerek nyűgössé, fáradékonnyá, zaklatottá válhat.
A megszokottá váló időpontok, a periodikusan egymást követő napirendi tevékenységek nem csak a kiegyensúlyozottságát, hanem egyben a biztonságérzetét is megalapozzák.
 
Fél nyolc – kilenc óra: megérkezés az óvodába
 
Örvendetes, hogy egyre több munkahelyen vezetik be a rugalmas munkakezdést. Ez a “családbarát” kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a szülőknek ne kelljen hajnalban kelteniük óvodás gyermekeiket sem. Bár általában az óvodák is rugalmas időkeretben fogadják reggelente az érkező gyerekeket, mégis a legszerencsésebb, ha fél nyolc és kilenc óra között érkezünk. Így jut idő a kényelmes tempójú átöltözésre, reggelizésre, játékra, és a csoport életét sem zavarjuk meg esetleges későbbi érkezésünkkel.
A szülő idegessége, hogy elkésik a munkából, az ezzel járó kapkodás könnyen átragad a gyerekre is, és az egész napi hangulatát, közérzetét elronthatja. Ha a gyereket mindennap ugyanabban az időpontban keltjük fel, egy idő után magától ébred. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy eleget aludjon, kipihenhesse magát, a nap folyamán pedig eleget mozoghasson, sokat legyen a friss levegőn.
 
Ismerjük meg az óvodai napirendet
 
Az óvodákban nagyon tudatosan szervezik, valósítják meg a gyermekek egészséges életmódra nevelését. Ennek alapja a jól összeállított és a gyakorlatban is megvalósítható heti-, ill. napirend. A legtöbb intézményben már a beszoktatás előtt ismertetik ezt a szülőkkel. Nem ritka, hogy a csoportszobák előtt, a faliújságon is megtalálhatjuk, mikor, mit csinálnak, milyen tevékenységet végeznek a gyerekek. Ha esetleg nincs információnk erről, kérjük meg az óvónőket, hogy szülői értekezleten vagy egyéb formában tájékoztassák a szülőket. Nagyon fontos az óvodai napirend ismerete a szülők számára, hiszen az otthonit erre alapozhatják, illetve megfelelően kiegészíthetik olyan tevékenységekkel, amelyekre az óvodában esetleg kevesebb idő jutott.
 
A délutáni alvás nem kötelező, de pihenni kell
 
Ahogy nem egyforma a gyerekek fejlődési üteme, az étvágyuk, a temperamentumuk, úgy az alvásigényük is különböző lehet. Nemegyszer panaszkodnak arról a szülők, hogy gyermekük még késő este is fent van, és véleményük szerint ennek oka az, hogy ebéd után a gyerekek alszanak az óvodában. Egyrészt aludni nem “kötelező”, de a csendespihenő része az egészséges fejlődést biztosító napirendnek.
Nagyon sok óvodában folyamatos a délutáni napirend is, lehetőséget adva arra, hogy azok a gyerekek, akik nem igénylik az alvást, valamilyen csendes, nyugodt tevékenységet végezhessenek (pl. képeskönyvek nézegetése, rajzolás, barkácsolás stb.), illetve az alvók az ébredést követően bármikor felkelhessenek. Így lehetőséget kapnak a gyerekek arra, hogy igényeiknek megfelelően többet vagy kevesebbet pihenhessenek.
 
Az esti lefekvés nyugalma
 
Az otthoni esti napirendet igyekezzünk úgy kialakítani, hogy ekkor a gyerekek ne végezzenek olyan tevékenységeket, amelyek “felpörgethetik”, felzaklathatják őket.
A lefekvés előtti egy órának elő kell készítenie mind nyugodtságában, mind hangulatában a pihenést. Fürdés, vacsora után nézegessünk képeskönyveket, beszélgessünk, meséljünk a gyerekkel. Ha elalvás előtt csend, nyugalom, biztonság veszi körül, hamarabb elalszik.
 
Sokat kell levegőn lenni
 
Az éjszakai nyugodt, elegendő alvásnak a másik fontos feltétele, hogy napközben eleget legyenek a gyerekek friss levegőn. Ennek biztosítása a városokban élő családoknak jelent elsősorban gondot. Egy óvodáskorú gyereknek naponta legalább 5–6 órát kellene a szabadban töltenie! Az óvodák adottságaitól nagymértékben függ, hogy ebből mennyit tudnak a gyerekeknek biztosítani, hiszen előfordul, hogy udvar vagy terasz sincs, ugyanakkor van, ahol még esős idő esetén is meg tudják oldani a gyerekek levegőztetését. Mindenképpen fontos lenne, hogy amit az óvodában nem tudnak biztosítani a gyerekek számára, azt – lehetőség szerint – a család pótolja. Ha a hétköznapokon nincs módunk, legalább a hétvégeket használjuk ki a szabadban szervezett programokra!
 
Torma Anna
óvopedagógiai szaktanácsadó

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére