Jelenlegi hely

Élet az endometriózis árnyékában

Mit tesz meg egy nő azért, hogy Anya lehessen? Meddig képes elmenni akkor is, ha az orvosok már lemondtak róla? Napjaink egyik élen járó meddőséget előidéző betegsége az endometriózis. Sok helyen korunk pestiseként is nevezik- bár ez nem jár halállal és nem is fertőz. Nagyon sok nőnél fordul elő, sokan nem is tudják, hogy szenvednek ebben a betegségben, mivel az endometriózis alattomos. Egy csendes gyilkos, mely nem öli meg a testet, de a lelket igen. Hiszen a nőktől az egyik legszentebb dolgot veszi el, hogy anyává válhassanak.

Mi is ez a betegség

Az endometriózis olyan betegség, melyben a (normális esetben csak a méh belső felszínén található) méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható (ritka esetben akár az agyban is). A név az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borítója. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. A veszélyt ez okozza, hisz az endometrium bárhol is van a testben ugyanúgy fog viselkedni, mint a méhen belül. Vérezni fog.

Elviselhetetlen fájdalom

A menstruációs fájdalom pedig szinte a végletekig kimerítheti a nőket. Sokan felkelni is alig bírnak, míg mások akár el is ájulnak a fájdalomtól, ami az alhasból kisugárzik egészen a térdig.

Nekem világ életemben cisztaproblémáim voltak. Sokszor műtöttek- többször sajnos nem is eredményesen- de az orvostudomány is fejlődött már az elmúlt 25 évben. Már fiatal koromban megmondták, hogy a petefészkeim miatt nem lesz egyszerű a gyermekvállalás. Nem sokkal később pedig kijelentették, hogy nem lehet gyermekem. Az okot azonban nem tudták megmondani. Sötétben tapogatóztak, de ne felejtsük el, hogy mindez a kilencvenes évek elején történt, amikor még csak hallomásból sem ismerték az endometriózist. A betegségnek még neve sem volt.

A gyermektelenség árnyékában

14 évesen bántott ugyan a gyermektelenség gondolata, de még kislány voltam. nem éreztem a súlyát. Iskolába jártam, terveim voltak. Akkor még úgy gondoltam, hogy gyerek nélkül is lehet élni.

Az életem azonban szomorú fordulatot vett, amikor a fájdalmaim nemhogy enyhültek volna, hanem erősödtek. A menstruáció maga volt a pokol. Az orvosok pedig tétlenül álltak fölöttem. Műtétek sora várt rám, ahol elveszítettem a petefészkeim nagy részét, de a betegség még mindig rejtve maradt.

Soha nem lehetek ANYA?

Az anyaság érzése úgy tört fel bennem, amit soha nem képzeltem volna. A fél karomat odaadtam volna, hogy anya lehessek. Szinte egy időben, mikor ezt eldöntöttem, egy vérzésem után nem múlt a fájdalom. Már leülni sem tudtam, mert olyan érzésem volt, mintha kést forgatnának a vesémben. Én persze felfázásra gyanakodtam, vagy esetleg vakbélre, szedtem a fájdalomcsillapítót, de végül is bementem a kórházba. Ott derült ki, hogy csokoládécisztám van, a szövettan pedig végre magyarázatot adott az elmúlt 15 év fájdalmaira. Egy számomra addig ismeretlen szót hallottam: Endometriózis…Az orvosok ennél többet azonban nem tudtak erről elmondani, mivel még ők sem tudták, hogy mi is ez a betegség.

Nincs lehetetlen!?

A fejemben egy gondolat kavargott csupán, gyermeket szeretnék. Az orvosok azonban erre az egy kérdésemre azonnal tudták a választ. És kimondták életem legfájóbb szavait: Ez hölgyem sajnos lehetetlen.

Én pedig versenyt futottam az idővel, hogy bebizonyítsam nincs lehetetlen. Szembe mentem a természet és a biológia törvényeivel. Évekig ültem a testi lelki hullámvasúton, amikor hirtelen megtörtént a csoda, ami előtt az orvosok is döbbenten álltak. Kismama lettem.

 


Dr. Jekkel Gabriella

A mindennapokban riporterként dolgozom, az írás csupán a hobbim. A Csendes gyilkos a hetedik megjelent könyvem, de életem első regénye, amiben a saját élettörténetemről olvashattok az endometriózis árnyékában. Húsz év alatt sok gyötrelmen, testi lelki megpróbáltatáson esetem át, mire kiderült, hogy mi is okozza a problémámat, ami megkeserítette az életemet, mind gyerekként, mind pedig felnőttként. A könyvvel reményt szeretnék adni azoknak a nőknek, akik hasonló betegséggel vagy épp meddőséggel küzdenek. Engem 17 évesen nyilvánítottak meddőnek, mégis van egy 8 éves gyönyörű kisfiam, akinek a létezése maga a csoda…Még az orvosok szerint is. 

www.facebook.com/jekkelgabi/

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár minden gyereknek! Tudod, hol kell igényelni?

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár a gyerekeknek - avagy mi, mennyi, és hol kell igényelni

Jó ha tudjátok, hogy a tavaszi, nyári és az őszi szünetre is jár az ingyenes állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás a gyermekeknek, persze ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor mutatjuk, miért mennyit fizetnek és hogy kell igényelni. 
Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére