Jelenlegi hely

Zenei kalandra fel, itt a Kalandra Fül!

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Immár ötödik alkalommal gyűjtjük egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.

Az idei fesztivál különlegessége, hogy most először a koncertek, hangszerbemutatók mellett egy színházi produkciót is láthatnak a fesztiválozók, valamint két koncertet a siketek és nagyothallók számára akadálymentesít a zenekar.

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A Fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében.

Az egynapos fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője és házigazdája Hámori Máté karmester, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A Danubia Zenekar ifjúsági előadásain ebben az évben Beethoven és Mozart zenéjével, valamint brácsára írt művekkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok, de idén először egy hangjátékot, az Örkény Színház Csoda és Kósza előadását is megnézhetik a fesztiválra ellátogató családok.

A Danubia missziói átszövik mindennapi tevékenységüket: ez alkalommal a Beethoven-projekt keretében siketek és nagyothallók számára tesznek átélhetővé két koncertet rezgéstovábbító eszköz, ez esetben lufik segítségével, így a hallássérült gyerekek és felnőttek is részesei lehetnek a közös zenei kalandnak.

A Kalandra Fül fesztiválon kísérőprogramok is várják a zenekedvelőket. Az Art Classic Harangegyüttes Harangoznak délre című koncertjén a nap folyamán kétszer ismert népdalok, gyermekdalok, mesezenék csendülnek fel, amelyek harangzenei átiratait id. Lajhó Gyula, az együttes művészeti vezetője készítette. Az előadásokon hangolt kézi csengettyűket láthatunk, hallhatunk, a koncerteket követően pedig a közönség tagjai „zenészként” is próbára is tehetik magukat. A rendezvény napján a Szigetkék Alkotóműhely népszerű foglalkozásán az érdeklődők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg játékos, kreatív gondolkodásra, a résztvevők adottságainak kibontakoztatására ösztönző formában.

Mozart, a csokigolyó sztárja 2.0

2024. február 24. szombat, 10.00

A nagy sikerű csokigolyó koncert folytatásában ezúttal Mozart fejébe tehet kalandos szafari utazást a közönség: Hámori Máté vezetésével megismerhetik a zeneszerző mesterség titkos fogásait, sőt maguk a gyerekek is kipróbálhatják a komponálást az előadás keretében. A koncerten lesz zenevarázsló-tanfolyam, angyali üdvözlet, és egy szimfónia gyomrába is utazást tehetünk.

Brácsásvicc

2024. február 24. szombat, 11.30

A klasszikus zenészek is nevetnek néha – általában a brácsásvicceken. Pedig a brácsa komoly hangszer, mindent tud, amit egy vonósnak kell: énekel, sír, nevetgél és búg. A brácsások tényleg a legjobb fejek a zenekarban, ezen az előadáson pedig a Danubia Brácsaegyüttes tagjai megmutatják, mekkorát tévednek, akik leírják a zenekar rút kiskacsáját.

Csoda és Kósza – az Örkény Színház produkciója

2024. február 24. szombat, 15.00

Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve? Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, akit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett.

Az előadást 7-15 éves gyerekeknek ajánljuk.

Tá-dá-dá-dááám!

2024. február 24. szombat, 17.00

Van, aki filmsztár lenne egy napra, van, aki ordibáló TV-s szakács, van, aki Messi vagy Ronaldo, van, aki élő Barbie baba, van, aki Marsra szálló űrhajós. Ezen a koncerten mindenki világhírű zeneszerzővé válhat egy órácskára, és megkomponálhatja Beethoven leghíresebb szimfóniáját, az ÖTÖDIKET! (Tá-dá-dá-dááám!) A történet szerint Beethoven titkára kérdezett rá a mesternél az azóta világhírű négyhangos motívumra, amire Beethoven annyit felelt: „Ez a sors, amely az ajtón kopogtat.” – így vonult be a Sorsszimfónia melléknévvel a mű a zenetörténetbe. Nem kell előképzettség, kottapapírt sem kell hozni, gyerekhang, két tenyér és bátorság elég lesz. A Danubia adja a zenekart és a hihetetlen dallamokat, a gyerekek pedig minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének bőrébe bújhatnak.

Program

2024. február 24. szombat

10.00 – Mozart, a csokigolyók sztárja 2.0

11.30 – Brácsásvicc

13.30 – Harangoznak délre – kísérőprogram, ingyenesen látogatható, Tetőterem

15.00 – Csoda és Kósza

16.00 – Harangoznak délre – kísérőprogram, ingyenesen látogatható, Tetőterem

17.00 – Tá-dá-dá-dááám!

Jegyár koncertenként 3000 Ft
Több előadásra egy tranzakcióban történő jegyvásárlás esetén 10–20 %-os kedvezmény.
A kísérőprogramok bármely aznapra érvényes belépőjeggyel látogatható!

V. Kalandra Fül Fesztivál
A Danubia Zenekar klasszikus zenei gyerek- és családi fesztiválja
Művészeti vezető: Hámori Máté

2024. február 24. szombat 10.00–18.00
Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

Forrás: sajtóközlemény

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére