Jelenlegi hely

XX. Budapesti Nagy Sportágválasztó

A Nagy Sportágválasztó célja: minél többeket buzdítani a sportolásra, egy helyszínen lehetőséget adva közel 100 sportág kipróbálására.

Időpont: 2017. május 26-27. (péntek, szombat), 9.00-17.00, Helyszín: Merkapt Sportközpont, 1106 Maglódi út 12/A

GYERE EL! PRÓBÁLD KI! VÁLASSZ!

Mert más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, melyek a szervezők reményei szerint sokakat vezetnek el a kiválasztott mozgásforma sportegyesületi kapuihoz. Ismét lesznek vizes medencék több sportágnak teret adva (kajak-kenu, sárkányhajó stb.), lesz sípálya, lovarda, mászófal, továbbá az érdeklődők a küzdősportok és a labdajátékok sokaságával is megismerkedhetnek. Lesznek olimpiai és nem olimpiai, szabadidős és versenysportok, nőiesebb és férfiasabb sportok egyaránt, ami biztos, itt mindenki megtalálhatja a korához, erőnlétéhez, testfelépítéséhez leginkább illő sportágat.

A sportági helyszíneken érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthat a közönség, de ami a lényeg, edzői jelenlét mellett minden sportágba bele is lehet kóstolni. A rendezvényen lehetőség nyílik a találkozásra, sőt együttsportolásra a helyszínen megjelenő olimpikonokkal, élsportolókkal. A részletes programról és a neves sportolók személyéről, megjelenési időpontjairól a rendezvény honlapján www.sportagvalaszto.hu lehet majd információt kapni. 

A kétnapos rendezvény pénteki napja továbbra is az előre bejelentkezett, pedagóguskísérettel érkező óvodai, iskolai gyerekcsoportoknak van fenntartva, pénteken 14 órától már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a nagyközönségé, családoké.

A rendezvény szervezői szeretnék, ha a Nagy Sportágválasztón az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálná a hozzá leginkább illő sportágat, hiszen a sportot nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni!

A rendszeres mozgás örömforrás

A 2007 szeptemberében útjára indított Nagy Sportágválasztó rendezvény a sport megszerettetése mellett, a helyes sportágkiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megszállottan hisszük, hogy a sportot a leghatékonyabban a gyakorlatban lehet közel hozni az emberekhez. A sport már önmagában élményt nyújt, életminőséget javít, de vannak – nagy jelentőséggel bíró – pozitív „mellékhatásai”.
Magyarország lakosságát érintő legsúlyosabb (szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, csontritkulásos, mentális) betegségek kialakulásához az inaktív, mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul. Véleményünk szerint az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése szempontjából is kiemelt szerepe lehet a sportnak, a rendszeres mozgásnak.
A sport pozitív tulajdonságai nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak, a rendszeres mozgás számos, szinte azonnal érezhető pozitív változást idéz elő a szervezetben, s ha életünk természetes részévé válik, akkor nyilvánvalóan preventív hatása is van.
Szeretnék, ha a rendezvényen az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálná a hozzá illő, korának, testfelépítésének leginkább megfelelő mozgásformát. Sportolásra biztatunk mindenkit: hiszen a sportot nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni!

A sport szerepe

Napjainkban a sportnak, elsősorban a tömeg- és szabadidősportnak, Magyarországon – pedagógiai és egészségügyi szempontból egyaránt – kiemelt szerepe van. A mai gyerekek és felnőttek tragikusan keveset sportolnak intézményes kereteken belül és kívül egyaránt, rossz fizikális, egészségügyi állapotban vannak, rengeteg az agresszív, káros szenvedélyekkel élő kallódó gyerek, tinédzser, depressziós felnőtt, a statisztikákban nyerő helyeket vívunk ki ezekben a negatív „rangsorokban”.
És szintén tény, hogy „a társadalom krónikus mozgáshiánya, illetve katasztrofális életmódja alapvetően nem csak anyagi, hanem főként szemléletbeli hiányosságokra vezethető vissza, ezen azonban lehet javítani… Egy nemrégiben végzett uniós felmérés szerint a fiatalok 35 százaléka azt mondja, azért nem sportol, mert nincs ideje, 25 százalék nem szeret, azt pedig, hogy ez költséges, létesítményigényes dolog lenne, csak 6 százalékuk említi. A mozgás szeretete tehát elsősorban szemlélet és nevelés kérdése.” - mondja Nádori László professzor, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének tiszteletbeli elnöke a Harmonet egyik cikkében.

A sport nemcsak azért fontos, hogy később legyen kinek szurkolni az olimpián, a sport népszerűsítésére szánt forintok, minden túlzás nélkül állíthatóan, többek között az egészségügynek, az oktatásnak, a drogmegelőzésnek, a nyugdíjfolyósításnak, a bűnmegelőzésnek stb. szállítanak hasznos, értékes megtakarított forintokat.  A sport ügye társadalmi kérdés, és társadalmi összefogásért kiált!

Hiszen az a gyermek, felnőtt, aki rendszeresen sportol, jobb fizikális, egészségügyi állapotba kerül, jobban teljesít az iskolában illetve a munkahelyén, pozitív életközösség tagjává válik, mely távol tartja a káros szenvedélyektől (drogtól, dohányzástól, alkoholtól), hasznosan vezeti le a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tudatosabban éli az életét. Nem sok olyan dolog van, ami annyira előremutató, mint a sport.

A rendezvény céljai

A Nagy Sportágválasztó elindításkor az volt a cél, hogy minél több emberhez jussanak el a sport pozitív üzenetei, nem csak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban.  Létrehoztak egy olyan rendezvényt, mely egy évben kétszer (májusban és szeptemberben), rendszeresen lehetőséget ad arra a nagyközönségnek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt –, hogy a sport közvetlen közelébe kerülhessenek, a gyakorlatban próbáljanak ki sportágakat és így dönthessék el, melyik mozgásformát válasszák maguknak.

A lényeg, hogy a gyerekek, felnőttek ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg egyes mozgásformák lényegét, hangulatát.  „Ízleljék meg” a sportot, szerezzenek pozitív sportélményeket.

Egyik nagy előnye a rendezvénynek, hogy az érdeklődők egy helyszínre összegyűjtve ismerkedhetnek meg a sportágakkal. Kinek van ideje, energiája, hogy 60 sportklubot végiglátogatva válassza ki a korának, testfelépítésének, erőnlétének minden szempontból leginkább megfelelő mozgásformát?  A Nagy Sportágválasztó erre jó lehetőséget teremt.

A sportágak ilyen egyedülállóan nagyszámú felhozatala, kipróbálási lehetősége reméljük azoknak is „étvágyat" csinál, akik eddig nem érdeklődtek a sport iránt, nem véletlenül hangoztatjuk, hogy a Nagy Sportágválasztó „sportvágygerjesztő" kíván lenni.

Célközönség

A rendezvények mindig pénteki és szombati napra esnek, a pénteki nap kicsit szakmaibb, ekkor előre bejelentkezett óvodás, iskolás gyerekcsoportokat várunk pedagógusok, testnevelő tanárok kíséretével. Szombaton pedig szélesre tárt kapukkal a nagyközönséget. Ez a nap inkább a családoké, itt szülők és gyerekek együtt próbálhatják ki a sportágakat, közös élményeket és hasznos információkat szerezhetnek.

Az hogy pénteken elsősorban tanárok kíséretében érkező gyerek-csoportokat várjuk rendezvényünkre kiemelt jelentőséggel bír, hiszen így a szombati napon megjelenő felnőtt lakosság, a családok, az „egészségfelelős” nők mellett a gyerekek is közvetlen tájékoztatást kaphatnak a sport, a mozgás, az egészséges életmód fontosságáról. A tudatformálást, tájékoztatást, a sztereotípiák kiölését nem lehet elég korán kezdeni, sőt! A prevencióra, az egészség megőrzésére, a sport szeretetére való nevelés igazából itt kell, hogy kezdődjön. Az intézményes kereteken belül érkező gyerekcsoportoknál további előny, hogy így azok a gyerekek is a sport közelébe kerülhetnek, akiknek szüleik esetleg nem orientáltak a sport irányába, élményeiket otthon elmesélve lehet, hogy éppen ők irányítják szüleik figyelmét a mozgás felé.

Nem csak egy sportrendezvény

Kiemelten fontosnak tartják, hogy a rendezvényen a sporthoz és az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások, tanácsadások, civil és non-profit szakmai szervezetek is megjelenjenek.

A rendezvény vonzereje, sajátosságai:

1. Egyedülállóan sok sportág kipróbálásának lehetősége egy helyszínen, szakemberek, edzők közreműködésével. Azonnali tájékoztatás, hogy hol lehet gyakorolni az adott sportágat.
2. Bár nem elsődleges célunk a tehetségkutatás, az edzői jelenlét az egyes sportágaknál azt is lehetővé teszi, hogy a szakértő szemek észrevegyék, ha egy-egy kivételes tehetség megcsillan.
3. Olimpikonok, élsportolók jelenléte, aktív közreműködése az egyes sportágaknál. A neves sportszemélyiségekkel nem csak találkozásra, beszélgetésre, de együttsportolásra is lehetőség nyílik.
4. Különleges, Magyarországon kevésbé ismert sportágak kipróbálási lehetősége:krav-maga, kettlebell, korfball, floorball, skimboard, sepaktrakraw, lábtoll-labda, jodo, iaido, lacrosse...stb.
5. A rendezvény témája, célja, valamint a megjelenő érdekes sportágak, élsportolók, olimpikonok, médiaszemélyiségek, „sztárok” bevonása miatt nem csak a sportot, az egészséges életmódot fontosnak tartó rétegek számára lehet érdekes, hanem azok számára is vonzerővel bír, olyan rétegeket is megmozgathat, akik egy „csak” egészségvédelemmel kapcsolatos rendezvényt esetleg nem látogatnak meg, de ebben a miliőben erre a témára is befogadóvá válnak.

Forrás

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére