Jelenlegi hely

Vérvételre készülve: 7 dolog, amit gondolj át!

Neked sem a legkedvesebb időtöltésed vérvételre járni? Pedig hasznát, fontosságát Te is jól ismered. Mégis mi a baj a vérvétellel? Mit szeretünk benne a legkevésbé: a tűszúrást vagy az előkészületeket? Vegyük sorra, mit kell átgondolni vérvétel előtt, hogy bármikor is kapunk beutalót a laborba, számunkra is csak egy egyszerű "rutin" dolog legyen!

A vérvétel, és ami mögötte van

A vérvételről általában a következő fogalmakra asszociálunk:

  • Korán kelés
  • Nincs reggeli
  • Vizeletminta
  • Várakozás
  • Tűszúrás

A dolgon nincs mit szépíteni; jók a meglátások! Viszont nem minden vérvétel igényli ugyanazokat az előkészületeket! Ahogy nem mindegyik vérvételen lehet már hajnalban túl lenni! 

Van amelyik vérvétel 5 perc alatt kész! Máskor 2-3 órán keresztül igénybe vagyunk véve! 

Néha 1-2 kémcső vérünk elegendő, máskor 5-6 -ot is megtöltenek piros kincsünkkel.

Legtöbbször korgó gyomorral kell várakoznunk a megváltó tűszúrásra, máskor akár teli pocival is nyújthatjuk a karunkat a vérvételhez. Ezért, mielőtt időpontot foglalunk a laborba vérvételre, nézzünk rá a beutalónkra és gondoljuk végig a következőket!

Mely napszakban kell menni vérvételre?

A vérvételekre többnyire a hajnali, reggeli órákban kerül sor. Ennek több oka is van:

  • Általában éhgyomorral kell megjelenni
  • Vannak vérvételi paraméterek, amiket mindenképp az ébredéshez közeli, illetve reggeli időpontban kell levenni (pl. kortizol)
  • Belefér a munka, iskola előtt
  • A vér frissessége fontos az egyes paraméterek vizsgálatakor; a laborok pedig napközben dolgoznak.

A vérvételi helyek viszont kínálnak délutáni időpontokat is, hiszen ezeknek a vérvételi paramétereknek a vizsgálata nem napszakhoz kötött, és többnyire nem igénylik az éhgyomri állapotokat.

Lehet enni előtte vagy éhgyomrot kíván a vérvétel?

Azokra a vérvételekre, ahol vércukorszintet is mérnek, mindig éhgyomorral kell megjelenni, legyen szó egyszerű vagy terheléses vércukorszint-mérésről.  Ezen kívül a koleszterin, triglicerid és inzulin esetén kér a vizsgáló orvos éhgyomros vérvételt.

Az éhgyomrot “igénylő” vérvétel történhet napközben is. A lényeg, hogy előtte a páciens 6-8 órával ne egyen, illetve ízesítetlen vizen kívül mást ne fogyasszon (cukrozott, ízesített ásványvizes üdítőt sem). Ha a vérvétel során ez összeegyeztethető a többi vérvételi paraméterrel (pl. nem mérnek kortizol szintet), és nem megterhelő a napközbeni koplalás, akkor lehet akár 12-13-14 órára is vérvételi időpontot kérni.

Folyadékfogyasztás vérvétel előtt

A vérvételt megelőző napon, ha van rá módunk, fogyasszunk több folyadékot, elsősorban víz formájában. A vérvétel napján közvetlenül előtte, ha éhgyomorral kell megjelenni, akkor csak vizet igyunk, de azt bőségesen. A vérvétel után, a gyorsabb regeneráció érdekében, szintén igyunk sokat, de ekkor már jöhet a leves, a tea és az ízesített ásványvíz is. Illetve egy kis gyümölccsel is besegíthetünk.

Edzés vérvétel előtt?

Bár sokaknak napi rutin a reggeli futás, edzés a kondiban, ha vérvételre kell menni, akkor jobb, ha kimarad az aznap reggeli tréning, amennyiben a korai órákra van időpontunk. Más a helyzet, ha a reggeli mozgás 7 órára befejeződik, és a vérvételre csak 12-13 órakor kerül sor.

Ennek oka, hogy edzés során a szervezet szimpatikus idegrendszere aktiválódik, ami az egyes hormonok, a vérnyomás, a vércukor szintjét megemelik, és bizonyos életfunkciókat lelassítanak. Ezért az ilyen állapotban levett vér egy speciális, az alapállapottól eltérő képet fog mutatni, amire nem lehet diagnózist alapozni.

Hölgyek "öröme"

Vannak női vérvételi paraméterek, amelyeket nem elegendő csak a napszakhoz, a gyomor teltségéhez vagy az edzéshez, hanem a havi vérzéshez is szükséges igazítani a vérvételi időpontot. Ilyenkor azért rizikósabb az időpontfoglalás, mert olykor a menzesz megviccelheti a hölgyeket, és nem a várt időpontban érkezik. Ez esetben legtöbbször csak egy újabb időponttfoglalás lesz a megoldás.

Gyógyszerek a vérvétel előtt

Vannak akik rendszeresen szednek gyógyszert, nekik általában azt javasolják, hogy a reggeli gyógyszereket a vérvétel után vegyék be. A legbiztosabb megoldás mégis az, ha egyénileg mindenki rákérdez erre a beutaló orvosnál, hiszen vannak olyan esetek, amikor nem várhat annyit a gyógyszer beszedése.

Speciális vérvételek

A terheléses vérvételeknek, illetve egyes paramétereknek (pl. húgysavszint mérése) összetettebb az előkészületi listája. Ilyen esetekben mindenképp tájékozódjunk a beutaló orvosnál, higy mire kell figyelni, mit kell betartani. Ha ez a tájékoztatás valamilyen oknál fogva elmaradna, mindenképp érdeklődjöünk  akár telefonon, akár e-mailben a beutaló orvosnál!

 

Van időpontunk? Vagy csak az éves szűrőlaborra szeretnénk hamarosan elmenni? Akármelyikről is legyen szó, vegyük komolyan a vérvételre való előkészületeket a legpontosabb eredmény érdekében!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére