Jelenlegi hely

Ünnepi családi programok március 15-én a Budavári Palotanegyedben

Előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

Ingyenes családi programok március 15-én

10.00 – János vitéz – Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa

Az egész estés animációs filmek hazai gyártása a János vitézzel indult 1973-ban, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján, Jankovics Marcell és Richly Zsolt tervezésében. Színes, magyar animációs film, 74 perc

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

10:00; 11:30 – Verseljünk képekben – Újra itt van János vitéz

Múzeumpedagógiai foglalkozás a János vitéz verses meséje és a Gyere ki a partra című kiállítás kapcsán. A költészet játéka lehetőséget teremt, hogy átélhetővé tegyük a korlátlan fantáziavilágok képekbe való foglalását a művészet eszközeivel, kollázs-, rajz- és festési technikákkal. Interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokkal hozzuk közelebb a 9–12 évesek számára Petőfi klasszikusát. A program időtartama: 60-90 perc.

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

Találkozási pont: Várkert Bazár, Oroszlános kapu, a Gloriette alatt.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Gyere ki a partra

Szabadtéri kiállításunkon a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai láthatók, amelyek a János vitéz részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből. Részletek itt. 

Helyszín: Várkert Bazár, Déli panorámaterasz

Lovarda

10:00-17:00 – Kézműves foglalkozások

Ünnepi kokárdák, rafia sörényes pálcás lovacska bábok, huszár ujjbábok és tavaszi ablakdíszek készítése a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága közreműködésével.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Interaktív játékok

Gyerekjátékok az Activiteam Art közreműködésével.

Toborzó harangjáték: A harcok során a huszárok időnként csengőkkel adtak le jelzéseket, instrukciókat, hogy a közelben lévő ellenséges seregek ne érthessék a hadmozdulatokat. Kis huszáraink ismert huszárdalokat hallgathatnak meg és jászhatnak le kis harangok segítségével. 

Huszár hajsza: Minden huszár leghűségesebb barátja a lova. Huszár növendékeinknek falovacskán galoppozva kell teljesíteniük a furfangos akadálypályát, ahol kitűzhetnek egy hatalmas kokárdát. 

Gábor Áron rézágyúja: Mit sem ér egy rézágyú, ha nincs hozzá muníció. Mókás feladatunkban ágyúgolyókat kell eljuttatni az ágyúkhoz egy kalandokkal teli labirintuson.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni!

Csikós udvar

11:30; 15:00 – Fegyverbemutató

A kardcsörtetéstől hangos fegyvernemi bemutatókon a fegyverzetet, harcászati módokat és a régmúlt katonai hagyományait mutatjuk be a jövő nemzedékének.

10:00; 12:00; 13:30; 16:00 – Élő történelem – Improvizációs előadás

A Momentán Társulat Katona Csaba történésszel idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítjük meg és hozzuk testközelbe a közönség ötleteiből táplálkozva.

14:30; 15:30 – Ünnepi fúvószenekari koncert

A Zenélő Budapest Huszárzenekarának műsora

Lovas huszárjárőr-szolgálat

A Budavári Palotanegyedben feltűnő huszárok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát idézik. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége és a Honvéd Huszár Díszalegység lovasai teljesítenek szolgálatot honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.

A Csikós udvar összes programja ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges! Rossz idő esetén a programokat a Lovardában tartjuk. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt lehetséges, hogy várni kell a belépésre.

Budai Várséták

Nem engedünk a ’48-BÓL!” – történelmi séta

Vezetett séta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszínein a budai Várban. Megnézzük, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmeséljük, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom. 

Indulás helyszíne: De la Motte–Beer-palota (1014 Budapest, Dísz tér 15.)

Időpontok: Március 15. 11:00; 11:30; 14:00; 14:30 | Március 18.  11:00 | Március 19. 11:00

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, amelyre március 1-től lehet jelentkezni a budaivarsetak.hu oldalon!

Szent István-terem

Oroszlános udvar, Budavári Palota déli összekötő szárny

Március 15-én ingyenesen látogatható a megújuló Budavári Palotanegyed történelmi díszterme. Az érdeklődők megtekinthetik az újjászületett Szent István-terem iparművészeti csodáit és a hozzá tartozó kiállítást, valamint a Hauszmann-sztori című tárlatot. Részletek itt.

A várható nagy érdeklődés miatt javasolt az előzetes online időpontfoglalás március 1-től, csak korlátozott számban lesz lehetőség a helyszínen is belépőt váltani. 

Egyéb programok

Március 14., 19.00 – IRODALMI SZERELMEK: PETŐFI SÁNDOR (Várkert Bazár)

Születésének 200. évfordulóján, határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Nagyszabású esten ismerhetjük meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szerelmes költőjét irodalmi beszélgetéssel, zenés felolvasószínházzal és a Sose lesz vége című rövidfilm bemutatásával. Juhász Anna vendégei: Adorjáni Bálint, Háy János, Kacsó Hanga, Koltai Lajos, Margócsy István, Márkos Albert, Somossy Barbara, Szűcs Nelli.

Március 15., 19.00 – János vitéz – Élőzenés táncköltemény (Várkert Bazár)

Szirtes Edina „Mókussal” és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarával. A Varidance és a Bartók Táncszínház társulata Vári Bertalan vezetésével látványos tánckölteményként varázsolja elénk Petőfi Sándor 1844-ben pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt. 1904-ben született Kacsóh Pongrác megzenésített darabja, amelynek friss és mai hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg, és a kultikus Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarának tagjaival kiegészülve csendül fel élőben. Részletek és jegyvásárlás itt.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára Beküldési határidő: 2023. április 23.
Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Pályázat típusa: alkotópályázat több korcsoportban Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Pályázat típusa: alkotópályázat felnőtteknek Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Pályázat típusa: alkotópályázat óvodásoknak és alsósoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére