Jelenlegi hely

Szuperovi elképesztő extrákkal - átadták az angyalföldi Meséskert tagóvodát

Szűrt levegő, fénykút, tetőterasz, sószoba, Magyarországon egyedülálló, de Európában is kimagasló műszaki színvonalú technikai megoldások. Mindez már nem mese, hanem egy megvalósult projekt Angyalföldön. A beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint volt. 

Bárcsak újra ovis lehetnék! -  sokaknak ez az első gondolata a XIII. kerületben frissen átadott Meséskert oviról készült fotók láttán. Van, aki szerint igazi sci-fi élmény, mások szerint túlságosan is futurisztikus, megint mások szerint ilyennek kéne lenni minden óvodának. Egy biztos: ilyen óvoda Magyarországon egyelőre nincs máshol.

Elképesztő tervezői és technikai megoldások

Az augusztus 30-án átadott épület Európában is egyedülálló műszaki szinvonalú kivitelezés a legkorszerűbb gépészeti rendszerekkel alacsony energiafogyasztással. Az Óvoda ugyanis passzívház. A XIII. kerületben 2014-ben - szintén önkormányzati beruházásban -  épült már egy 100 lakásos passzívház, ami szintén egyedülállónak számít a maga kategóriájában, a most átadott épülettel pedig egy újabb leg-et sikerült elérni: a Meséskert Tagóvoda az első legnagyobb passzív minősítésű közösségi épület Magyarországon. A rendszer több, mint hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. - írja a budapest13.hu

A három rétegű hő és hangszigetelt nyílászárók, a légmentesen záródó biztonsági üveg gondoskodik a minimális hőveszteségről. A belső levegő hőmérséklete télen-nyáron közel állandó lesz, így a gyerekek közérzetét nem befolyásolja majd a külső hőmérséklet változása. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása biztosítja az épületben a pollen és allergiamentes levegőt, emellett az ovi két végén egy-egy elektroszmog elleni védőberendezést is elhelyeztek. A penész, ami sok más helyen örök probléma, itt eleve megoldott: a folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódást, így a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez még ablak nyitásra sincsen szükség, de a huzamos tartózkodású helyiségekben természetesen nyithatóak az ablakok.

Egyedi forma

Az épület formai kialakítása sem hétköznapi: felülről nézve pont úgy fest, mint egy hatalmas formakereső játék három geometria formával (egy háromszöggel, négyzettel és körrel) a tetején. Természetesen a formák sem csak dísznek vannak, ezek vezetnek végig a földszintig és teszik világossá az épültetet, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal. A tetőterasz egyedi kialakítású része az épületnek, ötödik homlokzataként működik. Legnagyobb előnye, hogy itt bármikor biztonságosan, árnyas helyen tudnak játszani, pihenni, vagy tornázni a gyerekek. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől is, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolatok, nagy játszóterek és homokozók vannak, mellettük pedig még egy tetőkerti színpad is helyet kapott.

Tágas belső

A belső tér legalább annyira meggyőző, mint a tetőterasz: a faldekorációt az egész épületben grafikus tervezte. Az épületben kényelmesen elfér 16 csoport, 2 tornaterem, 3 fejlesztőszoba, amiből egy a logopédiának, egy az autista gyerekeknek van fenntartva, sószoba, külön konyha, mosókonyha, stb. A külső kerthez a földszinti termeknek közvetlen kertkapcsolata van, itt természetesen szintén van játszótér kialakítva, rengeteg fával és árnyékolóval. Mindenhol automata öntözőrendszer működik, és persze teljeskörűen akadálymentesített az egész épület. A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak. A folyosókat mágneses festékkel festették ki, ide kerülhetnek ki a gyerekek rajzai, és minden más, óvodai díszítő elem. 

Biztonságos, környezetbarát

A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik. Az épületbe nincs bevezetve a gáz, így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély kizárható. További érdekesség, hogy az épületnek - a szennyvízen kívül- nincs semmilyen káros anyag kibocsátása. 

Nézzük meg egyben az egészet!

Forrás és képek: www.budapest13.hu
Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére