Jelenlegi hely

Szólóban vagy párosban az ezerarcú városban – Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Április 6. és 21. között Szentendrén igazi kulturális kavalkád vár minden látogatót. Koncertek, színházi előadások, kiállítások, gyerekprogramok lesznek városszerte több helyszínen. A város, ahol egy jeggyel lehet színházba és múzeumba menni.

Szólóban vagy párosban, az ezerarcú városban – összművészeti zsongás a Dunakanyarban! – szól a 2024-es Szentendrei Tavaszi Fesztivál szlogenje. A Szentendrei Teátrum idén is szóló és duó produkciókat invitált meg tavaszi programsorozatába a Duna-parti városba. És várja a szólóban, párosban, családdal vagy baráti társasággal érkező publikumot a fesztivál sok helyszínére.

A műsor nem csupán különleges kulturális csemegéket kínál: a „Színházból  múzeumba” akció során, a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait is megtekinthetjük egész áprilisban, így akár egy egész napos Szentendre-élményt kerekíthetünk magunknak a Dunakanyar ezerarcú városában.

A Tavaszi Fesztivál fő programja rendkívül népszerű, kiemelkedő művészek személyes vallomásaira épül.

Békebeli, frivol est, irodalommal és jazz-el. Milyen szerelmeslevelet írt a mindig szarkasztikus Örkény István? Kosztolányi Dezső felesége mennyire erős jelzőkkel illette férje szeretőjét? Nagy magyar íróink és szerelmeik leveleiből válogatott Náray Erika és Nyáry Krisztián, a Borítékolható szerelem zenés-irodalmi esthez. A színésznő hangulatos, korabeli jazz-standard dalokat ad elő, az irodalomtörténész izgalmas háttértörténeteket mesél nagy íróinkról.

Hogy 700 évvel ezelőtt Dante milyen tapasztalatok alapján alkotta meg Pokol című remekművét, nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az egyes szám első személyben írt, rendkívül érzékletes beszámoló lehengerlő Gyabronka József előadásában. Egy mágikus-misztikus kalandra indulunk az alvilágba az író és a színművész vezetésével. Megrendítő, s egyben szórakoztató élmény lesz ez az utazás, mai, élő nyelven előadva.

Janikovszy Éva már csitrikorában is pompás író volt! Naplójában utánozhatatlan iróniával és őszinteséggel számol be felnőtté válásáról: iskola, kalandok, szerelmek az 1930-as évek végi, 40-es évek eleji Budapesten, melyekbe fenyegető kopogással jelentkezik be a történelem. Sodró Eliza és Martinkovics Máté játszik a naplóból írt, Kizárólag az utókor számára című, csupa ötlet színdarabban, olyan elbűvölő humorral, ami tényleg feledhetetlen. Az előadást nemcsak felnőtt, hanem gimnazistakorú nézőknek is ajánljuk!

Egy színésznő megdöbbentő családi titkot tud meg saját magáról. Villámcsapás-szerűen érti meg addigi életét, szorongásait. Nem, ez nem író által írt színdarab. A Született: Wágner Emese egy valós történet alapján alkotott önvallomás monológokkal, zenével, tánccal, az egyik legnagyobb taburól. Az alternatív színház publikuma évtizedek óta ismeri Szalontay Tünde egyedi karakterét, érzékeny játékát, kivételes humorát. Megrázó este lesz, mégis sokat lehet majd nevetni.

Grecsó Krisztián, napjaink talán legnépszerűbb írója, az Egy életem stand-up esten kiáll a nézők elé, és néhány fotóval körítve elmeséli a saját történetét. Sok mindent megtudunk arról, milyen volt szegvári gyerekkora, hogy estek meg béna csajozásai, de nem hallgatja el korai művészi kísérleteinek siralmas eredményeit sem. Beavat minket abba, milyen országos botrány kísérte íróvá válását, mesél a házasságáról, a lánya örökbefogadásáról és a betegségéről. Mindezt az utánozhatatlan, „Grecsós” stílusban tálalja, egy jókedvű és megható esten.

A fesztiválról nem hiányozhatnak a zenés produkciók, a komédia, és a gyerekdarabok sem.

Irodalmi és zenés produkció is az egyedülálló, Vagy a szívem dobbant jazzopera. Szép Ernő szerelmesekről szóló, Vőlegény című színművéből ad elő jeleneteket Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás, a Swing à la Django zenekar dallamaival kísérve. A két főszereplő összejön és szétválik, civakodnak és cirógatnak, hiszen halálosan szerelmesek egymásba. A megzenésített szöveg alapján létrehozott előadás kifinomult produkció, két magával ragadó színművésszel és egy romazenészekből álló, fantasztikus jazzegyüttessel.

Két nagytehetségű zenész áll színpadra egy éteri, felemelő koncerten. Rohmann Ditta csellóművész és Szirtes Edina Mókus hegedűművész évek óta játszik hangversenytermekben és templomokban. Duo VoCellino című műsorukban saját darabjaik mellett klasszikus zenei átiratok, népzene inspirálta darabok szerepelnek cselló-hegedű duóra. A nagy klasszikusok világából indulunk a népdal feldolgozásokon át az énekelt versek és az improvizációk felé. Tavaszi élmény, a virágzás napjaira.

Hernádi Judit és Kern András bármit csinál, az csak siker lehet. A fanyar humor garantált a Kalamazoo című komédiában is, amely két, már nem fiatal ember szerelméről szól. Egy ismerkedési oldalon találnak egymásra, randevúznak, majd együtt töltik az éjszakát. És innen hogyan tovább? Komplikált helyzetben találják magukat, de biztos, hogy ezen a romantikus darabon sokat fogunk nevetni.

A Cápák között TV Show-ban befektetést nyert OkosMese, a Kutya jó okos buli című műsorával Szentendrére érkezik. Ajánljuk gyerekeknek, szülőknek, kutyabarátoknak és mindenkinek, aki tudja, hogy a kutya a legjobb barátunk! Az interaktív koncerten a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell gondoskodni a kutyákról, mire lehet szükségük a kutyaboltból, miként lehet biztonságosan viselkedni velük és mellettük, és azt is, hogy miért jó elpakolni otthon a játékokat.

Tárnok Marica visszatérő, régi ismerős a Tavaszi Fesztiválon. Idén új produkcióját, a Lélekhívogató című előadását hozza el a gyerekeknek, egy animációs-élőzenés-bábos játékot. Egy tündérke eltéved, és behúzódik egy barlangba. Reggel aztán a világ ezer csodáját-színét-élőlényét látja maga körül az erdőben. Lesz gurgulázó kacagás és csillogó fantázia, várjuk a kicsiket és nagyokat!

A Szentendrei Teátrum Tavaszi Fesztiválját számos további program színesíti, például a város múzeumaiban és mozijában is. Mindezekből kiemelünk két érdekességet, az összművészetiség jegyében.

Programok:

Április 6., 19:00
Borítékolható szerelem
Pest Megyei Könyvtár

Április 7., 11:00
Okos mesék
MűvészetMalom

Április 11., 19:00
Dante: Pokol
Dunaparti Művelődési Ház, Barlang

Április 13., 19:00
Kizárólag az utókor számára
Pest Megyei Könyvtár

Április 14., 16:00
Duo VoCellino - Rohmann Ditta & Szirtes Edina Mókus
MűvészetMalom

Április 14., 19:00
Született: Wágner Emese
Pest Megyei Könyvtár

Április 19., 19:00
KALAMAZOO
Pest Megyei Könyvtár

Április 20., 19:00
Vagy a szívem dobbant
Pest Megyei Könyvtár

Április 21., 10:00
Lélekhívogató – a szivárvány meséje
Pest Megyei Könyvtár

PROGRAMFÜZET

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére