Jelenlegi hely

Mit szükséges beszerezni már a baba érkezése előtt?

Egy baba érkezése mindig izgalommal és örömmel tölti meg egy család életét. Nem csak a leendő anyáét és apáét, hanem a nagyszülőkét és a közeli hozzátartozókét is: egy új élet fejlődik, egy kis jövevény van úton hozzánk, akinek életútját végig kísérhetjük majd hosszú évtizedekig. A várakozás hónapjai tele vannak csodás és izgatott pillanatokkal, továbbá nagyon sok „első” alkalommal. Az első ultrahang, az első tervezgetős beszélgetések, az első vásárlás a picinek, és így tovább. Nagyon sok mindent kell beszerezni és még annál is több dologra kell lelkileg felkészülni. A babaszoba berendezésétől kezdve a babaruhák és egyéb szükséges dolgok megvásárlásán át hosszú a teendők listája. Ez a folyamat persze nem csak kihívásokkal teli, hanem nagyon megható, kedves és szeretetteljes is. Ebben a cikkben szeretnénk végigvezetni a leendő szülőket azon a gondolatmeneten, hogy mik azok a dolgok, amiket érdemes beszerezni a baba érkezése előtt, hogy amikor elérkezik a nagy nap, már minden készen álljon az új családtag fogadására.

A babavárás örömei és félelmei

A babavárás időszaka tele van rengeteg örömteli pillanattal, ám egy leendő „első” szülőben sok félelem is felmerülhet. Ez teljesen természetes és helyénvaló dolog. A legnagyobb öröm talán az, mikor először hallják a pici szívverését, majd, amikor megtapasztalhatják azt a boldog pillanatot a 12. heti genetikai ultrahang vizsgálaton, hogy minden a legnagyobb rendben van, és már igazi baba formája van a gyermeknek. Kisruhákat vásárolni, babaszobát berendezni, a rá illő legjobb nevet kiválasztani mind felhőtlen boldogságot jelent. 

Bármiről is legyen szó, egy hosszú, várakozással teli időszak kihívásokkal és félelmek generálásával is járhat. Sokszor persze teljesen alaptalan és csak az agyunk szül felesleges aggodalmakat, viszont nyilvánvalóan nehéz elengedni a tényt, hogy felelősséggel fogunk tartozni egy piciny életért, akinek útját nekünk kell majd egyengetni és igazgatni egy életen át. Ez rémisztő lehet, ám biztosan állíthatjuk, hogy az egyik legcsodálatosabb dolog is a világon!

Aztán ott vannak még a gyakorlati kérdések: hogy fogunk tudni gondoskodni a babáról? Képesek leszünk rá? Nem túl pici ahhoz, hogy el tudjuk látni? Milyen lesz vajon a szülés? Meg tudom csinálni? A válasz nagyon egyszerű: IGEN! Amikor benne leszünk ezekben az élethelyzetekben, az ösztönök elő fognak törni és azonnal tudjuk majd, miként kell cselekedni és a tőlünk telhető legjobbat fogjuk kihozni mindenből. 

A párunkkal való közös felkészülés, a megfelelő szakmai tanácsadás és támogatás sokat segíthet a félelmek enyhítésében. Bátran meg kell beszélni az érzéseket, hiszen csak így erősödhet a kapcsolat és ez az, ami egy kiegyensúlyozott babavárás alappillére. 

Most pedig térjünk ki arra, hogy mik azok a dolgok, amiket egészen biztos be kell szereznünk a babánk érkezése előtt! Figyelem – itt semmi felesleges nem lesz!

Alapvető, mindennapi használatban lévő dolgok

Vannak olyan termékek, melyek egészen biztos, hogy napi szinten lesznek használatban és gyakran fognak előkerülni. Ilyen lesz például:

 1. Textilpelenka – hatalmas mennyiségben kell, érdemes a minőségit beszerezni belőle
 2. Cumi – természetesen mi döntünk a cumi sorsa felől, ám ha tudjuk, hogy szeretnénk megpróbálni, akkor érdemes egy jó márkába befektetni – olyanba, mint amilyen például a Bibs cumi is 
 3. Babaápolás kellékei: minden egyes nap szükség lesz rájuk, hiszen a baba tisztaságát ezekkel tudjuk garantálni
 4. Ruhák minden mennyiségben: no persze semmiből sem kell túlzóan sok, ám arra készüljünk, hogy gyorsan ki fogják nőni a méreteket és csak úgy suhanunk majd előre a mérettáblázatban!
 5. Szoptatás, etetés eszközei: ez lehet egyszerűen egy mellbimbóvédő, mellszívó, de ha arra az eshetőségre is fel kell készülni, hogy tápszeres lesz a babánk, így jó, ha vannak ehhez megfelelő eszközök otthon, és nem akkor kell majd kapkodni, mikor kiderül, hogy mégiscsak szükség lesz rá

Pelenkázáshoz, fürdéshez szükséges termékek

Íme néhány tipp ezekre, hogy minél egyszerűbb legyen:

 1. Pelenkázó: ez lehet egy pelenkázó asztal, de akár egy erre kialakított, szélesebb bútor felület egy jó pelenkázó lappal
 2. Baba fürdőkád: tökéletes a kis méretük, mindenképpen érdemes állvánnyal venni, különben nagyon kényelmetlen lesz
 3. Nagy méretű fürdőlepedők: az újszülöttek imádják a meleget, hiszen ehhez szoktak hozzá a 9 hónap alatt. Vásároljunk nagy méretű, puha fürdőlepedőt, hogy egy másodpercre se kelljen fáznia a fürdőkádból való kiemelés után a babának!
 4. Pelenkázó táska: egy jól összerakott pelenkázó táska mindig nagyon praktikus. Érdemes egyet otthonra és egyet a kimenős programokra is összeállítani, hogy még egyszerűbbé tegyük az életünket 

Bababiztonság eszközei

Ezek nélkül nincs nyugodt szülő, mindenképpen még a pici érkezése előtt szerezzük be:

 1. Légzésfigyelő: kiváló eszköz arra, hogy a bölcsőhalált elkerüljük. Azért ez viszonylag ritka dolog, ám az ördög nem alszik, inkább legyen, és nyugtasson meg minket
 2. Kamera: figyeljük alvás közben a babánkat és ne legyen soha olyan, hogy nincs rajta a fél szemünk! 
 3. Rácsvédő: ugyan ez már akkor kell, mikor tudja változtatni a testhelyzetét, de nagyon sok kellemetlen percet spórol meg, mert bizony fájdalmas tud lenni, mikor álmukban beütik a fejüket a kemény rácsba
 4. Babaöböl: biztonságot, megnyugvást ad a babáknak és nekünk is, mert tudjuk, hogy körbe öleli a puha öböl őket, nem tudnak legurulni a kanapéról sem
 5. Jó minőségű autósülés: nézzünk utána az ISOFIX-es megoldásnak, ha alkalmas rá az autónk, akkor mindenképpen ezt válasszuk és az ülésen ne spóroljunk!

Ez csupán néhány példa volt arra, hogy mi mindent érdemes beszerezni, mondhatjuk, hogy csupán a legalapvetőbb dolgok. Mindenképpen érdemes kelengye listát írni, átböngészi másokét és ebből összeállítani a sajátunkat, hogy egészen biztosan ne maradjon el semmi. Ez egy élvezhető és izgalmas dolog, próbáljuk meg élményként, és semmiképpen sem stresszes dologként felfogni, hiszen mégiscsak életünk új értelmének készülünk elő az érkezésére – az pedig a mi feladatunk, hogy mindent biztosítsunk neki a lehető legjobb fogadtatáshoz.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére