Jelenlegi hely

Mire figyeljünk használt babakocsi vásárlásakor?

A használt babakocsi vásárlása okos döntés, hiszen kiváló áron lehet így szinte újszerű állapotban lévő modellekhez hozzájutni. Lényeges azonban, hogy a választás előtt ellenőrizzünk néhány alapértéket. Fontos a tisztaság, a stabilitás és a praktikus kialakítás.

A használt babakocsi megvásárlása egyszerre költséghatékony és környezettudatos lépés, a választást azonban alaposan át kell gondolni. Írásunkban végigvesszük, mire kell a leginkább odafigyelni egy ilyen üzlet során.

Nem ciki a használt

Kezdjük egy alapproblémával, miszerint sokak szerint ciki a babakocsit használtan megvásárolni, mert „jobbat érdemel a gyerek”. Ez természetesen nem igaz. A babakocsit rengeteg esetben csupán néhány hónapig használja az első tulajdonosa, ráadásul mivel abban utazik a szülők legféltettebb kincse, az eszközre fokozottan vigyáznak. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan kerülnek a használtcikkek piacára olyan babakocsik, amelyeknek semmi bajuk, mégis az eredeti árhoz képest jelentős kedvezménnyel elérhetők. Gondolunk csak bele: használt személygépkocsit is nyugodt szívvel vásárolnak a legtöbben. A használt babakocsi pedig olyan tárgy, amelyre a legtöbb esetben kiemelten vigyáztak az eladók, azaz olyan, mintha egy garázsban tartott, rendszeresen szervizelt autót szeretne valaki megvenni. Van ugyan benne rizikó, de egyáltalán nem jelentős. Egyszerűen jó üzlet.

Keressük az ismert márkákat

Ahogy a legtöbb használati tárgynál, úgy a babakocsiknál is igaz, hogy az ismert, elismert gyártók termékei általánosságban jobb minőséget képviselnek. Persze drágábbak is, ez nem vitás, így sokan döntenek az egyszerűbb kialakítású, minőségében alacsonyabb színvonalú termékek mellett. Ezzel újonnan nincs semmi baj, a használt babakocsi vásárlása esetén azonban nem szerencsés a „noname” változatot választani. Egy márkás és egy átlagos babakocsi között nagy különbség a tartósság, azaz a minőségibb anyagokból adódó hosszabb távú használhatóság. Ha valaki használtan vesz ilyen eszközt, akkor pedig kiemelten fontos, hogy az tartós kialakítású legyen. Kell hozzá egy kis szerencse, de alapos keresgéléssel található olyan márkás, jó állapotú, minden elemében használható darab, amely olcsóbban elérhető, mint az új, de gyengébb minőségű változatok.

Csak a tiszta babakocsit vegyük meg

A higiénia fontos minden embernél, de a babáknál még fontosabb. Ezért elengedhetetlen, hogy mindig tiszta babakocsiban kapjanak helyet. Ha egy használt eszköz ránézésre is koszos, szaga van, netán penészes, kerüljük el messzire. Gondoljunk csak bele: a kicsi fogdossa majd, szájába veszi a babakocsi egyes részeit, ezért elengedhetetlen, hogy tökéletesen tiszta eszköz mellett történjen meg mindez. Az alap, hogy a frissen vásárolt használt babakocsit ki kell tisztítani, tisztíttatni, ám ha nagy a baj, például rossz ránézni is a mocskos szövetre, vásárlás helyett inkább keresgéljünk tovább.

Csináljunk egy próbakört

Ha tehetjük, olyan használt babakocsit válasszunk, amit ki is tudunk próbálni. Jó hír, hogy az eladó a legtöbb esetben szintén kismama, olyasvalaki, aki szimpátiát érezhet, így arra, hogy átverjen, kicsi az esély. A választásnál azonban így is lehet rosszul dönteni. Ha azonos környéken lakunk, mindenképpen beszéljünk meg személyes találkozót az eladóval. Menjünk egy kört a babakocsival, ha lehet, helyezzük bele a gyermekünket is, hogy valóban „élesben” tesztelhessük, hogyan viselkedik az eszköz. Ha az egyik kerék szorul, vagy valahol el van szakadva az anyag, az még nem tragédia, javítható probléma, ezzel együtt azonban kiváló arra, hogy a vevő ezek apropóján alkudjon az árból. Egy tipp: a gumikerekek általában biztonságosabbak, könnyebben használhatóak, a műanyaggal már több probléma adódhat. Ezt is figyelembe ajánlott venni a vásárlásnál.

Figyeljünk a stabilitásra

Fontos tanács: ha nem stabil a kocsi, kár megvenni. Ha sérült néhány helyen, ha lepattant a festék, az nem tragédia, vagy javítható, vagy azzal együtt is ugyanúgy használható marad a szerkezet. Az instabil babakocsi viszont rossz befektetés. Egy anya minden pillanatában félti gyermekét, nem hiányzik neki, hogy még a babakocsiban is arra gondoljon, baj történhet. Ha a babakocsi a kipróbálás során összecsuklik, nyeglének tűnik, nem érdemes pénzt költeni rá, még akkor sem, ha olcsóbb megoldás lenne, mint egy új. A komfortosságból nem szabad engedni. Ugyanilyen alapon nézzük meg, próbáljuk ki a fékeket és a biztonsági öveket. Ha azok nem működnek megfelelően, vagy álljunk el a vásárlástól, vagy alkudjuk le az árból azt a részt, ami a javíttatásra megy el. Stabil fék nélkül nincs jó babakocsi.

Legyen praktikus a kialakítása

A vásárlás előtt alaposan át kell gondolni, mire használjuk a babakocsit. Aki autóval jár, folyamatosan nyitja, csukja majd az eszközt, ennek a funkciónak olajozottan kell működnie. Emellett fontos, hogy beférjen a csomagtartóba, azaz érdemes lemérni összecsukott állapotban is a paramétereit. Ha liftes házban élünk, ugyanez a helyzet: férjen be a liftbe, különben napi szintű problémát veszünk a nyakunkba. Sokat járunk babakocsival vásárolni? Ha használt eszközt veszünk, legyenek rajta tárolásra alkalmas rekeszek, cipzárazható zsebek, olyan helyek, ahová lehet pakolni. Egyszerűbb erre az elején odafigyelni, mint utána folyamatosan táskákat és szatyrokat akasztgatni a kocsira.

Az sem mindegy, mikor vásárolunk

Tervezzük meg a vásárlást az alapján is, mikor lesz szükségünk a babakocsira. Nem mindegy, hogy verőfényes nyári napsütésben vagy csípős téli fagyban használjuk többször az eszközt. Előbbi esetben lényegesebb, hogy a kialakítása védje a naptól a kicsit, utóbbinál inkább arra ügyeljünk, hogy minden körülmények között vízálló legyen a használtan vásárolt babakocsi. Amennyiben télen érkezik a baba, a kocsi legyen bélelt, párnázott, meleg, egyébként nem érzi majd jól magát benne. Ha pedig hosszabb távra tervezünk, az állítható támlájú modelleket kell inkább keresni. A többfunkciós, átalakítható megoldások valószínűleg nagyobb beruházással járnak, ár-érték arányban viszont jobb választásnak bizonyulhatnak, ha a szülő képes rá vigyázni. Ebben az esetben a használtan vásárolt kocsi tovább is adható, azaz visszakapjuk a kifizetett összeg jelentős részét.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Lélekfrissítő történetek 2.

Lélekfrissítő történetek 2.

Egy jó történet tanít, megerősít, beszélgetésre késztet, összekapcsol másokkal. Ezek a tanulságos, szívhez szóló történetek az élet dolgairól szólnak, útravalók a mindennapokba.
Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Hálóing kontra pizsama. Te melyikben alszol szívesebben?

Hálóing kontra pizsama. Te melyikben alszol szívesebben?

Az alváshoz a megfelelő öltözéket kiválasztani nem mindig könnyű feladat. A kínálat hihetetlen sokszínűsége csak tovább nehezíti a döntést. Az Adora.hu webáruház oldalán a mindenkori szezonhoz és az aktuális trendekhez igazodó hálóruhák hatalmas kínálatából választhatsz, bármi is legyen a kívánalom.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére