Jelenlegi hely

Megnyílt a Campona Victrix, azaz a Győzedelmes Campona régészeti park Nagytétényben

A nagytétényi kastély szomszédságában, a XXII. kerületben nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, amely a rómaiak közeli, határ menti segédcsapattáboráról és településéről kapta a nevét.

Május 20-án ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézményét, a Campona Victrix - Győzedelmes Campona nevet viselő régészeti kiállítóhelyet a főváros XXII. kerületében, a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett.

A budatétényi bevásárlóközpont neve, Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt. A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

A régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor területét felfedezése után évtizedeken át benőtte a természet. A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.

A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták.  Az árnyas fák alatt egy nagy homokozóban kialakított játszótér fő attrakciója a tornyokat és erődfalat megidéző római táborrészlet, amelynek felfedezését beépített ügyességi és egyensúlyfejlesztő játékok, mászókák teszik élvezetessé. A legkisebbek rugós lovacskákra pattanva képzelhetik bele magukat a római lovas katonák mozgalmas életébe.

A Campona Victrix - Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

A kiállítóhely 2023. május 20. - 2023. október 31. között tart nyitva.

1225 Budapest Nagytétény, Szent Flórián tér (Nagytétényi Kastélymúzeum mellett)

Forrás és ITT

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hátizsák

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére