Jelenlegi hely

Lelki Egészség Éjszakája 2017

A Lelki Egészség Világnapjához kapcsolódóan idén is megrendezésre kerül a Lelki Egészség Éjszakája programsorozat. November 11-én öt különböző helyszínen egész estés, éjszakába nyúló tematikus előadásokkal, neves előadókkal, workshopokkal, kerekasztal beszélgetésekkel, egyéni konzultációs lehetőséggel várnak mindenkit.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény elsődleges célja a lelki egészség jelentőségének hangsúlyozása, és a hozzá kapcsolódó előítéletek csökkentése. Rózsa Sárát, a rendezvény megálmodóját kérdeztük.

Mit jelent az, hogy formabontó keretek között rendezitek meg az eseményt?

A rendezvényünk célja, hogy olyan helyszínekre hívjuk a látogatókat, amelyek eltérnek a lelki egészségvédelem tipikus helyszíneitől. Az esemény helyszínei kávézók, kulturális központok, sőt idén egy mozi is bekapcsolódott. Ezzel az a nem titkolt célunk, hogy az esetleges szigorú tabuk ledöntését elősegítsük, a lelki egészségvédelem gyakorlatát közelebb hozzuk az emberekhez, elérhetőbbé tegyük. A formabontó keretekbe az is beletartozik, hogy öt, egymáshoz közeli, de független helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a programok. A tavalyi rendezvény igazolja, hogy ez egy működőképes ötlet, sokan jöttek-mentek a helyszínek között. A változó helyszínek és a rövid esti séták még eseménydúsabbá, emlékezetesebbé tehetik az estét.

"KÖZEL HOZZÁD - KÖZEL MAGADHOZ"
- Lelki Egészség Éjszakája 2017 november 11. -
5 rendezvényhelyszínen összesen 10 teremben 20 workshop, 12 előadás, kerekasztal beszélgetések, konzultációs lehetőségek


NYERJ PÁROS BELÉPŐT A BUDAPESTIMAMIN!

Ez már a második Lelki Egészség Éjszakája rendezvény, milyen újdonságok lesznek a tavalyihoz képest?

Idén újításként két új helyszínt is választottunk: a DocuArt Mozit és a Józsefvárosi Galériát, és lesz egy rendezvényközpontunk is, az ún. "Agóra" a H13 Inkubátorház (Horánszky u. 13.) aulájában. Itt lehetőség lesz a szakmai résztvevőkkel, előadókkal, a workshop vezetőivel találkozni, beszélgetni a programok előtt és után. Mindezzel szeretnénk nagyobb teret adni a kapcsolódások elmélyítésére, illetve a különböző módszerekeről, önismereti technikákról való kötetlen beszélgetésre.

A saját élményekre helyezzük a hangsúlyt. Az előadások mellett különböző önismereti technikákba lehet majd belekóstolni. A cél az, hogy ki-ki megtalálja a hozzá közel álló módszert. Ennek megfelelően 20 workshopot kínálunk, és egyéni foglalkozásokon is lehetőség lesz részt venni. Mindemellett olyan témaköröket hozunk be idén, amelyek mindannyiunkat érintenek vagy érinthetnek.

Emellett idén több interaktív programmal, és beszélgetős előadásokkal is készülünk. Szintén újdonság, hogy kulturális - irodalmi irányba is nyitunk: Gerlóczy Márton és Karafiáth Orsolya beszélgetnek a függőségek lélektanáról a már megjelent, illetve a közeljövőben megjelenő köteteik tükrében.

Milyen önismereti módszereket lehet majd kipróbálni?

Az este során az izgalmas előadások mellett sajátélményű betekintést kaphatunk közel 20 önismereti módszerbe. A workshopok egyrészt különböző önismereti technikákat mutatnak be, úgy mint zeneterápia, családállítás, művészetterápia, bodywork, stb., másrészt a nehéz élethelyzetekre adott válaszok megfogalmazásában segítenek gyereknevelés, párkapcsolat, karrier, stressz, stb. témában. Három programra lehet előregisztrálni, és minden egyes programra a helyszínen is lehet még csatlakozni a szabad helyek függvényében.

RÉSZLETES PROGRAM


A rendezvényközpont a H13, ahonnan kényelmes sétával bármely más helyszín 10 percen belül elérhető.​
Az öt rendezvényhelyszín:
H13, VIII. Horánszky utca 13. 
DocuArt Mozi, IX. Erkel utca 15.
Józsefvárosi Galéria, VIII. József krt. 70.
Adna Café, IX. Török Pál utca 6.
Lelki Egészségvédő Alapítvány (LEA), IX. Ráday utca 33/b. VI. emelet

Elsősorban kiket vártok az eseményre, van speciális célcsoport?

Mindenkit várunk, aki a lelki egészséget fontosnak tartja, és érdeklődik a pszichológia iránt. Fontos még a nyitottság, hiszen az interaktív foglalkozásokon való részvétel bizalmat, megnyílást is igényel. A közönséget ezen kívül semmilyen más szempont - koruk, nemük vagy lakóhelyük - alapján nem akartuk leszűkíteni. Tavaly is minden szempontból vegyes, nagyon szimpatikus vendégek gyűltek össze, idén is erre számítunk. És nagy élmény volt számunkra, hogy sokan érkeztek vidékről is.

Nem titok, hogy egy idén egy csöppség mellett szervezed a programot. Milyen célt tűztél ki magadnak a rendezvény kapcsán?

Így van, az idei esemény emiatt is külön emlékezetes marad számomra. (mosolyog) Elsődleges célunk a rendezvénnyel a lelki egészség jelentőségének hangsúlyozása, és a hozzá kapcsolódó előítéletek csökkentése. Szeretnénk a tavalyi év, jó hangulatú programját megismételni, egy önismereti élményekben gazdag, emlékezetes estét nyújtani a vendégeinknek. Tavaly nagy élmény volt számunkra, hogy a szemerkélő eső ellenére még este 10-kor is érkeztek lelkes vendégek az egyik rendezvényhelyszínünkre, még látogatható programokat keresve. Szeretnénk, ha a szakmai résztvevők és a látogatók egymásra találnának, létrejönnének értékes, hosszabb távon is kibontakozó találkozások. Ha ez sikerül, akkor boldog leszek. 

Azon kvül, hogy nyitottak vagyunk az ilyen jellegű rendezvényekre, mint a Lelki Egészség Éjszakája, szerinted mitől leszünk mentálisan egészségesek?

A lelki egészség szerintem a fizikai egészséghez, fittséghez hasonlóan folyamatos "karbantartást" igényel. Ennek számtalan módja, formája lehetséges, és szerencsére ezek ma már könnyen elérhetők. Sokszor ez első lépés megtétele a legnehezebb. A "karbantartás" a lelki rugalmasságunkat, megküzdőképességünket növeli. Fontosnak tartom, hogy a krízishelyzeteket is a helyükön kezeljük. Ha nehézséget, krízist élünk meg, ezek a helyzetek ugyan próbára teszik a lelki egyensúlyunkat - de a szakirodalom és saját tapasztalataim alapján is állíthatom, hogy a nehéz helyzetekkel való sikeres megküzdés után egy megerősödött énnel állhatunk szemben. Egyszóval fontos a prevenció, ha pedig nagyobb a baj, igenis forduljunk szakemberhez. A Lelki Egészség Éjszakájának üzenete, hogy ez egyáltalán nem ciki, sőt!

- Budapestimami -


Lelki Egészség Éjszakája 2017
2017. november 11. 16.30-tól
Kapunyitás: 16 órakor
Jegyek kaphatók
online a jegy.hu oldalán, vagy személyesen a helyszínen.
Válaszolj egy kérdésre és nyerj páros belépőt a Budapestimamin! Sorsolás: 2017.november 3-án
További részletek: http://lelkiegeszsegejszakaja.hu

Az esemény FB oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére