Jelenlegi hely

Legjobb módszerek gyerekeknek a programozás alapjainak elsajátításához

A programozás alapjait a mai felnőtt lakosság jelentős része még csak hallásból ismeri. A digitális eszközök felhasználóbarát felületeit e tudás nélkül is eredményesen lehet használni,. Ezért a számítógépek és az egyéb digitális eszközök használatának felhasználói szintű megismerésével a többség megelégszik, hiszen munkavégzésükben ez nem akadályoztatja őket. De mi a helyzet a mai gyerekekkel, fiatalokkal, akik ebbe születtek bele? Akiknek a laptop, az okostelefon olyan természetes része a mindennapoknak, mint a mai szülőknek a könyvek voltak anno. Vajon a felnövekvő generáció is ellavírozhat az életben akár a programozás alapjainak, és a digitális írástudás többi területének az ismerete nélkül is? Valószínűleg nem. Ezek az ismeretek a legalapvetőbb képességek közé fognak tartozni pár éven belül, így elengedhetetlen lesz ismeretük a jövőbeli boldoguláshoz. Itt a nyár, a szigorú értelemben vett tanulást vakációra küldték. Viszont egy jó nyári táborban a fentebb említett készségeket fejlesztő élményeket, gyakorlati tudást szerezhetnek a gyerekek úgy, mint a programozás alapjai és a digitális írástudás más területeinek megismerése, ami a nagybetűs életre készíti fel őket játékosan.

Hol használják a programozást? 

Programozással szoftvereket (programok, alkalmazások, amelyek digitális eszközökön futnak) készítenek és fejlesztenek, melyeket aztán a hardvereken (számítógépek, digitális eszközök) tudnak alkalmazni. Ma már szinte az élet minden területén, a háztartástól az autózáson át az online csevegésig, a legtöbb tevékenységünkhöz szükséges egy szoftver vagy applikáció, amelyet programozók fejlesztenek ki. Mivel a felhasználási terület egyre nő, ezért óriási szükség van programozó szakemberekre. Már ma is sok millió programozó szakember hiányzik a világ piacairól, ezért akár szakmaként is kiváló lehetőség a kódolás korai megismerése az érdeklődő gyerekek számára.

Hol kezdődnek a programozás alapjai?

Mivel a programozás a digitális térben valósul meg, elengedhetetlen azon eszközök használatának ismerete, amelyeken a programozást végzik, vagyis a digitális írástudás különböző területeinek elsajátítása. Ezt tanfolyamokon vagy nyári táborokban is játékosan elsajátíthatják már a legkisebbek is.

Ide olyan képességek és skillek tartoznak, mint:

 • Számítógép, laptop, tablet rendeltetésszerű használata
 • Információk keresése és értelmezése az interneten
 • Internetbiztonság és online kommunikáció
 • Tartalmak készítése digitális felületeken

Ezenkívül egy újszerű gondolkodás elsajátítása is alapvető már a programozás alapjainak megtanulásához, ez nem más, mint az algoritmikus gondolkodás. Vagyis amikor jól strukturált, egyszerűbb lépésekből építesz fel egy folyamatot, legyen az egy házi feladat elkészítése vagy egy vizsgára való felkészülés. A programozás és a digitális írástudás szerteágazó területeinek elsajátítása közben a kéz-szem koordináció, a korai motorikus képességek, a kreativitás, a logika is mind csak fejlődnek közvetetten, illetve közvetlenül is.

A fentiek ismerete után pedig kezdődhet az igazi kódolás! Vagyis az ismerkedés a programozás alapjaival.

A programozás alapjai gyereknyelven

A programozás bonyolult feladatnak tűnik, különösen azoknak, akik kívülről szemlélik a folyamatot. Betűk, számok és egyéb karakterek sokasága egymás mellett érthetetlen jelként összeállva. Ki érti ezt?

A programozás alapjainak megismerésével lépésről lépésre juthat mindenki közelebb a programozási nyelvek megértéséhez és alkalmazásához. Ezeket is ember alkotta, tehát megtanulható dolgokról van szó. Az azonban tagadhatatlan, hogy nem mindegy ki a tanár és milyen a módszer!

Azért, hogy a programozás egy stabil tudássá szilárduljon az a legjobb, ha a programozás alapjait már gyermekkorban lefektetik a felnövekvő generáció tagjainál egy jól strukturált, több féléves programozás alapjai tanfolyamon vagy egy-egy intenzív programozói táborban; akár már idén nyáron!

Egy gyermeket azonban nem fog lekötni a számok és a betűk érthetetlen sorozatának egymásutánisága, hiszen még egy felnőttnek is keresztbe áll a szeme, ha ilyet lát. Viszont ha a programozási nyelvet a gyermek korának, érettségének és tudásszintjének megfelelően csomagolva tálalja egy mosolygós, nyitott, barátságos tanító, a kis lurkók nem feladatot, hanem egy izgalmas játékot látnak a programozás alapjainak tanulásában, amivel szeretnének játszani.

A gyerekek a programozás alapjaival vizuális programozás formájában ismerkednek meg, amikor színes építőelemekből állítanak össze egy programot. Ezek az első lépések, amiket fokozatosan nehezebbek és összetettebb feladatok követnek, és amik mentén szinte észrevétlenül juthatnak el a gyerekek és a fiatalok a professzionális programozásig.

A programozás alapjainak elsajátítása során olyan készségek fejlődnek észrevétlenül és hatékonyan, mint:

 • Algoritmikus és analitikus gondolkodás
 • Problémamegoldó-képesség
 • Kreativitás
 • Koncentráció
 • Kitartás
 • Precizitás
 • Kommunikáció

Ezek mind olyan készségek, melyek elsajátítására iskolaidőben nincs mindig lehetőség. Viszont egy nyári programozói táborban, vagy év közben egy délutáni, hétvégi tanfolyamon annál inkább.

Emellett már a programozás alapjainak megismerése alatt kezd egy egészséges önbizalom épülni a gyerekekben, melyre szüksége lesz a későbbiekben az érvényesüléshez is.

Összegzésképp elmondható, hogy a programozás alapjait érdemes már gyerekkorban megismertetni a felnövekvő generációval, hogy az minél stabilabb tudásként rögzüljön bennük. A gyerekeket mindenképp játékos módszerek alkalmazásával érdemes bevezetni a kódolás bonyolult, de csodálatos világába. Ehhez nagyszerű módszer a vizuális programozás azon formája, mely egyben a gyermek aktuális tudásához és képességeihez is igazodik.

A mai szülők talán még kikerülhetik, de a gyerekek már sokat veszíthetnek, ha kihagyják a programozás alapjaival való ismerkedést. Hamarosan itt a szünidő! A legjobb időszak megismerni valami új és játékos dolgot, például egy tábor keretein belül; legyen az akár a programozás alapjai!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hátizsák

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére