Jelenlegi hely

Kert a Múzeumban – Múzeum a Kertben

Gyümölcsfák, díszcserjék, gyógy-és fűszernövények a múzeumban! A Szépművészeti Múzeum Ión udvarán lévő kertet azzal a szándékkal hozták létre és fejlesztik tovább, hogy a látogatók a zajos városi létből kissé kiszakadva a képek szemlélése mellett élményszerűen ismerkedhessenek meg a középkori Európa kertkultúrájának mára kissé feledésbe merült értékeivel.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményei bővelkednek olyan műtárgyakban, amelyeken kertet idéző növényeket: fák, gyümölcsök vagy virágok csoportjait látjuk. A Szépművészeti Múzeum új állandó kiállítása egyedülálló módon nem műtárgyakat mutat be, hanem növényeket: gyümölcsfákat, díszcserjéket, gyógy-és fűszernövényeket.

Egy múzeumlátogatás során ritkán figyelünk fel a régi, vallásos célzattal készült műveken látható természeti motívumokra. Sokszor csak egy tájrészlet, gyümölcsök vagy néhány apró virág utal a középkori kolostorok gazdag kertkultúrájára, amely összetett módon szakrális és hétköznapi célokat is szolgált. 

Léteznek olyan kertek is, amelyek egy kolostor épületegyüttesébe integrálva, a kerengő által határolt négyszögletes térben kaptak helyet. Ezek a kertek inkább szimbolikus jelentőséggel bírtak, középen az élet kútját szimbolizáló tiszta vízű kúttal, apró ágyásokkal, nagy műgonddal nevelgetett fákkal és cserjékkel. E szűkebb értelemben vett zárt kertek négyes osztatúak voltak, utalva a négy évszakra, a négy paradicsomi folyóra, vagy akár a négy világtájra.

A négy ágyás az évszakoknak megfelelően borult virágba és fonnyadt el, állandóan emlékeztetve a szemlélőt az élet örök körforgására. Egyáltalán nem törekedtek az elmúlás jeleinek folyamatos eltüntetésre, hagyták, hogy az ágyások akár az év felében üresen álljanak, bölcsen belátva, hogy minden élőnek szüksége van pihenésre. Ezért a kolostorkert a szemlélődő elmélkedés és az imádság helyszíne is volt.

A sok növény fajtanemesítési programja szintén a kolostorkertekben kezdődött. A középkori botanikusoknak köszönhetjük a népi gyógyászatban használt növények gyógyhatásának első szakszerű leírását, a különböző teák, főzetek, borogatásra, sebgyógyításra használt szerek rendszerezését és továbbfejlesztését, de a rettenetes járványos megbetegedések terjedésének és megfékezésre szolgáló első higéniai megfigyelések leírását is.

A Szépművészeti Múzeum Ión udvarán lévő kertet azzal a szándékkal hozták létre és fejlesztik tovább, hogy a látogatók a zajos városi létből kissé kiszakadva a képek szemlélése mellett élményszerűen ismerkedhessenek meg a középkori Európa kertkultúrájának mára kissé feledésbe merült értékeivel.

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére